Как да прегледате метаданните на вашите снимки в iOS 13 и iPadOS

Всеки път, когато правите снимка, с телефона ви се случва много повече, освен просто прилагане на някои филтри и натискане на бутона за заснемане. Вашият iPhone (и почти всяка камера) улавя много различни части от информацията относно тези снимки.

Какво представляват метаданните за снимки

Тази информация е известна като метаданни или EXIF ​​(сменяем формат на графичен файл) и включва следното:

 • Дата и час на заснемане на снимката
 • Конкретни координати за местоположението на мястото, където е направено
 • Модел на камерата и производител
 • Настройки на камерата
  • ISO
  • Затвор
  • Фокусно разстояние
  • Бленда
 • Размер на файла
 • Резолюция

Цялата тази информация може да бъде намерена във вашата снимка, но тя е скрита от обикновения сайт. По някаква причина Apple все още не е улеснила достъпа до тези данни. Днес ще разгледаме някои начини за достъп до вашите метаданни за вашите снимки.

Как да преглеждате информация за снимки на вашия iPhone

Що се отнася до вашия iPhone или iPad, преглеждането на метаданните за снимка може да бъде доста мъчително, тъй като ще трябва да прескочите няколко обръча. Причината за това е, че Apple взе решението всекидневният човек да не се нуждае от данните EXIF, така че защо да ги включва в приложението Photos?

Възползвайте се от приложението Файлове в iOS 13 или iPadOS

Първият и най-лесният начин да видите метаданните на вашата снимка е с приложението Файлове. Това, което ще трябва да направите, е да отворите приложението Photos на вашия iPhone. Намерете снимката, за която искате да видите данните, и докоснете бутона Споделяне в долния ляв ъгъл.

Оттам превъртете надолу, докато не намерите подканата „Запазване във файлове“ с иконата на папката от дясната страна. Ще бъдете подканени да запазите изображението в определена папка в приложението Файлове, така че изберете или създайте папката си и я запазете.

След като снимката бъде запазена, ще трябва да преминете към приложението Файлове. Отворете приложението и отидете до папката, в която сте запазили и картината. След като намерите снимката, изпълнете Force Touch и натиснете върху нея, докато се появи менюто. След това ще искате да потърсите „Информация“ и да докоснете тази опция.

На пръв поглед тук няма да видите твърде много информация, но има бутон от менюто за „Показване на още“. Когато докоснете това, цялата информация за EXIF ​​ще се появи за тази конкретна снимка. Всичко това е чудесно, но в крайна сметка ще запазите много снимки в приложението Файлове и евентуално ще заемете много място в процеса.

Какво ще кажете за iOS 13 Преки пътища и метаданни на снимки?

Преки пътища са MVP на iOS от самото му създаване под името Workflow. Сега, когато Apple го притежава, приложението е значително подобрено и това е още по-вярно с пускането на iOS 13. Последната версия на iOS превръща Shortcuts в системно приложение, а не в такова, което просто трябва да бъде изтеглено от App Store .

Наистина можете да бъдете шокирани от възможностите на преките пътища и интеграциите, които има с множество приложения и услуги. Тук влизат в действие вашите EXIF ​​данни, тъй като някой е създал пряк път, който ще ви подкани да изберете снимка (или множество снимки) и след това да покажете тези метаданни на вашия дисплей.

За да се възползвате от това, първо трябва да се уверите, че можете да изтеглите „ненадеждни“ преки пътища.

 1. Отворете приложението Настройки на вашия iPhone или iPad
 2. Превъртете надолу и натиснете  Преки пътища
 3. Превключете  Разрешаване на ненадеждни преки пътища до позиция Включено

След като това стане, ще можете да изтеглите преки пътища от други източници като RoutineHub или MacStories. В случай на EXIF ​​данни, ще трябва да натиснете връзката  тук, за да изтеглите EXIF ​​Photo Details iOS 13. Това ще ви отведе до RoutineHub, където можете да видите повече информация за прекия път.

Голямото нещо на този пряк път е, че той може да се стартира или от Share Sheet на вашия iPhone, или можете да изберете снимка ръчно. Въпреки това, след като прекия път е инсталиран и избран, ще можете да видите всичките си EXIF ​​данни.

Отидете в App Store за тези приложения за снимки

Трябва да се откажете, че можете да намерите някои опции в App Store, които ви позволяват да видите тези данни. Някои от приложенията са добри, други са добре, но независимо от това, ето някои от любимите ни опции:

 • Metapho (безплатно с IAP) - Metapho е прост и изчистен инструмент за преглед на метаданни на снимки като дата, име на файл, размер, модел на камерата, скорост на затвора, местоположение.
 • HashPhotos (Безплатно с IAP) - Няма повече превъртане нагоре и надолу за търсене на снимки. Tag, Map, Timeline и много страхотни функции ще ви помогнат да търсите, управлявате, редактирате и споделяте вашите снимки / видеоклипове.
 • ViewExif ($ 0,99) - ViewExif е мощен инструмент за метаданни за вашите снимки. С помощта на ViewExif можете не само да преглеждате метаданни на снимки, но и да редактирате и премахвате метаданни в снимката.
 • EXIF Viewer от Fluntro ($ 2,99) - EXIF ​​Viewer е красиво приложение, заедно с Photos Extension, EXIF ​​Widget за скорошна снимка и приложение iMessage. Това е добре изработено приложение за професионални фотографи, които сериозно се занимават с работата си.
Източник: Reddit

Има много повече приложения, от които да избирате в App Store, но това са само някои от нашите любими. Уведомете ни за вашите любими в коментарите по-долу!

Заключение

Макар да е разочароващо, че Apple все още не е улеснило прегледа на информацията за снимките ви, има и други решения. Има някои, които дори не изискват да изтеглите приложение на трета страна, оставяйки да се притеснявате дали вашите снимки са в безопасност.

Независимо от това, уведомете ни, ако сте намерили някакви други методи за преглед на информацията за вашата снимка. Ако срещнете някакви проблеми, използвайки прекия път от RoutineHub, изключете звука и ни уведомете, за да можем да ви помогнем да го сортирате!

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found