Моят iPhone, iPad или iPod може ли да получи вирус?

С ерата на Интернет дойде и заплахата от компютърни вируси. Паразитни парчета софтуер, които правят хаос във вашата система. Често срещано е компютрите да използват антивирусен софтуер, но какво да кажем за вирусите на вашия iPhone, iPad или iPod?

В днешно време повече хора използват iPhone, отколкото компютри, което със сигурност ги прави мишена за кибер атаки. Но въпреки че хакерите може да мечтаят за вирус за iPhone, iPad и iPod, почти никой не е известен и не си струва усилията за създаването му.

Вирусите и другите форми на зловреден софтуер не могат да процъфтяват на вашите мобилни устройства на Apple по същия начин, както на други платформи. Apple проектираха основите на iOS и iPadOS, за да бъдат защитени срещу кибер заплахите и те се справиха чудесно!

Защо няма вируси за iPhone, iPad и iPod?

Apple разработва софтуер по подход „оградена градина“. Това означава, че всяко приложение на вашето устройство е заградено от операционния софтуер и други приложения. Те могат да комуникират помежду си само през тесни прозорци, които Apple регулира отблизо.

В резултат на това софтуерът на вашите устройства на Apple е по-ограничен, отколкото би бил на Windows или Android. Често има по-малко възможност за персонализиране с Apple и има по-малко налични приложения.  

Това е често срещано оплакване, но тези ограничения също предпазват устройствата на Apple от вируси и злонамерен софтуер. Подлият софтуер също не може да премине през градинските стени, така че те не могат да се репликират или да причинят щети на вашата система.

Градинските стени на Apple са високи и непроницаеми от компютърните вируси. Изображение от Little Visuals в Pexels.

Наистина ли е невъзможно да се зарази с вирус на моя iPhone, iPad или iPod?

Освен ако устройството ви не е блокирано, което ще обсъдим след малко, е малко вероятно да получите вирус или злонамерен софтуер на вашия iPhone, iPad или iPod. Може и да е невъзможно.

Според Марк Роджърс, първият човек, който е пробил системата Touch ID на Apple и технически съветник на шоуто г-н Робот , „има толкова малък риск [да получите вирус на вашия iPhone], че да няма“.

Останалата малка възможност за вируси и зловреден софтуер е запазена за национални цели с висока стойност, тъй като усилията и разходите, необходими за създаването им, са наистина достъпни само за правителствата.

Защо iPhone, iPad или iPod ми казват, че има вирус?

Сигнали като този са фишинг измами, трябва да затворите раздела и да ги игнорирате.

Тъй като е малко вероятно вашето устройство на Apple да получи вирус, Apple никога не е програмирала предупреждение, за да ви разкаже за тях. Всичко, което изглежда като предупреждение от Apple, но предупреждава за вируси на вашия iPhone, iPad или iPod, е измама.

Подли разработчици проектират интернет изскачащи прозорци и реклами в приложения, за да имитират системните предупреждения на вашия iPhone, iPad или iPod. Това е фишинг. Те правят това, за да ви убедят да последвате връзка или да изтеглите приложение; те планират да печелят пари или да получават данни от вас.

Apple предупреждава срещу тези фалшиви сигнали и други фишинг измами на техния уебсайт за поддръжка.

Каква е разликата между вирус и злонамерен софтуер?

Компютърният вирус е софтуер, който се възпроизвежда в кода на вашето устройство. Хората създават компютърни вируси по всякакви причини, нито една от тях не е добра. И след като компютърът ви е заразен с вирус, е трудно да се премахне.

Malware се отнася до всички мал icious мек фаянс . Това е общ термин, който обхваща много лоши видове софтуер, включително вируси. Злонамереният софтуер може също да се позовава

 • троянски коне, които се представят за нормален софтуер, за да се качат на вашето устройство
 • червеи, които се вкарват във вашия компютър или мрежа, за да изпълняват различни задачи
 • рекламен софтуер, който автоматично показва реклами на вашето устройство
 • шпионски софтуер, който проследява вашето поведение и дейности
 • и още.

И така, всички вируси са зловреден софтуер, но не всички зловреден софтуер са вируси.

Моят iPhone, iPad или iPod може ли да получи злонамерен софтуер върху него?

Всяко приложение в App Store трябва да отговаря на строгите изисквания на Apple.

Без джейлбрейк на вашето устройство можете да инсталирате софтуер само от App Store. Така че това е единственото място, от което iPhone, iPad или iPod може да изтеглят зловреден софтуер.

Но Apple внимателно проверява всяко приложение, преди дори да влезе в App Store. И една от причините Apple да прави това е да търси злонамерен софтуер. Всичко подозрително от разстояние се премахва от App Store и не е достъпно за изтегляне.

