IMessage използва ли моя план за данни?

iMessage е криптиран, бърз е и е пълен със забавни ефекти или емотикони. Но всички имаме въпроси и за това.

IMessage използва ли вашите данни? Използва ли Wi-Fi? Как се класира спрямо текстовите съобщения? Събрахме тази публикация, за да отговорим на всички ваши въпроси.

Това е само един от многото въпроси, които може да имате.

Пристигайки в iOS 5, още през 2011 г., iMessage е популярна услуга на Apple, която придоби много нови функции през последните години.

Можете да го използвате за изпращане на текстове, снимки, видеоклипове и GIF файлове. Можете да персонализирате съобщенията си с ефекти или стикери. И можете да изтеглите приложения на iMessage на трети страни за още по-голяма функционалност.

Потребителите на iPhone X или по-нови версии също могат да изпращат анимирани емотикони, които отразяват изражението на лицето им.

Мемоджитата на Apple отразяват изразите ви.

Но как работи iMessage точно? Дали е точно като текстови съобщения или изяжда вашата ценна надбавка за данни? Разберете по-долу!

Използвате ли данни, когато използвате iMessage?

Да, освен ако не сте свързани с Wi-Fi.  

За разлика от традиционните текстови съобщения, iMessage изпраща информация през интернет. Това означава, че използва или Wi-Fi, или вашите клетъчни данни за изпращане на съобщения.

Затова се уверете, че не изпращате твърде много селфита на приятелите и семейството си, ако не сте свързани с Wi-Fi мрежа.

Свържете се с Wi-Fi, за да използвате iMessage, без да използвате клетъчни данни.

Каква е разликата между iMessage и текстово съобщение?

лесно е да видите разликата между iMessage и текстово съобщение

Най-голямата разлика между iMessage и текстово съобщение е зад кулисите в начина, по който изпраща информация. Текстовите съобщения използват вашия клетъчен сигнал, докато iMessages използват вашата интернет връзка.

В резултат на това iMessages могат да изпращат по-широк спектър от данни, включително видеоклипове и файлове. Те също са по-бързи и могат да работят с приложения на трети страни.

Разделихме всички основни разлики на iMessages спрямо текстовите съобщения по-долу.

iMessages:

 • Появяват се като сини мехурчета в приложението Messages.
 • Може да се изпраща само до и от устройства на Apple.
 • Показва ви, когато други хора пишат съобщение.
 • Изцяло са криптирани от край до край.
 • Може да използва изображения, видеоклипове, GIF файлове, емотикони, файлове и ефекти.
 • Може да се използва с приложения на iMessage на трети страни.

Текстови съобщения:

 • Появяват се като зелени мехурчета в приложението Messages.
 • Може да се изпрати на всеки, който има телефонен номер.
 • Не мога да ви покажа, когато други хора пишат съобщение.
 • Не са шифровани и по-малко сигурни.
 • Може да изпраща текст само като SMS или текст и изображения като MMS.
 • Не може да се използва с приложения на трети страни.

За какво мога да използвам iMessage?

iMessage е чудесен за изпращане на защитени текстове, висококачествени снимки и видеоклипове или забавни ефекти на вашите приятели и семейство. След като влезете в Apple ID в приложението Messages, не е нужно да правите нищо друго, за да включите iMessage.

Подобрете вашата GIF игра с iMessage.

Ако имате iPhone X или по-нова версия, можете също да използвате iMessage за изпращане на Animojis и Memojis въз основа на вашите изрази.  

Apple предлага набор от различни Animojis, които можете да изпратите.

Ако имате Apple Watch, можете да използвате iMessage, за да изпратите сърцето си или да нарисувате бърза скица.

Използвайте своя Apple Watch, за да споделите сърцето си чрез iMessage.

Всяко устройство на Apple може да използва iMessage за споделяне на вашето местоположение, изпращане на връзки, споделяне на бележки, изпращане на гласови записи или дори повече.

Изпращайте гласови записи през iMessage чрез Wi-Fi или клетъчни данни.

IMessages се броят ли като текстови съобщения?

Не. Що се отнася до вашия мобилен оператор, iMessages не се броят като текстови съобщения. Това означава, че те не изразходват надбавката ви за текстови съобщения за вашия телефон.

Ако обаче не сте свързани с Wi-Fi, изпращането на iMessages вместо това използва вашите клетъчни данни. И ако не сте внимателни, можете да приключите със солидна телефонна сметка, след като използвате твърде много данни с iMessage.

Колко данни използва iMessage?

Това е труден въпрос за отговор, защото зависи изцяло от това какво съдържание изпращате или получавате .

Обикновено текстово съобщение използва само много малко количество данни, обикновено по-малко от 1 KB. Толкова малък всъщност, едва ли ще го забележите, ако само за това използвате iMessage.  

Изпращането на снимки и видеоклипове през iMessage може да използва много данни.

От друга страна, ако направите снимка с вашия iPhone и я изпратите през iMessage, тя използва около 8 MB данни. Това е така, защото iMessage изпраща пълнокачествена версия на тази 8 MB снимка.

Така че, както можете да си представите, много снимки или видеоклипове използват много повече данни, отколкото обикновени текстове или дори основни емотикони.

През Wi-Fi използването на данни наистина не е причина за притеснение. Но ако използвате клетъчните си данни, трябва да сте по-предпазливи при изпращането и получаването на богато съдържание през iMessage.

Apple показваше колко клетъчни данни са използвани за iMessage в настройките на Cellular, под System Services> Messaging Services. Сега обаче този раздел изглежда изчезна и няма лесен начин да се разбере.

Apple ви позволяваше да виждате използването на данни на Messaging Services в раздела System Services.

Мога ли да използвам iMessage с изключени клетъчни данни?

Да, с изключени клетъчни данни iMessage все още работи, когато се свързвате с Wi-Fi.

Можете да изключите клетъчните данни, като докоснете зеления бутон в контролния панел. Това обаче означава също, че не можете да осъществявате телефонни обаждания, да изпращате текстови съобщения или да използвате клетъчните си данни.

Изключете клетъчните си данни в контролния панел, за да запазите данни.

iMessage не работи, ако клетъчните данни са изключени и не сте свързани с Wi-Fi. В този случай вашите съобщения изчакват да се изпратят, докато устройството ви бъде следващо онлайн.

Как мога да използвам по-малко данни в iMessage?

Лесният отговор е да изключите изцяло iMessage, което можете да направите от Настройки> Съобщения> iMessage.

Можете да изключите iMessage изцяло в настройките на Messages.

Можете също така да използвате по-малко данни в iMessage, като се свържете с Wi-Fi колкото е възможно повече и ограничите богатото съдържание - снимки, видеоклипове и др., Което изпращате или получавате в услугата.  

WhatsApp е алтернатива на iMessage.

Като алтернатива можете да превключите към приложение за съобщения на трети страни като WhatsApp , Messenger или Signal, всички от които предлагат много подобно преживяване на iMessage.

Допълнителен бонус е, че Apple ви позволява ръчно да изключите клетъчните данни за приложения на трети страни. Това означава, че не можете случайно да използвате данните си върху тях.

Отидете в Настройки> Клетъчни. След това превъртете надолу и изключете бутона до приложението за съобщения.

Изключете клетъчните данни за WhatsApp, така че да използва само Wi-Fi.

Е, това трябва да отговори на всички ваши въпроси!

Ако имате още, не забравяйте да ги попитате в раздела за коментари по-долу. Въпросът ви може дори да бъде включен в тази публикация следващия път, когато го актуализираме!

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found