Разхлабени ли са вашите MacBook USB-C портове?

Портът USB-C на лаптопите MacBook и MacBook Pro е бърз, гъвкав и очевидно ненадежден. След шест месеца употреба много потребители изпитват лоши връзки с външни устройства. Разхлабени ли са вашите MacBook USB-C портове? Прочетете по-долу, за да разберете какво можете да направите по въпроса.

USB-C портове в MacBooks

Още през 2015 г. Apple пусна първия си 12-инчов MacBook, замествайки дългогодишния MagSafe с един USB-C порт. Apple се похвали с възможността на USB-C да функционира като универсална връзка с редица външни устройства, заедно със способността му да осигурява захранване на лаптопа.

Нещо повече, USB-C е обратим! Дните на преобръщане на USB кабела отминаха, докато се опитвате да го поставите по правилния начин.

Оттогава USB-C си проправи път в цялата гама MacBook Pro на Apple. Последният от които разполага с до четири USB-C връзки, вече сдвоени с поддръжка на Thunderbolt 3 за работа с още повече устройства.

За съжаление обаче, въпреки високата скорост и обхват на използване на USB-C, той изглежда не е толкова издръжлив, колкото предшествениците.

Разхлабени USB-C връзки

Много потребители на MacBook са имали лоши връзки чрез USB-C на своите MacBook. Въпреки че проблемът със сигурност не засяга всички MacBooks, за засегнатите може да вбеси и разстрои.

Намерете USB-C портовете на вашия MacBook

Обикновено проблемът възниква след около шест месеца употреба. Изглежда, че се дължи на лошо произведени части, които с времето се износват, което прави MacBook USB-C портовете свободни.

Веднъж здравото и успокояващо „щракване“, придружаващо включването на кабел в USB-C порта, изчезва и връзката се разхлабва и нестабилна.

В резултат на това леките движения на кабела или MacBook могат да доведат до отпадане на USB-C връзката. Това може да доведе до трептене на външни монитори или в по-лоши случаи да повреди външните твърди дискове.

Какво да направя по въпроса

Проверете за отломки вътре в пристанището

Добре е да разгледате отблизо вашите USB-C портове и да се уверите, че в тях няма заклещено нещо!

Вземете лупа и огледайте USB-C портовете на вашия MacBook

Използвайте фенерче или друг източник на светлина и лупа (или използвайте функцията лупа на вашия iPhone) и огледайте вътрешността на USB-C портовете на вашия MacBook.

Ако забележите останали влакна, мазнини или други отпадъци, опитайте да ги почистите - много внимателно. Не искате да повредите никакви компоненти в процеса!

Опитайте да използвате нещо гъвкаво като междузъбна четка или много мека четка за зъби. Можете също така да използвате клечка за зъби, за да издърпате всичко, което е останало там - просто бъдете изключително предпазливи, когато използвате нещо твърдо и заострено.

Сгъстеният въздух също може да помогне, но също така може да влоши проблема, като натиска тези отломки още повече! Така че, ако използвате сгъстен въздух, винаги го дръжте под ъгъл, вместо да го използвате направо в порта.

Ами използването на изопропилов алкохол? 

Можете да използвате малко алкохол (като капки), ако е необходимо, за да изчистите нещата, заседнали вътре в порта, като грес, който няма да излезе при използване на четка или сгъстен въздух.

Винаги първо пускайте алкохола върху четката или устройството, което използвате за почистване. Никога не поставяйте капки алкохол директно в USB-C порта!

Не пръскайте НИКАква течност директно в порта или използвайте други почистващи аерозоли, разтворители или абразиви за почистване на вашите портове - всички те могат да ги повредят.

Ако вашите MacBook USB-C портове продължават да са свободни, тогава имаме добри и лоши новини за вас.

Добрата новина е, че портовете са сменяеми. Ако вашият лаптоп е на по-малко от година или е покрит от AppleCare, тогава Apple може да ги замени безплатно.

