Как да почистите екрана на iPad

Един от най-големите апели на iPad е неговият визуален блясък. Но балансираните криви и деликатно разположения хардуер губят магията си, когато екранът ви е намазан с пръстови отпечатъци. Разберете как правилно да почистите екрана на iPad, така че да изглежда добре като нов.

Не можете да обикаляте с iPad, изглеждащ по този начин!

Вашият iPad е скъпа технология.

Трябва да сте сигурни, че го почиствате правилно, за да избегнете риска от непоправими щети. Не запушвайте портовете с влакна, дръжте течността далеч от високоговорителите, избягвайте химикали, които увреждат олеофобното покритие.

Събрахме тази публикация, за да сме сигурни, че знаете всичко за това как правилно да почистите екрана на iPad! Включително какво да правите с драскотини, дезинфектант и предпазители на екрана.

Кога трябва да почистя екрана на iPad?

Почиствайте екрана на iPad или iPad Pro, когато е замърсен. Общо правило е да почиствате всичките си електронни устройства веднъж месечно.

Можете да се доверите на Apple Store да се отнася добре с техните iPad. Снимка от Джесика Тайлър от Business Insider.

В Apple Store те почистват мръсните екрани на iPad всеки ден. Това е повече от това, от което се нуждаят повечето хора, но това показва, че знаете ли как да почиствате правилно екрана на iPad, няма значение колко често го правите.

Въпреки това, трябва незабавно да почистите екрана на iPad, ако влезе в контакт с нещо, което може да причини петно, включително:

 • Мастило
 • Грим
 • Лосион
 • Сапун
 • Храна
 • Мръсотия
 • И още.

Какви инструменти са ми необходими за почистване на екрана на iPad?

Използвайте кърпа без власинки или микрофибър за почистване на мръсния екран на iPad.

Apple препоръчва почистването на екрана на iPad или iPad Pro с кърпа без власинки. Това е видът гладка кърпа, използвана за почистване на очила или обективи на камерата. Той изтрива пръстовите отпечатъци, без да отлага влакна, както хартиената кърпа или кърпа.

Кърпите от микрофибър са популярен вид кърпа без власинки, използвана в магазините на Apple. Лично аз ги намирам за особено ефективни при изтриване на пръстови отпечатъци и упорити следи. Също така, подобно на други кърпи без власинки, те не оставят влакна на устройството ви след почистване.

Apple не предлага да се използва нищо друго освен вода, за да се навлажни кърпата. Всъщност те предупреждават да не се използват други инструменти за почистване:

Не използвайте почистващи препарати за прозорци, домакински почистващи средства, сгъстен въздух, аерозолни спрейове, разтворители, амоняк, абразиви или почистващи препарати, съдържащи водороден прекис - Apple

Това е така, защото алкохолът, абразивите и други почистващи течности могат да повредят олеофобното покритие на iPad.  

Анекдотичните данни сочат, че това може да не е основен проблем. И все пак, ако кърпа, навлажнена с вода, не свърши работа, придържайте се към почистващи инструменти, предназначени за сензорни дисплеи.

Какво е олеофобното покритие на моя екран на iPad?

iPads, iPhones и iPod touch имат олеофобно - маслоотблъскващо покритие на екрана си. Това покритие намалява пръстовите отпечатъци на екрана на вашия iPad.

Не се вижда пръстов отпечатък, благодарение на олеофобното покритие!

Олеофобното покритие така или иначе се износва с времето.

Но редовната употреба на химикали, алкохол или други почистващи продукти ще доведе до по-бързото му намаляване. Това е причината Apple да препоръчва да не използвате нищо друго освен влажна кърпа за почистване на мръсния екран на iPad.

Когато олеофобното покритие изчезне, то го няма завинаги.

Колко дълго трае олеофобното покритие на моя iPad?

Можете да видите къде покритието се е изтъркало на моя двегодишен iPhone.

Apple не казва колко дълго очакват олеофобното покритие да продължи. Само че с времето се износва и ще се влоши по-бързо, ако го почистите с нещо различно от влажна кърпа.

Изглежда покритието трае около две години при редовна употреба. След това време вероятно ще откриете, че екранът на iPad се покрива с пръстови отпечатъци по-бързо и е по-трудно да се изтрие.