Разбира се, от време на време нещо се изплъзва из мрежата. Има случаи, при които зловредният софтуер е попаднал в App Store или като ново приложение, или чрез отвличане на приложения, които вече са били налични и добре прегледани.

В случай, че това се случи, Apple обикновено го намира за броени дни и премахва приложението от обращение. Всичко, което трябва да направите, е да поддържате вашите приложения и операционен софтуер актуални и няма за какво да се притеснявате.

Какво ще стане, ако направя джейлбрейк на своя iPhone, iPad или iPod?

Когато правите джейлбрейк на вашия iPhone, iPad или iPod, премахвате самите ограничения, които го предпазват от вируси и злонамерен софтуер. Оградената градина се срива, което позволява на приложенията да комуникират свободно помежду си и с операционния софтуер.

Хората правят това, за да могат да персонализират устройството си по вълнуващи начини, които Apple не позволява. Но също така прави устройствата им податливи на атаки. Единственият известен зловреден софтуер за iPhone, iPad или iPod е предназначен за насочване на устройства с прекъснат затвор.

С прекъснато устройство можете да изтегляте приложения отвсякъде - не само от App Store. Това улеснява зловредния софтуер да намери пътя към вашия iPhone, iPad или iPod. И след като се качи там, зловредният софтуер може да прави, където пожелае!

Излишно е да споменаваме, че не препоръчваме джейлбрейк на вашето устройство. Ако вече сте го направили, най-доброто нещо, което можете да направите за вашата сигурност, е да го възстановите до фабричните настройки.

Хората правят джейлбрейк на своите iPhone, iPad и iPod, за да отключат забавни функции като разбъркан начален екран. Изображение от BGR.

Как да избегна получаването на вирус или злонамерен софтуер на моя iPhone, iPad или iPod?

Ако не направите джейлбрейк на вашето устройство, всичко, което трябва да направите, за да се предпазите от злонамерен софтуер, е да поддържате устройството си и всичките си приложения актуални.  

Apple редовно пуска актуализации на iOS и iPadOS, които блокират най-новия зловреден софтуер. Разработчиците на приложения също редовно пускат актуализации, за да подобрят сигурността на своите приложения. Като поддържате устройството си актуално, вероятно никога няма да получите вирус или злонамерен софтуер.

Как да актуализирате операционния софтуер на вашия iPhone, iPad или iPod:

 1. Уверете се, че устройството ви е свързано с интернет.
 2. Отидете в Настройки> Общи> Актуализация на софтуера.
 3. Изчакайте устройството ви да провери за нови актуализации.
 4. Изтеглете и инсталирайте всички налични актуализации за iOS или iPadOS.

Как да актуализирате приложенията на вашия iPhone, iPad или iPod:

 1. Уверете се, че устройството ви е свързано с интернет.
 2. Отворете App Store и докоснете Днес в долната част на екрана.
 3. Докоснете иконата в горния десен ъгъл, за да отворите вашия акаунт.
 4. Превъртете надолу до Чакащи актуализации и докоснете Актуализиране на всички.

  Имайте навика периодично да проверявате за нови актуализации на вашето устройство.

Как да разбера дали на моя iPhone, iPad или iPod има злонамерен софтуер?

Това е малко вероятно, но е възможно. Ако вирус или част от злонамерен софтуер намери пътя към вашия iPhone, iPad или iPod, може да го забележите по един от няколкото начина:

 • странно и непредсказуемо поведение в едно приложение или във всички приложения
 • бавна производителност, вероятно придружена от прекомерно използване на данни или съкратен живот на батерията.

Тези симптоми не винаги присъстват при злонамерен софтуер и вируси и всъщност те могат да бъдат симптоми на напълно несвързан проблем. Например течните повреди често водят до идентични проблеми и нямат нищо общо със зловредния софтуер.

Съществува също така възможността новото поведение на вашето устройство всъщност да е функция на актуализирания софтуер. Apple често променя начина, по който iOS и iPadOS изглеждат, се чувстват и функционират с годишни надстройки. Лесно е да объркате тези промени с вирус.

В други случаи това, което може да изглежда като вирус, всъщност се оказва агресивен маркетинг от различни уебсайтове или приложения. По принцип е трудно да се каже със сигурност дали устройството ви е заразено. Както вече споменахме, най-доброто нещо, което можете да направите, е да го поддържате актуализирано.

Понякога се чувства, че рекламодателите ни крещят, за да привлекат вниманието ни. Изображение от Moose Photos от Pexels.

Как да разгранича разликата между зловредния софтуер и маркетинга?

