Как да почистите инсталирането на macOS Catalina (без стартиращ USB)

Apple MacOS Catalina излезе. И ако сте направили някакво проучване на актуализацията на операционната система, вероятно сте чували много за „чисти инсталирания“.

Има някои категорични заблуди относно „чистите“ инсталирания спрямо редовните актуализации на Mac. В това парче ще се опитаме да изясним тези заблуди, както и да ви преведем през процеса на чисто инсталиране, ако решите.

Какво е чисто инсталиране?

Ако инсталирате чисто актуализация на операционната система, ще получите това „чисто ново“ компютърно усещане. Също така ще загубите всичките си данни (и ще трябва да ги въведете отново).

Чистата инсталация, накратко, е начин за инсталиране на актуализация на операционната система, която също замества вашата съществуваща система и нейните данни.

За да го разбиете, това означава, че ще се отървете от всичките си файлове, документи, снимки, приложения и други системни данни, когато извършите чисто инсталиране. По време на процеса обикновено ще инсталирате и версия на най-новата операционна система, налична за вашия конкретен компютър.

С други думи, това е изтриване на вашия компютър и инсталиране на следващата актуализация върху чиста система.

Като краен резултат ще останете с „свеж“ компютър, който в основата си се чувства като нов. Но също така ще трябва да въведете отново всичките си данни, файлове, приложения и настройки - точно както когато за първи път взехте компютъра.

Според някои потребители има някои осезаеми ползи от чистата инсталация на която и да е операционна система.

Дали това всъщност е така, може да се спори. Що се отнася до macOS Catalina, обаче, може да има няколко причини, поради които бихте искали.

Защо да почиствате инсталирането на macOS Catalina?

Чистата инсталация обикновено е лично предпочитание. Но що се отнася до macOS Catalina, може да е добра идея.

Някои потребители препоръчват чиста инсталация всеки път, когато актуализирате до голяма актуализация на операционната система (macOS Mojave, macOS Catalina и др.).

Дали това всъщност е наистина необходимо на Mac наистина зависи от личното мнение (въпреки това, което някои биха казали). Препоръчваме да направите проучване на факта.

Но ако сте фен на система с „чисто усещане“ и нямате нищо против да отделите известно време за връщане на настройките и данните си, тогава чистата инсталация всъщност няма значителни недостатъци.

Разбира се, за повечето от нас времето и усилията са недостиг на ресурси. Просто не си струва досадата и допълнителната работа, за да върнем чисто нова система към начина, по който работихме първоначално.

Имайки това предвид, има много други причини за почистване на инсталирането на macOS Catalina.

От една страна, macOS Catalina може да е доста грешен софтуер. Ако прочетете отчети на потребители по време на бета тестовия цикъл, ще видите много анекдоти, които съобщават, че това е операционна система, затрупана с грешки - и че много от тези грешки все още присъстват във финалната версия.

Освен това macOS Catalina забива последния гвоздей в ковчега за 32-битови приложения. Те изобщо няма да бягат на Каталина. Ако извършите чиста инсталация, няма да се налага да се притеснявате от това, че старият софтуер виси на вашия Mac. Можете просто да започнете на чисто.

С две думи, това се свежда до следния аргумент. Някои потребители са защитник на чистата инсталация и казват, че ще доведат до по-малко бъги софтуер. Казва се, че самата macOS Catalina е доста бъги, в допълнение към проблемите със съвместимостта на приложенията и края на 32-битовия софтуер.

Казано по друг начин, някои потребители може да искат да почистят инсталирането на macOS Catalina, когато обикновено просто извършват инсталиране на App Store. Може да ви е по-добре заради това.

Как да почистите инсталирайте macOS Catalina

Нямате нужда от стартиращо USB устройство. Всичко, от което се нуждаете, е да направите резервно копие на вашия Mac и да използвате macOS Recovery.

Ако търсите „чиста инсталация macOS Catalina“ в Google, ще намерите тонове статии, които разхождат потребителя през процеса на създаване на стартиращо USB устройство с източник на изображение на инсталатора от Mac App Store.

В миналото това може да е било необходимо. Но последните версии на macOS Recovery всъщност ви позволяват да преинсталирате най-новата версия на macOS от интернет - не са необходими флаш устройство или команди на терминала.

Разбира се, някои пуристи могат да не са съгласни, че това ще доведе до същия краен резултат. Но ако слушате реалисти, крайният резултат ще бъде по същество същият.

Препоръчваме да използвате този метод, ако решите да почистите инсталацията, просто защото е по-лесно (и не е необходимо да имате под ръка USB флаш устройство).

Забележка: Не забравяйте да архивирате всички важни данни. Този метод ще изтрие всичко от диска на вашия компютър.

  • Първо, уверете се, че вашият Mac има интернет връзка - това ще е необходимо за този процес.
  • След като разберете, че имате всичко архивирано, изключете вашия Mac.
  • След това включете вашия Mac и незабавно задръжте Option + Command и R.
  • В този момент трябва да видите икона на въртящ се глобус. След като го направите, освободете ключовете.
  • Може също да се наложи да въведете вашата администрация или парола за фърмуера.
  • Сега трябва да видите менюто на macOS Utilities. Изберете Преинсталиране на macOS от опциите.

Ако се изпълни правилно, този метод ще преинсталира най-новата версия на macOS от сървърите на Apple.

Що се отнася до написването на тази статия, това означава, че ще получите macOS Catalina.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found