Изпуснахте iPhone във вода? Ето какво трябва да направите! AppleToolBox

И така, изпуснахте iPhone във вода. За съжаление, това се случва на най-добрите от нас. Когато работех в Apple Store, всеки ден виждахме хора със същия проблем, вариращи от солена вода до тоалетна вода. Никога не е добре, но може да не е късно, за да избегнете повреда на водата на вашия iPhone.

Първото нещо, което трябва да направите, е внимателно да извадите iPhone от водата и да го изключите .

Сега го оставете изключен!

Това е най-трудното нещо, което ще поискам от вас. Устояйте на изкушението да проверите дали вашият iPhone все още работи и го оставете изключен. След като докоснете някой от тези бутони, вероятно ще нанесете още щети, така че не го правете.

Като премахнем това, нека да влезем в това, което трябва да направите по-нататък.

Какво да направите, ако пуснете iPhone във вода

Твърде лесно е да намокрите iPhone. Но няма значение дали сте попаднали при силен порой или сте пуснали устройството си на дъното на езеро ... нашият съвет е същият. Дори за водоустойчиви iPhone.

1. Изключете го незабавно

Изключете вашия iPhone възможно най-скоро.

Вече казахме това, но си струва да се повтори. Изключете вашия iPhone веднага щом го извадите от водата. Натиснете и задръжте страничния бутон с бутона за увеличаване на звука, след което плъзнете за изключване.

И след като е изключен, не го включвайте отново .

2. Извадете вашия iPhone от кутията

Извадете iPhone от кутията му, за да сте сигурни, че е напълно сух.

Ако вашият iPhone е в калъф, водата може да е попаднала в капан, когато сте го пуснали. Премахнете калъфа и всички други аксесоари от вашия iPhone, включително защитата на екрана.

Изсушете голия си iPhone, като го избършете с кърпа без власинки. Искате да абсорбирате течността от външната страна на устройството, без да го оставяте покрито с материални влакна. Ако нямате под ръка кърпа без власинки, тениската обикновено върши работа.

3. Отстранете течността от портовете

В портовете на вашия iPhone може да има вода.

Не залепвайте нищо в портовете за мълния или слушалки. Наклонете iPhone така, че портът да е обърнат надолу и леко го докоснете, за да стимулирате течността да изтече. Направете това и за високоговорителите. Вашият iPhone трябва да се чувства напълно сух отвън, когато приключите.

4. Извадете вашата SIM карта

Извадете SIM картата от вашия iPhone веднага щом външността изсъхне.

Вашият iPhone може да изглежда сух, но вероятно все още има течност в него. Използвайте SIM инструмент, изправена кламер или щифт, за да извадите тавата на SIM картата отстрани на вашето устройство.

Извадете SIM картата и я изсушете внимателно. Сега го съхранявайте някъде на сигурно място. Оставете тавата на SIM картата извън вашия iPhone, за да създадете отдушник, който помага на течността вътре да се изпари.

5. Изчакайте iPhone да изсъхне

Намерете отворено, хладно и проветриво пространство, където да оставите своя iPhone, докато изсъхне.

Изчакайте 24–48 часа, докато вашият iPhone изсъхне. И не го залепвайте в торба с ориз. Намерете плоско, отворено пространство, за да оставите вашия iPhone вместо това.  

Пространството трябва да е добре проветриво и сухо, като перваза на прозореца или лавицата за книги.

Не поставяйте своя iPhone, iPad или iPod на пряка слънчева светлина! Вместо това изберете място, покрито със сянка.

Ако искате, можете да опитате да ускорите процеса, като поставите пакети със силикагел около вашия iPhone или го поставите под хладен вентилатор. Не използвайте сешоар или радиатор.

Изчакайте възможно най-дълго, без да използвате вашия iPhone. Не включвайте iPhone през това време. Ако използвате устройството си, докато компонентите са все още мокри, може да нанесете непоправими щети.

Само когато сте уверени, че вашият iPhone е сух, трябва да го включите отново.

Как да разбера кога моят iPhone е сух?

Направете резервно копие веднага щом вашият iPhone се включи!

