Трябва ли да купите MacBook Pro или Air с клавиатура Butterfly през 2019 г.?

Най-новите MacBook устройства са изключително мощни машини за техния размер и тегло. Но последните версии на MacBook Pro и MacBook Air може да имат проблем: тяхната клавиатура.

Ако търсите такъв и имате пари да го купите, преносимите компютри на Apple са солиден избор за много видове професионална и творческа работа. Има обаче няколко въпроса, с които трябва да сте наясно.

Свързани:

  Например, може да сте чували за така наречената полемика Flexgate или проблема с лепкавия клавиш, причинен от клавиатурата на пеперудата. По всички сметки Flexgate не е повлиял на моделите 2018 MacBook Pro, тъй като те не са достатъчно стари. И това може изобщо да не ги засегне, благодарение на малка промяна, направена от Apple, която може да предотврати първопричината на проблема (чрез iFixit ).

  Но проблемът с клавиатурата на пеперудите е друг въпрос и е малко по-сложен за обяснение. Ето какво трябва да знаете за него.

  Клавиатурата на пеперудата

  Дизайнът на клавиатурата на пеперудата на Apple е спорен. Някои хора го обичат, други го мразят, а някои наистина го мразят, когато се провали. Ето какво трябва да знаете.

  Дизайн на клавиатурата

  Първото нещо, което трябва да се отбележи, е пътуването с ключ. Това е много по-различно от повечето стандартни клавиатури - дори тези, които Apple произвежда. Ще се почувства доста по-плитко от другите клавиатури за лаптопи.

  Въпреки че ключовото пътуване не е за всеки, някои хора наистина му се радват. Клавишите са малко по-големи и хората съобщават, че пишат малко по-бързо върху тях.

  Гласността, разбира се, е проблем за някои. Но по-новите модели MacBook Air и MacBook Pro имат нова силициева мембрана, която намалява звука малко (помага и за смекчаване на проблемите с праха, до които ще стигнем скоро).

  Като цяло предлагаме да изпробвате такъв в Apple Store близо до вас. Но знайте, че отнема малко време, за да свикнете.

  Проблем с лепкав ключ

  Разбира се, много по-големият проблем е, когато клавиатурата откаже. При по-новите модели MacBook Pro някои потребители изпитват „лепкави“ клавиши, при които еднократните натискания се регистрират като две натискания.

  Понякога се отчитат и други проблеми - като нерегистрирани преси.

  Основното нещо, което трябва да се отбележи, е, че това няма да засегне всеки модел MacBook Pro там. Някои потребители никога не са изпитвали лепкавите ключови проблеми.

  Просто изглежда така, защото хората, които са доволни от своя MacBook Pro опит, няма да отидат в интернет, за да се оплакват от него. Разбира се, когато това се случи, това вбесява. И просто не е приемливо за лаптоп, който струва над 2000 долара, да има такъв проблем.

  Не е ясно и какво го причинява. Някои хора сочат към прах. В тази бележка Apple е въвела силиконова мембрана, която трябва да помогне за смекчаване (но не изцяло за решаване) на проблемите с праха.

  Други предполагат, че това може да е свързано с топлината. Форматът на MacBook Pro не е толкова подходящ за вида обработка на електроцентрали, за който е създаден. С течение на времето, теоретично, топлината може да се изкриви и да повреди механизма на пеперудата, причинявайки проблеми по пътя.

  Във всеки случай липсващият ключов въпрос е достатъчно широко разпространен, за да предизвиква безпокойство. Така че това е нещо, което трябва да имате предвид.

  Някои препоръки

  Ако търсите нов ноутбук за Mac, ето няколко препоръки, които трябва да имате предвид.

  Вземете по-нови модели MacBook

  Заслужава да се отбележи, че Apple непрекъснато се опитва да подобри пеперудната клавиатура. В най-новите си модели MacBook Pro и MacBook Air, пуснати през 2019 г., Apple внедри „нови материали“, които привидно ще намалят броя на отказите на клавиатурата.

  Разбира се, рано е в жизнения цикъл на тези устройства, за да се каже дали новите материали действително решават проблема. И все пак, ако търсите нов лаптоп на Apple, препоръчваме да използвате най-новите модели.

  Не се притеснявайте прекалено много за ремонт

  Apple пусна програма за ремонт на клавиатура, която покрива основно всяко устройство с клавиатура пеперуда. По програмата Apple ще поправи или замени безплатно всяка клавиатура.

  Това очевидно е благодат, ако вече имате клавиатура за пеперуди. Но ако обмисляте да закупите актуален модел MacBook Pro или MacBook Air, това е малко допълнително спокойствие (особено ако не искате да закупите AppleCare +).

  Програмата обхваща всички лаптопи Mac, оборудвани с клавиатура, за период до четири години след първоначалната им дата на покупка.

  Може би да го изчакате?

  Има различни слухове, които предполагат, че Apple ще пусне нов MacBook Pro тази година с „изцяло нов дизайн“. Това включва нова клавиатура, базирана на механизъм за превключване на ножици.

  Тъй като ножично-клавишните клавиатури в исторически план са доста надеждни, вероятно MacBook Pro 2019 може напълно да премахне всякакъв вид лепкави ключови проблеми. Ако сте особено загрижени за проблема, който ви се случва, може би си струва да го изчакате.

  По-общи съвети

  • Опитайте се да вземете 2019 MacBook Pro или 2019 MacBook Air, ако можете да си го позволите. Тези модели имат модернизирана пеперудна клавиатура, която трябва да смекчи колко често срещан е проблемът с лепкавата клавиатура.
  • AppleCare + е силно препоръчително, ако можете да си го позволите. Ако вашият MacBook Pro 2018 има проблеми с клавиатурата с пеперуди, това може да ви спести доста пари за ремонт.
  • Ако получите MacBook на вторичния пазар, имайте предвид, че програмата за ремонт на Apple го покрива само четири години след първоначалната му дата на покупка.
  • Поддържайте бюрото и работното си пространство възможно най-чисти.
  • Ако изпитвате лепкави ключови проблеми на клавиатурата на пеперуда, не се паникьосвайте. Следвайте нашето предишно ръководство за почистване на клавиатурата на MacBook Pro. Но не забравяйте да почиствате клавиатурата на Mac  твърде често, тъй като това може да причини проблеми.
  • Някои потребители на MacBook Pro съобщават за успех със силиконови капаци за клавиатура като този. За да бъде ясно, това не е доказано, че напълно предотвратява липсващи ключови проблеми. Като допълнителна бележка трябва да се уверите, че капакът на клавиатурата не се отпечатва и на дисплея на вашия MacBook.
  • Инсталирайте Unshaky. Това е приложение, което може да облекчи някои от симптомите на проблема с лепкавия ключ чрез софтуер.
  • Ако проблемите с клавиатурата продължават да съществуват и след почистване, занесете устройството в Genius Bar или упълномощен сервиз на Apple.

  Надяваме се, че тези съвети са ви били полезни. Моля, уведомете ни в коментарите по-долу, ако имате въпроси.

  скорошни публикации

  $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found