Как да проверите дали вашият iPhone има Qualcomm или Intel модем

Всички съвременни смартфони имат модем чип, който, от гледна точка на неспециалистите, им позволява да се свързват с интернет.

Тези модеми, разбира се, са направени от различни производители. Например Apple доставя своите широколентови iPhone модеми както от Qualcomm, така и от Intel.

На този етап може би се чудите кой модем производител спортува от вашия собствен iPhone iPhone. И макар отговорът да изглежда малко произволен, също е доста лесно да се разбере.

Защо това е важно

Обикновено доставчикът, който създава специфичните компоненти във вашия iPhone, вероятно не е първото нещо, което си мислите. А за повечето компоненти в устройството това не е толкова голяма работа. Но модемът на iPhone е малко по-различна история.

Cellular Insights, потребителска технологична организация, която извършва анализ на производителността на устройствата, проведе серия от изчерпателни тестове на iPhone X, за да види кой LTE модем - Qualcomm или Intel - е по-бърз.

Групата установи, че Qualcomm все още изпреварва Intel по отношение на LTE скоростта. Така е от известно време и макар Intel да наваксва, простата истина е, че чиповете на Qualcomm са просто по-бързи. Поне засега.

Освен това много хора, използващи по-стари модели iPhone (X и по-стари), откриват, че моделите Qualcomm предлагат по-бърза и стабилна производителност. Модемите на Qualcomm също очевидно се представят по-добре в области, където сигналът е слаб.

Най-новите модели iPhone използват изключително модеми на Intel!

Първо, всички модели iPhone 11 (11, 11 Pro и 11 Pro Max) и всички модели iPhone XS / XR включват LTE модеми от Intel, а не от Qualcomm.

А новият iPhone SE (второ поколение, представено през 2020 г.) включва и модеми на Intel.

По-старите модели iPhone включват модеми Intel AND Qualcomm

Като използваме iPhone X като пример, всъщност има три варианта на смартфона - и това не включва различни цветове или конфигурации за съхранение. Всъщност кой вариант имате общо с оператора, чрез който сте закупили своя iPhone.

Причината, поради която различните оператори получават различни модеми, произтича от факта, че има два водещи клетъчни широколентови стандарта: CDMA и GSM.

 • В САЩ AT&T и T-Mobile използват стандарта GSM.
 • Verizon и Sprint, от друга страна, използват CDMA.

Ето как вариантите се разбиват по отношение на модема, който имат, и с какви мрежи са обвързани.

 • iPhone X Модел A1865 - Този модел на iPhone използва Snapdragon X16 LTE модем на Qualcomm за CDMA мрежи, като Verizon и Sprint.
 • iPhone X Модел A1902 - Този iPhone X също използва Qualcomm Snapdragon X16 LTE модем, но се продава само в Япония.
 • iPhone X Модел A1901 - Този модел използва модема XMM 7480 на Intel - който е базиран на GSM. Като такъв, това е моделът iPhone, който ще получите, ако сте закупили устройството си чрез AT&T или T-Mobile.

Как да намерите кой модем има вашият iPhone

Най-лесният начин е да разберете кой модем има вашият iPhone (за тези в САЩ) е следният: запитайте се кой оператор използвате и се върнете към списъка по-горе.

Разбира се, не винаги е толкова просто - особено ако сте закупили своя iPhone втора ръка или сте отключили директно от Apple.

И докато CDMA устройствата са постоянно свързани с конкретния си оператор, GSM устройствата могат да бъдат отключени ръчно и прехвърлени в други мрежи.

Имайки предвид това, ето как да разберете кой модел iPhone имате

 • Настройки за стартиране
 • Докоснете Общи, след това Информация
 • Докоснете Номер на модела, за да видите информация - докоснете го два пъти, за да видите цялата информация
  • Ако тук не виждате номер на модел, превъртете надолу и натиснете Legal.
  • Оттук ще видите номера на модела (като на изображението по-долу, което за запис е за iPhone SE 1-во поколение).
 • За iPhone X, ако чете A1865, имате Qualcomm модем. Ако е A1901, това е модем на Intel.

Надяваме се, че този бърз съвет Ви е бил полезен.

Моля, уведомете ни в коментарите по-долу, ако имате някакви въпроси или допълнителна информация относно работата на модемите.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found