Няма странични ефекти от загубата на олеофобното покритие, освен факта, че екранът на iPad вече няма да е устойчив на пръстови отпечатъци.

Как да почистя екрана на iPad правилно?

Apple предлага прости инструкции за най-добрия начин да почистите екрана на iPad, без да рискувате да го повредите. Разделихме ги на три стъпки:

 1. Изключете всички кабели и изключете iPad.
 2. Използвайте кърпа без власинки или микрофибър с малки кръгови движения.
 3. Намокрете леко кърпата с вода, за да премахнете упоритите следи.

Стъпка 1: Изключете всички кабели и изключете вашия iPad

Изключете всички кабели - мълниеносни кабели, слушалки или други адаптери - и извадете вашия iPad от корпуса му, ако има такъв. Не е необходимо да премахвате защитата на екрана на iPad, ако има такава върху него.

Извадете мръсния си iPad от кутията, преди да го почистите.

Изключете iPad, като задържите бутона Sleep / Wake и бутона за сила на звука или отидете в Settings> General> Shut Down. Когато бъдете подканени, плъзнете за изключване.

Стъпка 2: Използвайте кърпа без власинки или микрофибър с малки кръгови движения

Използвайте суха кърпа без власинки или микрофибър, за да премахнете праха, пръстовите отпечатъци и други следи от мръсния екран на iPad.

Дайте на екрана на iPad добро избърсване с чиста и суха кърпа.

Преместете кърпата в малки кръгове, като работите по целия екран. Прилагайте леко натиск - прекалено силно натискане може да повреди сензорния дисплей.

Стъпка 3: Намокрете леко кърпата с вода, за да премахнете упоритите следи

Намокрете леко кърпата си с вода за упорити следи.

Навлажнете кърпата с малко количество вода, ако на екрана на iPad все още има следи. Почистете отново екрана с кръгови движения над мръсното място.  

Когато маркировките изчезнат, избършете зоната със суха част от кърпата, за да избегнете водни знаци.

Не нанасяйте течността директно върху iPad. Навлажнете кърпата и нанесете това върху iPad.

Внимавайте да избягвате попадане на течност в близост до отвори на вашия iPad, като мълниеприемник или високоговорители. Ако течността попадне вътре, това може да причини непоправими щети.

Кой е най-добрият iPad за почистване на екрана?

Apple не препоръчва да използвате нищо друго, освен кърпа, навлажнена с вода, за почистване на екрана на iPad. Това е така, защото почистващите течности могат да влошат олеофобното покритие на вашия дисплей.

Ако обаче сте сигурни, че водата няма да работи и сте щастливи да рискувате олеофобното покритие, помислете за тези почистващи препарати:

 • Уууш! Блясък на екрана
 • Спрей за почистване на лещи ZEISS
Преди използвах Whoosh! екран за почистване в Apple Store.

Уууш! беше избраният препарат за почистване на екрана, когато работех в Apple Store, преди да започнат да използват влажни кърпи. И ZEISS е разработен за обективи на камерата, но се е доказал популярен и ефективен и за почистване на мръсни екрани на iPad.

Можете ли да използвате Windex за почистване на екран на iPad?

Windex е популярен домакински почистващ препарат, предназначен за използване върху стъкло и твърди повърхности. Въпреки че създава страхотен блясък на прозорците ви, не бива да го използвате за почистване на екрана на iPad.

Химикалите, използвани в Windex, могат непоправимо да намалят олеофобното покритие на екрана на вашия iPad. Вместо това трябва да го почистите с влажна кърпа без власинки.

Въпреки това мнозина са го използвали, без да забележат никакви негативни ефекти.

Как да дезинфекцирам екрана на iPad?

Тези изопропилови кърпички от Walgreens ще премахнат повечето форми на бактерии.

Въпреки съветите на Apple, много хора - особено гермафобите - може да са нещастни само като използват вода за почистване на екрана на своя iPad. Ами бактериите?

Е, според специалист по инфекциозни болести, цитиран от New York Times, редовното избърсване с влажна кърпа е достатъчно, за да убие много често срещани бактерии. Всъщност това е всичко, което те използват в Apple Store.

Въпреки това, влажната кърпа не е ефективна срещу някои от по-вредните бактерии - например Clostridium Difficile, който може да причини диария и възпаление на червата. Повечето хора не трябва да се притесняват за това, но може да решите, че искате да дезинфекцирате устройството си.

