Как да добавяте, изтривате и превключвате потребител на Mac

Може да имате Mac, който цялото семейство споделя или просто да позволите на приятел да го използва, когато е на посещение. За да запазите собствения си потребителски акаунт на Mac и всичките си файлове и елементи в безопасност, можете лесно да добавяте и след това да превключвате потребителите. Освен това можете бързо да изтриете потребителски акаунт на Mac, когато приключите с споделянето на компютъра си.

Ето как да добавяте и управлявате потребителски акаунти на Mac.

Свързани :

 • Как да деактивирам паролата за вход на Mac
 • Потребителският акаунт на Mac изчезна? Ето как да го върнете, без да губите данни
 • Как да активирам и настроя родителски контрол в потребителски акаунт на Mac OS X.

Отворете системните си предпочитания

За да управлявате потребителски акаунти на вашия Mac, отворете System Preferences от вашата Dock или щракнете върху иконата на Apple > System Preferences от лентата с менюта.

Потребители и групи на Mac System Preferences

Изберете Потребители и групи , щракнете върху бутона за заключване отдолу и въведете паролата си . След това следвайте един или повече от наборите стъпки по-долу, за да добавите, изтриете или смените потребителите.

Познайте типовете потребителски акаунти

Когато започнете процеса на добавяне на нов потребител на вашия Mac, ще трябва да знаете типа акаунт, който да настроите. Ето обобщение на типовете потребителски акаунти на Mac.

 • Администраторът вероятно е типът акаунт, който имате като собственик на Mac. Администраторите имат пълни привилегии за инсталиране на приложения, промяна на системните настройки и управление на потребителски акаунти.
 • Стандартните потребители могат да инсталират приложения и да променят собствените си настройки, но не и да управляват други потребители.
 • Управление с родителски контрол е типът, който обикновено използвате за деца, които могат да имат достъп само до определени елементи съгласно родителския контрол, който сте настроили.
 • Споделянето Само акаунтите са полезни за споделени файлове или отдалечено споделяне на екрана. Тези потребители не могат да влязат във вашия Mac или да променят каквито и да е настройки. Забележка: Може да се наложи да коригирате опциите за споделяне и дистанционно управление, за да използвате този тип акаунт.
 • Груповите потребителски акаунти позволяват на множество потребители да имат достъп до едни и същи елементи и имат едни и същи привилегии.

Как да добавите потребител на Mac

Добавянето на нов потребител на вашия Mac отнема само няколко кликвания и е лесно със следните стъпки. Това е пътят, ако те ще използват Mac редовно, както другите в домакинството ви.

 1. Вляво щракнете върху знака плюс, за да добавите нов потребител.
 2. Изберете типа нов акаунт (описан по-горе) от падащото поле.
 3. Въведете цялата информация за новия потребител и щракнете върху Създаване на потребител, когато приключите.
Добавете подробности за потребителския акаунт

Ако искате да дадете на новия потребител конкретна снимка, щракнете върху текущата до името на потребителя. Изберете снимка или щракнете нова с камерата на вашия Mac и щракнете върху Запазване .

Променете снимката на потребителя

Ако приключите с добавянето на нови потребители, можете да щракнете върху бутона за заключване, за да предотвратите по-нататъшни промени и след това да затворите прозореца Потребители и групи.

Как да добавите гост потребител на Mac

Ако искате да разрешите гост-потребител на вашия Mac, това също е лесно. Потребителските акаунти за гости могат да се използват, когато някой временно използва вашия Mac, например приятел, който е на посещение. Този тип потребителски акаунт не изисква парола за влизане.

 1. Вляво от прозореца Потребители и групи щракнете върху Гост потребител .
 2. Поставете отметка в горното квадратче до Разрешаване на гостите да влизат в този компютър .
 3. По желание можете да маркирате полетата за Активиране на родителския контрол или Разрешаване на потребителите на гости да се свързват със споделени папки . Тези опции зависят изцяло от вас.
Активирайте гост потребители

След като разрешите гост-потребители на вашия Mac, просто щракнете върху опцията Guest User на екрана за вход на вашия Mac, за да може вашият приятел да използва вашия компютър.

Екран за вход на Mac

Как да добавите групов потребителски акаунт на Mac

Груповите потребителски акаунти са удобни за екипни проекти по време на работа или групови проекти за училище. Не е вероятно да използвате този тип акаунти често, но ето стъпките за добавяне на групов акаунт.

 1. Вляво щракнете върху знака плюс, за да добавите нов потребител.
 2. Изберете типа нов акаунт от падащото меню и изберете Групиране .
 3. Въведете цялото име за групата под Пълно име и щракнете върху Създаване на група, когато приключите.
 4. Изберете потребители от списъка, като маркирате квадратчетата за отметка .
Добавете членове към групов потребителски акаунт

Как да превключвате потребителите на Mac

Най-бързият и лесен начин да превключвате потребителите на Mac е с бутона в лентата с менюта. Това е идеално, когато споделяте своя Mac с други хора в дома си, защото ще трябва редовно да сменяте акаунти.

Добавете бутона за бързо превключване на потребителя

Ако не виждате бутона на вашия потребителски акаунт на Mac в лентата с менюта, изпълнете следните стъпки, за да го добавите за смяна на акаунта.

 1. Върнете се в областта Потребители и групи на вашите системни предпочитания . Отключете настройките и въведете паролата си, ако е необходимо.
 2. Щракнете върху вашия администраторски акаунт вляво.
 3. Щракнете върху Опции за вход .
 4. Поставете отметка в полето Показване на менюто за бързо превключване на потребителите като и след това изберете от Пълно име, Име на акаунт или Икона в падащото поле за това как искате да се показва в лентата с менюта.
Добавете бутона за бързо превключване на потребителя към лентата с менюта

Трябва да видите името си, името на акаунта или иконата да се появи в лентата с менюта. След това можете да заключите и затворите прозореца Потребители и групи.

Превключете потребителите

Сега, когато искате да превключите потребителите, щракнете върху бутона в лентата на менюто и изберете потребителя, на който искате да превключите. На вашия екран ще се покаже опцията за вход за този потребител, за да въведе паролата си.

Бутон за превключване на потребителя на Mac

Можете също да използвате този бутон в лентата на менюто си, за да покажете прозореца за вход за вашите гост потребители.

Как да изтрия потребител на Mac

Ако настъпи момент, в който искате да изтриете потребителски акаунт на вашия Mac, това е също толкова лесно, колкото и добавянето на такъв. Може би детето ви има собствен компютър и вече няма да споделя вашия или може би вие сте настроили потребителски акаунт за приятел и предпочитате те да използват акаунт за гости сега.

 1. Вляво от прозореца Потребители и групи щракнете върху потребителския акаунт, който искате да премахнете, и щракнете върху знака минус .
 2. Изберете да запазите домашната папка в изображение на диск, да не променяте домашната папка или да изтривате домашната папка. Страницата за поддръжка на Apple разглежда подробно тези опции.
 3. Щракнете върху Изтриване на потребител .
Изтрийте потребителските опции

Потребителският акаунт вече няма да бъде изброен в списъка Потребители и групи и това лице няма да може да влезе във вашия Mac.

Управлявайте потребителските си акаунти на Mac лесно

Всеки от тези набори от инструкции трябва да ви покрива за всеки тип потребителски акаунт, който искате да добавите или изтриете. И както можете да видите, превключването между тези акаунти не отнема нищо повече от едно щракване.

Планирате ли да добавите потребителски акаунти за други на вашия Mac? Или може би планирате просто да използвате типа акаунт на потребителски гост? Споделете вашите мисли и планове в коментарите по-долу!

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found