Екранът на iPhone или iPad няма да се завърти? Ето как да го поправите

Вашият iPhone или iPad завърта екрана, за да запази всичко с дясната страна нагоре, докато използвате устройството. Повечето приложения работят в портретен или хоризонтален режим, като регулират това, което е на екрана, за да съответства на начина, по който го държите.

Понякога екранът се върти по погрешка - например когато използвате iPhone, докато лежите в леглото, но в по-голямата си част тази функция е интуитивна и без усилие.

Тоест, докато не спре да работи напълно и вашият iPhone или iPad изобщо няма да завърти екрана. Ето как да го поправите, ако това се случи с вас.

Стъпка 1. Изключете заключването на завъртане в Центъра за управление

По-голямата част от времето екранът на iPhone или iPad няма да се върти, защото сте включили Rotation Lock за вашето устройство.

Това е проста функция, която ви позволява да заключите екрана си в портретен или пейзажен режим, така че да не се върти по погрешка. Чудесно е, ако използвате устройството си плоско на маса или докато лежите настрани.

Но не е толкова страхотно, ако сте го включили по погрешка и не можете да завъртите екрана си, когато искате. Следвайте инструкциите по-долу, за да го изключите.

Ако устройството ви няма бутон за начало:

 1. Плъзнете надолу от горния десен ъгъл на екрана, за да отворите Control Center.
 2. Иконата за заключване на завъртането изглежда червена, ако е включена, докоснете я, за да я изключите.
Заключването на завъртането е червено, когато е включено.

Ако вашето устройство има бутон за начало:

 1. Иконата за заключване на завъртането се появява в горната част на екрана, когато е включена.
 2. Плъзнете нагоре от долната част на екрана, за да отворите Центъра за управление.
 3. Иконата за заключване на завъртането изглежда червена, ако е включена, докоснете я, за да я изключите.
Икона за заключване на завъртане се появява в лентата на състоянието на по-стари устройства.

Ако вашият iPad има страничен превключвател

 1. Вашият iPad може да използва страничния превключвател, за да включва и изключва Rotation Lock; плъзнете превключвателя, така че да не показва оранжево, за да го изключите.
 2. Отидете в Настройки> Общи, за да промените функцията за страничен превключвател.
 3. Под Използвай страничен превключвател За да изберете Без звук, така че вече да не засяга заключването на завъртането.
Вместо това променете страничния превключвател, за да заглушите вашия iPad.

Стъпка 2. Опитайте да завъртите екрана в друго приложение

Не всички приложения поддържат както портретен, така и хоризонтален режим, което означава, че може да е невъзможно да завъртите екрана на вашия iPhone или iPad в приложението, което използвате.

Опитайте да завъртите екрана в едно от стандартните приложения по-долу, за да видите дали изобщо работи на вашето устройство. Всяко от тези приложения трябва да поддържа режим на пейзаж и портрет на всяко устройство:

 • Календар
 • Бележки
 • Снимки
 • Карти
 • Сафари
Приложението Notes на iPhone е проектирано да работи в портретен и пейзажен режим.

Ако екранът се върти в тези приложения, помислете за възможността приложението, което искате да завъртите, да не поддържа различна ориентация. Обърнете се към разработчиците или общностите за поддръжка, за да разберете дали това е така.

Ако и в горните приложения екранът не се върти, има нещо нередно в хардуера или софтуера във вашето устройство. Продължавайте да следвате стъпките по-долу, за да го поправите.

Завъртане на началния екран на iPhone Plus

Ако имате iPhone с размер Plus - например iPhone 8 Plus или iPhone 11 Plus - трябва да можете да завъртите началния екран и в портретен или пейзажен режим.

Тази функция обаче работи само ако вашият iPhone е настроен на стандартен изглед. Отидете в Настройки> Дисплей и яркост . Под Zoom на дисплея задайте изгледа на Standard .

