Как да отворите приложения, изтеглени отвсякъде, macOS

Може би тази промяна в macOS Sierra се изплъзна, докато най-много се нуждаете от нея. Или може би не сте открили тази малка промяна, докато не се опитате да инсталирате любимо приложение , което не сте изтеглили от магазина за приложения на mac . Какъвто и да е начинът, вие научавате по трудния начин, по който macOS Sierra направи невидим обичайния метод за отваряне на приложения, изтеглени от всяко място!

Настройките доскоро бяха намерени в раздела Общи на Предпочитанията на системата за сигурност и поверителност. Но не повече, не с macOS. Така че, ако наистина имате нужда от това приложение и не можете да разберете как да го отворите, това е разочароващо. Не, много е разочароващо, че нашите Mac-ове просто не работят както преди!

Тъй като OSX Lion, Mac операционната система на Apple включва инструмент за защита, наречен Gatekeeper. Тази функция предотвратява изтеглянето на софтуер и приложения от неидентифицирани разработчици. Gatekeeper приема, че приложението има проблеми, когато приложението, което искате да изтеглите, не е подписано с Apple. И не позволява това приложение на вашия Mac компютър. За повечето потребители на Mac това е много добро нещо и помага да се пазят компютрите им в безопасност. Но те са много от нас iFolk, които абсолютно се нуждаят и искат възможността за изтегляне И отваряне на приложения, изтеглени от всяко място.

И така, какъв е този вратар?

На теория Gatekeeper защитава вашия Mac от приложения, които потенциално имат неблагоприятни ефекти. Той работи, като не позволява на неподписани приложения да се изтеглят и отварят на вашия Mac. Apple предпочита всички приложения на трети страни да преминат през процеса на подписване. Разработчиците се регистрират в Apple и уникален ID на разработчика идентифицира всеки разработчик. След това този идентификатор се използва при тестване и валидиране на приложението за продукти на Apple. Apple преглежда, одобрява и приема всички подписани приложения. Веднъж прието, приложението официално поддържа Gatekeeper. Потребителите могат да изтеглят и отварят тези приложения чрез магазина за приложения на mac.

Apple разглежда този метод като най-безопасния и надежден за изтегляне на нови приложения на вашите Mac компютри. Те вярват, че изтеглянето на приложения изключително от магазина за приложения на Mac води до намалена опасност. И тъй като Apple прегледа приложението, ако някога има проблем, Apple бързо го премахва от магазина за приложения на mac.

Следователно, ако приложение е  разработено от неизвестен разработчик без идентификатор на разработчика , Gatekeeper блокира инсталирането и отварянето на това приложение . Има обаче много страхотни приложения, особено приложения с отворен код, които поради множество причини не са достъпни чрез магазина за приложения на mac. Много от тези приложения на трети страни са щателно тествани и са работили на Mac и други компютри от векове. По избор или случайно тези приложения понастоящем не са налични в магазина за приложения на mac.

Какво ще кажете за магазина за приложения на mac?

Лесно е да се мисли, че магазинът за приложения на mac работи точно като магазина за приложения за iPhone и други iDevices. Но не е така! Откакто се отвори магазинът за приложения на mac, компютрите на mac винаги са ви позволявали да инсталирате приложения, които не са налични в магазина.  Преди да има магазин за приложения на mac (2011), инсталирането на приложения чрез уебсайтове на трети страни или инсталационни дискове беше норма. Освен това разработчиците трябва да плащат процент на Apple, когато купувате приложения от магазина за приложения на mac. Когато се закупи директно от разработчика, няма допълнителни такси за Apple, запазвайки ниските разходи за всички нас потребители. Така че поради тези и повече причини много приложения не са включени в магазина за приложения на mac.

Потребителите на Mac продължават (и ще продължат) да получават приложения директно от сайтовете за разработчици или от старата школа чрез инсталационни дискове. Дългото и кратко е, че магазинът за приложения на mac не е единственият начин за получаване на приложения. Така че заобикалянето на този MacOS по подразбиране е доста важно!

