Защо приложенията искат да използват Bluetooth в iOS 13 и iPadOS?

Получавате куп известия, които ви предупреждават, че приложенията на трети страни искат да използват Bluetooth и искат вашето разрешение за достъп до местоположението чрез Bluetooth? Много приложения искат да използват Bluetooth аксесоари? Не сте сигурни какво да направите по този начин - да разрешите или забраните?

Като част от подобренията за поверителност на iOS 13, приложенията сега трябва да поискат разрешение за достъп до Bluetooth в iOS 13 и iPadOS, ако искат или се нуждаят от достъп до Bluetooth на вашия iPhone, iPod или iPad. Това разкри наяве колко приложения са използвали Bluetooth в миналото без наше знание!

С публичната версия на iOS 13, (iPadOS падна по-късно в края на месеца), няколко потребители посочиха изненадващия (и леко тревожен) набор от приложения, които искат вашето разрешение за използване на Bluetooth.

Google, Facebook, YouTube и Spotify искат разрешение за Bluetooth в iOS 13. Но също и някои банкови приложения, приложения за споделяне на пътувания и дори приложения за доставка на храна като Dominos.

Нека разгледаме някои от причините, поради които тези приложения може да искат достъп до Bluetooth на вашия iPhone или iPad. И как можете да го контролирате.

Следвайте тези бързи съвети, за да промените или актуализирате разрешенията за Bluetooth в iOS и iPadOS

  • За да видите кои приложения имат Bluetooth достъп и да промените настройките за разрешения, отидете в Настройки> Поверителност> Bluetooth  и включете или изключете приложенията
  • В iOS 13+ и iPadOS Apple изисква всички приложения на трети страни да поискат разрешение, преди да имат достъп до каквато и да е информация за Bluetooth. Този процес има за цел да ви даде по-голям контрол и информация

Известия за разрешения за Bluetooth в iOS 13 и iPadOS

Важно е да се отбележи, че самите приложения не са се променили. Те използваха Bluetooth на вашето устройство преди iOS 13, но не сте получили известие за това. Вместо това устройството ви е предоставило достъп във фонов режим.

Така че всички приложения, които се появяват и искат да използват Bluetooth в iOS 13, вероятно вече го използват в iOS 12. Има много добри или лоши причини, поради които може да искат да го направят. Но както изглежда, няма лесен начин да се разбере какви са те.

Apple Maps изброява три причини за разрешаване на достъп до местоположение.

Когато дадено приложение иска да използва услугите за местоположение, получавате подобно известие, което е още по-добро в iOS 13. Но за разлика от Bluetooth, заявките за услуги за местоположение могат да обосноват защо се нуждаят от достъп на вашия iPhone или iPad.

Разработчиците могат да изброят причините, поради които искат да получат достъп до вашето местоположение, заедно с това, което печелите от него. Това обикновено е нещо като „местни препоръки“ или „приблизително време за пътуване“.

Но всички Bluetooth известия имат един и същ текстов текст, който гласи:

„Това приложение използва Bluetooth за свързване и споделяне на информация с аксесоари и други устройства на Apple.“

Известията с Bluetooth не могат да посочват причини за разрешаване на достъп.

Няма начин разработчиците да обяснят защо искат да използват Bluetooth. Надяваме се, че промените за публичната версия на iOS 13 тази есен.

Добри причини приложенията да имат достъп до Bluetooth на вашия iPhone или iPad

По този въпрос имаше доста негативи, така че исках да го започна с положителен задръстване. Да предположим, че разработчиците на приложения искат най-доброто за нас и да разгледаме някои добри причини приложението да използва Bluetooth.

Spotify използва Bluetooth, за да разпознае кога сте свързани към стерео уредба, за да може да превключи на Car View. По същия начин Google Maps използва щифтове местоположението, което сте изключили от стереоуредбата на колата си, за да маркира къде сте паркирали.

В момента е само за Android, но Car View на Spotify представя големи опростени контроли.

YouTube и други видео приложения се свързват с ключове като ChromeCast през Bluetooth. Други приложения използват Bluetooth за свързване със слушалки, устройства за съхранение и други аксесоари.

Дори Apple използва Bluetooth в новото приложение Find My за намиране на офлайн устройства.

Лоши причини за приложенията да имат достъп до Bluetooth на вашия iPhone или iPad

За съжаление е наивно да вярваме, че разработчиците на приложения искат само най-доброто за нас. Всъщност Apple промени достъпа до Bluetooth в iOS 13, защото разработчиците се възползваха от него.

Подлите разработчици използват Bluetooth, за да проследят местоположението на потребителя. Те могат да направят това, когато не използвате приложението им. И те могат да го направят, без да искат вашето съгласие.

Apple заяви, че „затваря вратата за [злоупотреба с Bluetooth и Wi-Fi]“ на WWDC 2019. Именно затова Apple промени разрешенията за Bluetooth в iOS 13 и iPadOS. И затова трябва да направите пауза, преди да разрешите Bluetooth достъп до приложения на вашия iPhone или iPad.

Трябва ли да разреша Bluetooth достъп или не?

Отделете малко време, преди да разрешите на приложението достъп до Bluetooth на вашия iPhone или iPad. Задайте си въпроса защо това приложение се нуждае от Bluetooth и дали имате доверие на разработчика на приложението или не.

Нашето предложение е да се откаже достъп за всичко, за начало. Използвайте приложението както обикновено. Може да ви изненада какво все още можете да правите без Bluetooth.

Например Spotify може да изпраща музика към безжични слушалки без Bluetooth. Той дори може безпроблемно да превключва възпроизвеждането на другите ви устройства!

Ако намерите функция, която искате, която се нуждае от Bluetooth, за да работи, променете разрешенията си за Bluetooth в настройките.

Как да разреша или откажа Bluetooth за приложения в iOS 13 или iPadOS?

  1. На вашия iPhone или iPad отидете в Настройки> Поверителност> Bluetooth.
  2. Трябва да видите списък на всяко приложение, което е поискало достъп до Bluetooth на вашето устройство.
  3. Включете или изключете превключвателя за всяко устройство.
Намерете опциите за разрешаване или отказ на достъп до Bluetooth в настройките си.

Уведомете ни в коментарите кои приложения са поискали достъп до Bluetooth на вашия iPhone или iPad? Оставихте ли ги да го имат? И какъв беше резултатът?

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found