Лесно е да се объркат агресивните маркетингови тактики със злонамерен софтуер. Когато се окажете затрупани с изскачащи прозорци, бомбардирани със спам имейли или непрекъснато пренасочени към приложения и уебсайтове, изглежда, че имате вирус, но може и да не е така.

Всички тези неща обикновено са резултат от маркетингови тактики. Рекламодателите карат огромни части от хора към своите продукти с надеждата малка част от тях да купят нещо. Всичко, което трябва да направите, е да игнорирате техните съобщения.

Как да спра да се пусна на пазара?

Обикновено безплатните приложения включват реклами, за да възстановят разходите за разработка. Понякога рекламите са на цял екран и ви принуждават да ги гледате, понякога дори ви пренасочват към други уебсайтове или към други приложения в App Store. За да избегнете това, можете да платите за премиум версия на приложението или да спрете да го използвате изобщо.

Ако получавате много спам имейли или телефонни обаждания, вероятно някой е продал данните ви за контакт на маркетингова компания. Бъдете предпазливи, когато раздавате личната си информация и няма какво много да направите, за да спрете да получавате тези съобщения, освен да блокирате подателя.

И ако получите много изскачащи прозорци в Safari, това вероятно е тактика от конкретните уебсайтове, на които сте. Напуснете този сайт или затворете раздела, за да го спрете. Също така трябва да изчистите историята на Safari и данните на уебсайта си, за да избегнете проследяване в интернет.

Как да затворите разделите и да изчистите данните на уебсайта си в Safari:

 1. Отворете Safari на вашия iPhone, iPad или iPod.
 2. Докоснете и задръжте бутона Tabs в долния десен ъгъл, изглежда като два припокриващи се квадрата.
 3. Докоснете Затваряне на всички раздели или ако имате само един отворен раздел, докоснете Затваряне на този раздел.
 4. Сега плъзнете нагоре или щракнете двукратно върху бутона Начало и натиснете Safari от екрана, за да го затворите.
 5. Отворете приложението Настройки и превъртете надолу, за да изберете Safari.
 6. Превъртете отново надолу и докоснете Изчистване на историята и данните на уебсайта.

  Затворете всички раздели, за да сте сигурни, че никой от тях не създава повече проблеми.

Как да се отърва от зловреден софтуер на моя iPhone, iPad или iPod?

Ако вашият iPhone, iPad или iPod е актуализиран, но все още вярвате, че е заразен със злонамерен софтуер, трябва да го изтриете и възстановите от резервно копие.  

Разбира се, това е възможно само ако вече сте направили резервно копие. Без такъв ще загубите цялото съдържание и данни на вашето устройство, които не синхронизирате с iCloud.

Как да изтриете и възстановите от резервно копие:

 1. Отидете в Настройки> Общи> Нулиране.
 2. Изберете Изтриване на цялото съдържание и настройки и въведете данните за вашия Apple ID.
 3. Потвърдете, че искате да изтриете вашия iPhone, iPad или iPod.
 4. След като устройството се рестартира, следвайте подканите за настройка и изберете Възстановяване от резервно копие.
 5. Изберете да възстановите данните си от iCloud или от компютър, в зависимост от това къде сте направили резервно копие.

Какво ще стане, ако зловредният софтуер се върне с моето архивиране?

Възстановете устройството си от резервно копие или ако това не работи, го настройте като ново.

Има шанс да архивирате зловредния софтуер заедно с другите си данни. Ако възстановите резервно копие и зловредният софтуер се върне с него, вместо това трябва да изберете по-стар архив, от който да го възстановите.  

Ако това не е възможно, единствената опция е да настроите устройството си като ново. Това няма да възстанови съдържанието или данните ви. Все пак можете да възстановите част от него, когато отново синхронизирате с iCloud.

Мога ли да използвам приложение за сканиране и премахване на злонамерен софтуер на моя iPhone, iPad или iPod?

Няма антивирусни приложения за iPhone, iPad или iPod, защото за тях няма вируси. Но има приложения против зловреден софтуер, които можете да изтеглите. Някои от тях дори са добре прегледани, като MalwareBytes.

Но не ви препоръчвам да изтегляте нито един от тях, защото не са необходими. Дизайнът на iOS и iPadOS вече защитава вашия iPhone, iPad или iPod срещу вируси и злонамерен софтуер. Нямате нужда от допълнителен софтуер.

Повечето налични приложения просто искат да преследват потребителите, които гледат на сигурността, като същевременно предлагат малко по начин за допълнителна защита. Въпреки че понякога предлагат полезни функции за поверителност, като VPN.

Ако имате опит за противното, ще се радваме да ги прочетем в коментарите!

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found