Има две възможности за това: кърпа с изопропилов алкохол или UV дезинфектант.

Можете да намерите изопропилов алкохолен салфетки в различни търговци на дребно сред медицински или почистващи материали. Колкото по-висок е процентът на алкохола, толкова по-добре е убиването на бактерии, но всичко над 70% е добре.

Трябва да повторим, че Apple препоръчва да не се използват почистващи препарати, дезинфектанти, алкохол и всякакви други течности за почистване на екрана на iPad или iPad Pro. Това е така, защото те увреждат олеофобното покритие. Всъщност по тази причина Apple вече не продава почистващи продукти.

PhoneSoap използва UV светлина, за да унищожи бактериите на вашите устройства.

Ето защо UV дезинфекторът, като PhoneSoap XL, е по-добрият вариант. Въпреки че при почти 120 долара е далеч по-скъпо! PhoneSoap използва UV светлина, за да убие 99,99% от битовите микроби на вашия iPad, без да излага екрана му на вредни химикали.

Как да премахна драскотини от екрана на iPad?

Някои предполагат, че пастата за зъби е ефективна при премахване на драскотини.

Най-внимателните потребители на iPad все още вероятно ще открият драскотини на екрана си. Поддържам iPad mini в затворен калъф и дори това е събрало малък брой микро драскотини на екрана.

Много онлайн доклади предлагат различни материали за премахване на драскотини на вашия iPad дисплей. Резултатите често се смесват, като някои техники работят за някои потребители, но не и за други.

Някои от предложенията включват използването на паста за зъби, сода за хляб или дори шкурка. Всички те са абразиви, които Apple предлага да се избягват.

Единственото решение, одобрено от Apple, е да се търси заместващо устройство поради повреда на екрана. Ако сте закупили AppleCare + с вашия iPad, ще трябва да платите излишъка за случайни повреди. В противен случай ще трябва да заплатите пълните разходи за подмяна.

Как да използвам паста за зъби, за да премахна драскотини от екрана на iPad?

Изглежда, че пастата за зъби е най-популярният абразив, който се препоръчва за премахване на драскотини в iPad. Инструкциите по-долу обаче са подходящи и за други абразиви, предложени онлайн.

Направете това на свой риск! Apple препоръчва да се избягват изцяло абразивите.

 1. Почистете първо екрана на iPad с помощта на кърпа без власинки, за да премахнете частици, които могат допълнително да повредят дисплея.
 2. Прикрепете маскираща лента върху бутона за начало, високоговорители, микрофони и портове, за да предотвратите навлизането на абразива във вашия iPad.

  Залепете лентата върху бутона за дома и портовете преди да започнете!

 3. Нанесете абразива върху надрасканата област на екрана на iPad и го работете с кръгови движения с пръст или чиста кърпа.

  Нанесете паста за зъби върху надраскания екран на iPad с пръст.

 4. Продължете да търкате абразива върху надрасканото място с леко натискане в продължение на няколко минути.
 5. Използвайте влажна кърпа без власинки, за да изчистите останалия абразив от вашия iPad и да почистите добре екрана.

Как да почистя iPad, който има протектор на екрана?

Почистете протектора на екрана си с влажна кърпа без власинки, точно както бихте почистили самия мръсен екран на iPad.

Ако това не помогне, бихте могли да помислите да използвате почистващ препарат за екран. Но проверете препоръките на производителя, преди да го направите. Те могат да посъветват използването на други химикали.

Въпреки това си струва да запомните, че е по-евтино да замените повредения протектор на екрана, отколкото да замените мръсния iPad.

Как да премахна останалото лепило за протектор на екрана?

След като премахнете предпазителя на екрана, може да имате лепкави остатъци на екрана на iPad или iPad Pro. Това парче е трудно да се премахне само с влажна кърпа, но обикновено е възможно.

Ако се борите, опитайте кърпички с изопропилов алкохол. Те могат да повредят олеофобното покритие на екрана на вашия iPad, така че не забравяйте да ги използвате пестеливо.

Сякаш някога са се откъснали чисто от това! Изображение от DGiT.

Кажете ни вашите въпроси за това как да почистите екрана на iPad в раздела за коментари по-долу. И моля, споделете вашите собствени средства за почистване на дома, независимо дали са работили или не!

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found