Стъпка 3. Излезте от всяко приложение и рестартирайте вашето устройство

Ако конкретно приложение или процес е замръзнал, може да се наложи да го рестартирате, преди да можете да завъртите екрана отново. Добре е да излезете от всяко приложение на вашето устройство, след което да рестартирате устройството, за да изгладите проблемите в iOS или iPadOS.

Ако устройството ви няма бутон за начало:

 1. Плъзнете нагоре от долната част на екрана, за да покажете превключвателя на приложения.
 2. Плъзнете всяко приложение от горната част на екрана, за да го затворите, след което докоснете празно място, за да се върнете на началния екран.
 3. Натиснете и задръжте страничния бутон с двата бутона за сила на звука , след което плъзнете, за да изключите устройството си.
 4. Изчакайте поне 30 секунди, след като устройството ви се изключи, преди да натиснете отново страничния бутон, за да го рестартирате.
Плъзнете нагоре отдолу, за да излезете от приложения.

Ако вашето устройство има бутон за начало:

 1. Щракнете двукратно върху бутона Начало, за да се покаже App Switcher.
 2. Плъзнете всяко приложение от горната част на екрана, за да го затворите, след което щракнете отново върху бутона Начало, за да се върнете към началния екран.
 3. Натиснете и задръжте бутона Sleep / Wake , след това плъзнете, за да изключите устройството си.
 4. Изчакайте поне 30 секунди, след като устройството ви се изключи, преди да натиснете отново бутона Sleep / Wake , за да го рестартирате.
Плъзнете, за да се изключи, когато бъдете подканени.

Ако не можете да излезете от приложения или да рестартирате устройството си, следвайте тези инструкции, за да принудите да рестартирате своя iPhone или iPad.

Стъпка 4. Актуализирайте приложенията и операционната система

Възможно е екранът ви на iPhone или iPad да не се върти поради грешка в софтуера във вашата операционна система или в приложението, което използвате. Грешки като тази се появяват от време на време, но разработчиците обикновено пускат актуализации, за да ги поправят.

Отидете в Настройки> Общи> Актуализация на софтуера, за да проверите за нови актуализации на iOS или iPadOS на вашия iPhone или iPad. Не забравяйте да изтеглите и инсталирате всички налични.

Актуализирайте вашия iPhone до най-новия софтуер, за да отстраните проблеми.

След като актуализирате операционната си система, отворете App Store и докоснете снимката на потребителския си профил в горния десен ъгъл, за да проверите за актуализации на приложенията. Под Налични актуализации докоснете Актуализиране на всички, за да инсталирате всички най-нови актуализации на приложения.

Отворете App Store, за да актуализирате приложенията си.

Рестартирайте устройството си след актуализиране, след което опитайте да завъртите екрана отново след това.

Стъпка 5. Тествайте акселерометъра във вашето устройство

Преместете вашия iPhone, за да тествате акселерометрите вътре.

Устройството ви използва сензори за акселерометър, за да разпознае, когато го завъртите в портретен или пейзажен режим. Проблем с тези сензори може да обясни защо не можете да завъртите екрана на вашия iPhone или iPad.

Изтеглете приложение на трета страна, за да проверите акселерометрите във вашето устройство. Препоръчваме акселерометър, който можете да изтеглите безплатно от App Store.

След като започнете да измервате в акселерометъра, можете да видите как се движат три линии, докато завъртате устройството си в различни ориентации. Един ред представлява всяка от триосните движения. Ако някой от тях изобщо не се движи, устройството ви може да се нуждае от физически ремонт.

Свържете се директно с Apple Support, за да уговорите среща с оторизиран доставчик на услуги. И ни кажете как се справяте в коментарите!

Персонализирайте Центъра за управление на вашето устройство

Ако не сте могли да завъртите екрана на вашия iPhone или iPad, защото не сте осъзнавали, че Rotation Lock е включен, може да има други неща, които не сте знаели за Центъра за управление на вашето устройство.

Можете да използвате Control Center, за да регулирате много различни настройки на вашето устройство, независимо дали го използвате, за да промените силата на звука или да включите тъмния режим. Можете дори да персонализирате Центъра за управление, за да включва най-полезните за вас настройки.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found