Това е въпросът за милиони долари. За съжаление, без да отворите iPhone, не е възможно да разберете дали течността вътре се е изпарила или не. Всичко, което можете да направите, е да изчакате възможно най-дълго, след това да направите скок на вярата и да започнете да го използвате отново.

Ако се включи, първото нещо, което трябва да направите, е да направите резервно копие. Никога не се знае дали iPhone, повреден от водата, ще спре да работи след две седмици. За по-голяма сигурност трябва да потърсите ремонт или замяна.

Трябва ли да използвам ориз, за ​​да изсуша iPhone?

„Ако пуснете iPhone във вода, залепете го в малко варен ориз, за ​​да го изсушите.“ Всички сме чували този съвет и преди, но това не е вярно.

Не е трудно да се разбере логиката: оризът абсорбира вода, така че трябва да изтегли и поеме водата от вашия iPhone. Всъщност съветът е бил много преди iPhone да бъде изобретен, тъй като оризът е бил предложен да предпазва филмовия запас от влажна среда.

Но това не го прави по-малко мит.  

Не вярвайте на слуховете, не е добра идея да поставяте вашия iPhone, повреден от вода, в ориз!

Оризът е по-малко ефективен при сушенето на вашето устройство, отколкото просто да го оставите на открито, добре проветриво пространство. Не само това, но рискувате да се забият зърна във вашите iPhone портове. Повярвайте ми, това се случва и може да повреди вашия iPhone.

Шансовете са, че когато чуете успешна оризова история, устройството на този човек би било добре, ако все пак го остави на мира. Всъщност щеше да изсъхне по-бързо, ако избягваха ориза.

Игнорирайте историите и дръжте вашия iPhone на открито.

Какво се случва, когато iPhone падне във вода?

Ако сте нещо като мен, нямате отлично разбиране за електричеството. Но по същество има три основни неща, за които трябва да се притеснявате, ако пуснете iPhone във вода.

Първо, батерията може да късо съединение. Това е потенциално доста опасно, тъй като може да доведе до загряване, набъбване или спукване на батерията. Но дори и да не се случи нещо толкова драматично (и малко вероятно), животът на батерията ви вероятно ще удари.

Второто нещо, за което трябва да се притеснявате с мокър iPhone, е корозията на вашите вътрешни компоненти. Това всъщност идва от различни минерали и химикали в повечето водни източници, реагиращи на електрическия ток. Реакциите намаляват проводимостта на вашите компоненти, докато не спрат да работят.

И накрая, трябва да се притеснявате какво се случва с тези минерали, когато водата се изпарява. Ето защо солената вода е толкова лоша за вашия iPhone, защото водата оставя солни отлагания върху вътрешните ви компоненти. Тази сол има изключително висока проводимост и късо съединение на компонентите.

Моят iPhone водоустойчив ли е?

Няма водоустойчиви iPhone. Но има водоустойчиви .

След iPhone 7, всички нови iPhone имат рейтинг на водоустойчивост най-малко IP67. Това означава, че трябва да оцелеят на дълбочина от един метър до 30 минути. IPhone XS и iPhone XS Max дори имат рейтинг IP68, като ги свалят до два метра.

Това, че вашият iPhone е водоустойчив, не означава, че трябва да го поставите в морето! Снимка от Джулиан Дюфор на Unsplash

Водоустойчивите елементи на вашия iPhone обаче се разграждат с течение на времето. Това означава, че тригодишният iPhone 7 не е толкова водоустойчив, както преди.  

Не само това, но химикалите и минералите във водните източници могат да повредят или ръждясат външната страна на вашия iPhone.

Винаги трябва да се опитвате да избягвате попадане на течност върху електрониката ви.

Каква е разликата между водоустойчив и водоустойчив?

Водоустойчиво устройство е проектирано да работи под вода. Тя трябва да бъде напълно запечатана, за да не излиза вода. Устойчиво на вода устройство е проектирано да предпазва от случайни разливи и пръски. Все пак трябва да избягвате течността, когато е възможно.

Как да разбера дали iPhoneът ми е повреден от вода?