Къде е настройката за отваряне на приложения, изтеглени отвсякъде?

В предишните версии на операционната система mac имаше опция за отметка в Системни предпочитания> Сигурност и поверителност, която ви позволява да изтегляте приложения от всяко място. Въпреки това, macOS Sierra представи Gatekeeper, който е много по-строг, отколкото в миналото. В това най-ново въплъщение на ОС Gatekeeper по подразбиране разрешава само опции за приложения, изтеглени от App Store или App Store и идентифицирани разработчици. И така, за нас iFolk, които искаме или трябва да изтеглим приложение от източник, на когото имаме доверие, но Apple понастоящем не вярва (или идентифицира), какво да направим?

Имаме нужда от тази трета опция, опцията за „разрешаване на приложения, изтеглени от всяко място“, която привидно изчезна с нашата актуализация на macOS Sierra.

За щастие има няколко начина да заобиколим настройките на Gatekeeper по подразбиране, така че когато искаме или трябва, наистина можем да отваряме приложения, изтеглени от всяко място .

Така че нека стигнем до него!

Как да отворите приложения, които не са налични в App Store

Супер лесният начин за заобикаляне на настройките по подразбиране на Apple и отваряне на приложения, изтеглени отвсякъде

Така че, ако имате доверие на приложението и неговия неидентифициран разработчик, тогава има наистина лесен начин да го отворите.

И е изненадващо колко лесен е този метод и включва основно едно кликване. За да заобиколите селективно Gatekeeper, просто щракнете върху Control (или Щракнете с десния бутон) и изберете Open от опциите на менюто. Появява се съобщение, което ви предупреждава, че приложението е от неидентифициран разработчик и пита дали сте сигурни, че искате да го отворите? Ако сте уверени в източника на приложението, щракнете върху Отвори. Това е!

Тази опция работи за единични приложения. Той актуализира вътрешния списък на идентифицираните разработчици на вашия компютър, така че в бъдеще macOS разпознава разработчика като „идентифициран“. Но този метод не прави универсални актуализации на опциите на вашата система за сигурност и поверителност. Това е една и готова опция за моменти, когато искате или трябва да изтеглите и отворите конкретно приложение, което в момента НЕ е налично в магазина за приложения. (т.е. приложението не е подписано.)

Друг, малко по-дълъг начин за отваряне на приложения, изтеглени отвсякъде

Ако приемем, че имате доверие на приложението, след изтеглянето го преместете в папката си Приложения. Сега се опитайте да го отворите. Вероятно виждате предупреждение, че приложението „не може да бъде отворено, защото е от неидентифициран разработчик“. Изберете OK. Но това всъщност не отваря приложението.

Сега отидете на Системни предпочитания> Сигурност и поверителност и изберете раздела Общи. Погледнете раздела „Разрешаване на приложения, изтеглени от:“ и вижте дали приложението, което току-що сте се опитали да отворите, е изброено с бутон „Отвори все пак“. Ако е така, щракнете върху този бутон, за да отворите това приложение. Имайте предвид, че бутонът „Отвори все пак“ е достъпен само за около 1 час след първия опит да отворите приложението.

macOS взема под внимание това приложение и разработчик и го добавя към списъка на идентифицираните разработчици на операционната система (само за този mac.) Ако някога изтеглите друго приложение от същия разработчик, macOS проверява този вътрешен списък. Ако разработчикът е в списъка, macOS отваря всяко приложение от този разработчик.

Относно неидентифицираното предупредително съобщение

Когато отворите приложение, което не е регистрирано в Apple от идентифициран разработчик, ще видите поле за предупреждение. Виждането на това съобщение не означава, че има нещо нередно в конкретното приложение. Разработчиците написаха много от тези неидентифицирани приложения, преди да започне регистрацията на ID на разработчици. А други избират да не се регистрират по различни причини от разходи (Apple начислява годишна такса за разработчици) до осъждане.

Предупреждението за неидентифициран разработчик означава, че приложението, което искате да отворите, не е прегледано от Apple. Следователно macOS не може да проверява и проверява дали това приложение е модифицирано или счупено от пускането му.

