Разберете кои приложения проследяват вашето местоположение във фонов режим с iOS 13

Apple наскоро засили фокуса си върху неприкосновеността на личния живот с обявяването на iOS 13. Наред с любимите на феновете функции като Dark Mode, iOS 13 подобрява способността на потребителя да управлява приложенията, проследявайки местоположението им във фонов режим.

Този увеличен контрол се предлага под формата на три нови функции:

  • прозрачност за проследяване на местоположението на фона
  • разрешения за проследяване на местоположението на приложението
  • и подобрения на поверителността на местоположението.

В тази публикация подробно описахме всяка от тези нови функции и обяснихме как да контролирате настройките си за поверителност на местоположението си в iOS 13.

Прозрачност на проследяването на фоновото местоположение

Новите известия показват къде сте били проследявани заедно с това колко пъти е бил осъществен достъп до местоположението ви.

Трябва да се грижим повече за нашите данни. Всеки ден безброй хора се съгласяват с T&C, приемат сърфиране на бисквитки или позволяват проследяване на местоположението в iOS, без да се замислят. Стана толкова обичайно и неизбежно, че не го поставяме под съмнение.

Apple се опитва да промени това с подобренията за поверителност в iOS 13. Най-забележителната промяна е добавената прозрачност в известията за проследяване на местоположението на заден план.

Това са известията за iOS, които ви предупреждават, когато приложение проследява вашето местоположение във фонов режим. Те не са нови. Но сега те разполагат с карта, показваща подробностите за това къде сте били проследени.  

Това трябва да е същата информация като преди. Но визуалното представяне наистина чука вкъщи какви данни позволяваме на компаниите да събират върху нас.  

Ясно е, че намерението на Apple е да насърчи потребителите да обмислят повече с кого споделят местоположението си.

Разрешения за проследяване на местоположението на приложението

Тъй като Apple подобрява информираността ни за данните, които споделяме с приложения, те ни дават и нови начини да ги контролираме.  

Преди това iOS представи три възможности за управление на проследяването на местоположението:

  • Позволява
  • Докато използвате приложението
  • или Не позволявай.

Това са доста добри опции, но iOS 13 предлага съвсем ново допълнение: Разрешаване веднъж .

Изберете Разрешаване веднъж, за да запазите поверителността на местоположението си.

Както можете да очаквате, тази опция позволява на приложението да проследява вашето местоположение само веднъж. След като затворите приложението, то вече не може да проследява вашето местоположение, освен ако не го разрешите отново.

Това е чудесно за тези от нас, които не използват много зависими от местоположението функции. Apple насърчава разработчиците да предлагат функционалност на приложенията без достъп до местоположение. Така че обикновено все още можете да правите много, без да е включено проследяването.

Подобрения в поверителността на местоположението

Apple отбеляза, че разработчиците проследяват местоположения в iOS, без да получат съгласието на потребителя. Това беше възможно с помощта на Bluetooth и Wi-Fi, вместо API за услуги за местоположение на Apple.

Но с iOS 13 Apple казва, че „затваря вратата на тази злоупотреба“.

Приложенията се нуждаят от разрешение, преди да имат достъп до Bluetooth в iOS 13.

Всяко приложение, което иска да използва Bluetooth в iOS 13, трябва първо да поиска разрешение. И ви препоръчваме да откажете достъп до Bluetooth, освен ако не знаете, че е необходим.  

Вече няколко потребители с iOS 13 бета коментираха изненадващата гама от приложения, които изискват достъп до Bluetooth. Някои от тези приложения със сигурност са използвали Bluetooth, за да проследяват нашето местоположение на фона на iOS без съгласие.

Защо приложенията трябва да проследяват местоположението ми?

Проследяването на местоположението може да позволи на приложенията да предоставят по-добро качество на услугата на своите потребители. Това може да е под формата на местни препоръки, приблизително време за пътуване или свързване с други потребители близо до вас.

Когато дадено приложение поиска разрешение за проследяване на местоположението ви, то трябва да обясни защо иска да го направи в известието.

Приложението за камера използва вашето местоположение, за да маркира снимки на карта.

Понякога е очевидно защо се нуждаят от това. Например Google Maps иска да ви даде указания или приложението ви Камера иска да маркира снимки с местоположението им. Но в други случаи причините са много по-неясни и по-трудни за разбиране.

Истината е, че много приложения проследяват местоположението ви, за да ви насочат с реклами. Понякога те си партнират с рекламодатели, а понякога продават данните на трети страни.

Как да разбера кои приложения проследяват местоположението ми в iOS 13?

Не е нужно да чакате известие, за да разберете кои приложения проследяват вашето местоположение. Отворете Настройки на вашето устройство и отидете на екрана за поверителност , след което докоснете Услуги за местоположение . Трябва да видите списък с всички приложения, които са поискали да проследят вашето местоположение.  

Сива стрелка до приложение означава, че е използвало вашето местоположение през последните 24 часа. Лилава стрелка означава, че е използвала вашето местоположение по-скоро, вероятно през последните 30 минути.

Разгледайте приложенията за достъп до вашето местоположение от настройките за поверителност в iOS 13.

Също така виждате стрелката за проследяване на местоположението да се появява в лентата на състоянието на вашето устройство, когато дадено приложение ви проследява. Това може да ви предупреди за приложения, които ви проследяват във фонов режим или за достъп до вашето местоположение, когато не искате.  

По подразбиране иконата за местоположение в лентата на състоянието не се появява за системни услуги, като например настройване на часовата зона.

Как да спра приложенията да проследяват местоположението ми в iOS 13?

От екрана Услуги за местоположение в настройките си докоснете всяко приложение, за да промените достъпа до него. В iOS 13 можете да избирате между четири различни опции за проследяване на местоположението:

  • Никога
  • Попитайте следващия път
  • Докато използвате приложението
  • или Винаги.

Променете достъпа до местоположението на приложение по всяко време. Следвайте тази връзка, за да разберете други начини за подобряване на поверителността ви с iOS.

Apple обсъди подобренията за поверителност на iOS 13 на WWDC 2019.

Новите функции в iOS 13 ни дават инструментите да решаваме кога да споделяме местоположението си и кога да го запазим лично. Надяваме се, че това формира положителна тенденция в технологичната индустрия, към прозрачно събиране на данни.

Не очакваме публична версия на iOS 13 до есента тази година. Можете обаче да се регистрирате за програмата Beta, за да изпробвате iOS 13 точно сега.

Какви са вашите мисли за фокуса на Apple върху неприкосновеността на личния живот? И как се отнасяте към приложенията, проследяващи вашето местоположение в iOS? За себе си бих искал повече компании да приемат поверителността толкова сериозно, колкото изглежда Apple.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found