Индикаторът за контакт с течност във вашата тава за SIM става червен, когато вашият iPhone се намокри. Изображение от поддръжката на Apple.

Водните щети могат да бъдат невидим убиец на iPhone. Най-общо казано, това може да причини произволен брой непостоянни или необичайни поведения: лош живот на батерията, неотзивчив сензорен екран или размазани снимки, за да назовем само няколко.

Нещо повече, това странно поведение може да отнеме седмици или дори месеци. Корозията на вътрешните компоненти на вашия iPhone продължава да се развива дълго след като сте го пуснали във вода. Може би си мислите, че вашият iPhone е добре само за да умре няколко месеца по-надолу.

Как Apple знае дали съм пуснал iPhone във вода?

Вътрешността на вашия iPhone обикновено показва признаци на повреда от вода. Снимка от Тайлър Ластович от Pexels

Ако занесете вашия iPhone в Genius Bar за ремонт, те могат да разберат дали е бил повреден от вода. Те правят това, като търсят множество различни знаци.

Индикаторът за контакт с течност (LCI) в тавата на SIM картата или порта за слушалки на вашето устройство става червен, когато се намокри. Можете да проверите това сами, но във вътрешността на вашия iPhone има още един, който трябва да отворите, за да го намерите.

След отваряне на вашето устройство обикновено има и други признаци на повреда на течността. Това може да варира от минерални отлагания до корозия до локва вода, все още присъстваща отвътре (виждал съм това да се случва неведнъж).

Бъдете сигурни, че ако вашият iPhone е повреден от вода, Apple Geniuses ще разберат за това.

Как да поправя iPhone с вода, повреден?

Изсушаването на вашия iPhone и надеждата за най-доброто не е единственият начин на действие, който можете да предприемете, след като го пуснете във вода. Можете също така да потърсите ремонт или, в случая на Apple, устройство за подмяна.

Но първо, ако сте пуснали iPhone в тоалетната, моля, почистете го и уведомете някого, преди да му го предадете!

Занесете го на Apple

Запазете час в Genius Bar в най-близкия Apple Store.

Apple не поправя повредени от водата iPhone. Това е така, защото те не могат да гарантират, че са го поправили, без да заменят всеки отделен компонент. Затова вместо това те предлагат заместващо устройство.

Гаранцията на Apple не покрива щети от течности, дори за водоустойчиви iPhone. Така че, освен ако нямате AppleCare +, трябва да платите за заместващо устройство „Извън гаранция“.

Това обикновено е доста скъпо, но не струва толкова, колкото нов iPhone от рафта.

Занесете го в сервиз на трета страна

Всички имаме местен мобилен сервиз! Снимка от Prateek Katyal на Unsplash

Като алтернатива можете да потърсите сервиз за ремонт на iPhone на трети страни, предлагащ ремонт на щети от вода. Все още няма гаранция, че могат да поправят устройството ви, но много сервизи работят на принципа „Без поправка, без такса“.

Дори ако сервизът не може да поправи вашия iPhone, той може да има опция, която да ви помогне да възстановите данните.

Опитайте се да направите самостоятелен ремонт

Ако се чувствате доста удобно, може да помислите за самостоятелен ремонт на повредения от вода iPhone. Трябва да помислите за това само ако нямате друга възможност - тъй като не е лесно и лесно може да причини повече щети на вашето устройство.

Следвайте изчерпателното ръководство на iFixit, за да се опитате да направите самостоятелен ремонт на вашия iPhone, повреден от водата. Трябва да закупите няколко специализирани инструмента, както и около 90% изопропилов алкохол, за да накиснете повредените компоненти.

Ремонтът „направи си сам“ включва накисване на компонентите ви в изопропилов алкохол и премахване на корозията. Изображение от iFixit.

Това е почти всичко, което може да се каже за мокрите iPhone. Сега знаете какво да правите, ако пуснете iPhone във вода. Кажете ни какво се е случило в коментарите - това може да облекчи болката при споделянето на вашата история. И ни кажете какви съвети сте използвали на вашето устройство.

Скръстихме палци за вас!

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found