Ако вашият MacBook не е покрит, корекцията е относително евтина - струва приблизително 20 долара плюс труд.

Трябва да сте сигурни, че посещавате официален магазин на Apple или оторизиран доставчик на услуги на Apple, в противен случай можете да анулирате каквато и да е гаранция за вашия лаптоп.  

Освен това трябва да отидете на уговорена среща. Направете силен случай за резервна част, като донесете външните си устройства, за да покажат нестабилната връзка.

Не забравяйте да обясните последиците от тази неизправност: повреда на данните, смущения в работата, лаптоп не се зарежда правилно.

Посетете доставчик на услуги на Apple, за да замените USB-C портовете

Сега за лошите новини. И това е лоша новина, за съжаление. Тя се появява , че причината връзката се разхлаби се дължи на изграждането на USB-C пристанище. Apple все още не е променила частта.

В резултат на това може да имате същия проблем отново шест месеца след получаване на резервна част. В този момент вашият лаптоп може да не бъде покрит от гаранцията.

Поддържане на USB-C портовете на вашия MacBook

За щастие не всички USB-C портове са равни и само относително малка част от потребителите на MacBook изпитват този проблем.

Като се има предвид това, трябва да направите всичко възможно, за да поддържате своите USB-C портове, като минимизирате риска от срещането на такъв проблем. За целта можете да следвате някои от съветите за поддръжка, описани по-долу.

Вземете ръкав за лаптоп

Защитете лаптопа си от повреда и портовете от натрупване на прах, като използвате втулка за лаптоп. Закупуването на подплатена втулка за лаптоп е един от най-рентабилните начини за осигуряване на дълготрайна защита на вашето скъпо устройство.

Той също така защитава портовете ви от прекомерен прах и мръсотия, което може да доведе до проблеми с връзката надолу по линията.

Купете USB-C прахозащитен капак

За по-нататъшна защита срещу прах и мръсотия, прахозащитният капак USB-C може да бъде полезен, когато не използвате портовете.

Тези силиконови капачки покриват порта и могат да бъдат закупени евтино на едро. Като алтернатива, използвайте малки парчета лента, за да покриете портовете, но това може да остави лепкави области на вашия скъпоценен MacBook.

Почистете със сгъстен въздух

Ако установите, че прахът или мръсотията запушват вашия USB-C порт, трябва да използвате кутии със сгъстен въздух, за да го изчистите. Те могат да бъдат закупени онлайн и са най-сигурният начин за почистване на портовете на вашия лаптоп.

Ако откриете, че пристанищата ви са запушени с особено упорита мръсотия, можете да използвате клечка за зъби, за да я изстържете внимателно. Въпреки това, когато правите това, трябва да бъдете много внимателни да държите клечката за зъби срещу външния ръб на порта и далеч от чувствителните връзки в средата.

Внимавайте с употреба

Внимавайте, когато поставяте или изваждате USB-C кабели от порта. Дръжте лаптопа на място и здраво хванете USB-C конектора за пластмасовия корпус - не за кабела.

Когато е свързан кабел, не забравяйте да го чукате или натискате, защото това може да натовари USB-C порта. Тези съвети може да изглеждат очевидни, но това умишлено използване може да допринесе много за запазването на вашето устройство.

Пуснете ни линия!

Споделете вашите мисли относно преминаването на Apple към USB-C връзки. Разхлабени ли са вашите MacBook USB-C портове или сте имали някакви други проблеми?

Съвети за читатели

  • Читателят Питър препоръчва на всички да проверим нашите USB-C кабели, дори с марката Apple, произведена за iPhone / iPad / iPod. След като USB-C портовете на неговия MacBook Pro не работят надеждно, той се обърна към Apple Support и си уговори среща в местния Apple Store. По време на скорошното пътуване до Apple Store за този проблем с свободния порт, Пит откри, че новият му оригинален Apple USB-C кабел е дефектен. Apple го замени без гаранция на своя Mac и сега портът работи! Пийт подозира, че тези MacBook USB-C кабели са склонни към дефекти.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found