След като отворите неидентифицирано приложение, това приложение се записва като изключение от настройките ви за сигурност.  Отсега нататък го отваряте, като щракнете двукратно, както обикновено.

Терминалът е ваша команда за отваряне на приложения, изтеглени от всяко място

Използвайте Terminal, за да актуализирате нашите опции за сигурност и поверителност, за да включите отметката, която ни позволява да отваряме приложения, изтеглени от всяко място.  И всъщност е доста лесно да се направи тази модификация.

Макар и проста, за обикновения потребител на Mac тази стъпка не се препоръчва. Преди да изтеглите и отворите приложение, което Apple понастоящем не разпознава или идентифицира, уверете се, че вие ​​(или вашата компания) напълно се доверявате на източника на приложението и неговата валидност. Промяната на тази настройка за защита излага компютъра ви на потенциален риск и прави вашия Mac по-уязвим към някои зловредни програми и други злонамерени боклуци. Така че, продължете с повишено внимание и двойно (или тройно) проверете коефициента на доверие на всяко приложение, преди да изтеглите и отворите.

Разрешаване и отваряне на приложения, изтеглени отвсякъде

 1. Излезте от System Preferences и всички отворени приложения
 2. Отворете терминала
  1. Намира се в / Applications / Utilities / папка
 3. Въведете  sudo spctl –master-disable
 4. Натиснете Return
 5. Въведете вашата администраторска парола, за да потвърдите
 6. Отворете Системни предпочитания> Сигурност и поверителност
  1. Изберете раздела Общи
 7. Verfiy, че „Разрешаване на приложения, изтеглени от:“, сега показва „Anywhere“ като опция

Сега можете да  инсталирате и отваряте приложения, изтеглени от всяко място под macOS Sierra.  Използването на тази команда изключва Gatekeeper и позволява приложения от всяко място, включително неидентифицирани разработчици. Apple отправя предупреждения, че тези неидентифицирани разработчици (неподписани) приложения вероятно правят вашия Mac по-уязвим към злонамерен софтуер и боклуци.

Обърнете се към оригиналните настройки на приложението на macOS

За да се върнете към настройките по подразбиране на macOS, повторете стъпките по-горе, замествайки стъпка 3 с активиране вместо деактивиране в края на командата.

Така че стъпка 3 се чете по следния начин:

sudo spctl –master-enable

Това връща macOS Gatekeeper обратно към неговото строго подразбиране и забранява на неподписаните приложения да се изтеглят и отварят.

Проверка на състоянието на Gatekeeper

За да проверите състоянието на Gatekeeper на вашия mac, без да отваряте System Preferences, това е просто като една команда. Отворете терминала и въведете следната команда:  spctl –status . След това натиснете клавиша за връщане. И вие получавате отговор на „оценките са активирани“, което означава, че Gatekeeper е ВКЛЮЧЕН и АКТИВЕН. Или виждате „деактивиран“, което означава, че Gatekeeper е ИЗКЛЮЧЕН и НЕАКТИВЕН.

Дума за мъдрите

Когато получите съобщението „приложението не може да се отвори, защото е от неидентифициран разработчик“, разгледайте го отблизо и се уверете, че се доверявате на неговия източник, преди да го изтеглите и отворите. Това предупреждение е налице, за да защити вашия компютър и вас от вреда и злонамерен софтуер, така че не просто го игнорирайте. Бъдете внимателни и внимателни, когато изтегляте приложения, които в момента не се предлагат в магазина за приложения на mac.

С това казано има множество прекрасни приложения на трети страни, които в момента не се предлагат в магазина за приложения на mac. Много от тези приложения са в процес на проверка и все още не са приети. Трети не търсят одобрение въз основа на убеждение и ценности. Така че не отстъпвайте от доброто приложение само защото не се предлага в магазина за приложения на mac. Направете проучване и проверете източника на приложение, преди да решите да изтеглите или не. Помислете за страхотни приложения като NeoOffice, които най-дълго време не се предлагаха в магазина за приложения на mac, но сега са!

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found