Какво е iPhone Haptic Feedback? Активиране или деактивиране?

Една от най-фините характеристики на iPhone е, че той докосва или вибрира, когато извършвате определени действия, като използване на фенерче или промяна на настройките. Тези кранове се наричат ​​хаптична обратна връзка и се генерират от Taptic Engine.

IPhone 7 беше първият модел, който включва хаптична обратна връзка, който го използва за симулиране на физическо щракване върху неговия немеханичен бутон Начало. По-новите версии на iPhone и iOS се разшириха по отношение на хаптичната обратна връзка с Haptic Touch. Тази функция ви позволява да надникнете в документи или да получите достъп до менюта за бързо действие.

 • Хаптичната обратна връзка замества физическото усещане за бутони и щраквания.
 • Не можете да изключите тактилната обратна връзка, без да деактивирате други функции на вашия iPhone, като вибрация за обаждания и текстови съобщения.

Най-просто казано, тактилната обратна връзка е почукването или бързата вибрация, която усещате при взаимодействие с различни елементи на вашия iPhone. Може да усетите тези кранове и щраквания при промяна на настройките, използване на Apple Pay или отваряне на менюта за бързо действие с Haptic Touch или 3D touch.

Haptic обратната връзка се захранва от Taptic Engine, малко моторизирано задвижване във вашия iPhone. Тя се различава от традиционната вибрация в iPhone, тъй като доставя невероятно прецизни и кратки кранове, а не разширени вибрации.

Кои iPhone и устройства използват хаптична обратна връзка?

Taptic Engine предоставя хаптична обратна връзка за следните продукти на Apple:

 • iPhone 7 и по-нови версии, включително iPhone SE (2-ро поколение)
 • Всички модели на Apple Watch
 • MacBooks с тракпад Force Force
 • Magic Trackpad

Каква е разликата между Haptic Touch и haptic feedback?

Хаптичната обратна връзка е усещането за почукване, което изпитвате, когато превключвате настройките, използвате Apple Pay или изпълнявате други задачи на вашия iPhone. Haptic Touch е отделна функция, която ви позволява достъп до менютата за бързо действие чрез докосване и задържане на различни елементи на вашия iPhone.

Например, ако докоснете и задържите икона на приложение от началния екран, ще се появи изскачащо меню с бързи действия. Току-що сте използвали функцията Haptic Touch. Усещането за почукване, което почувствахте, когато се появи менюто, е пример за тактилна обратна връзка.

Каква е разликата между Haptic Touch и 3D Touch?

По същество 3D Touch разпознава колко силно натискате екрана, докато Haptic Touch ви измерва дълго, докато го натискате. Apple спря да прави чувствителни на натиск екрани след iPhone XS, така че повечето по-нови iPhone разчитат само на Haptic Touch.

Така или иначе, както 3D Touch, така и Haptic Touch предлагат повечето от същите опции. Натиснете здраво - или докоснете и задръжте - върху елемент на екрана на вашия iPhone, за да се разкрие меню за бързо действие. Можете също да използвате тези функции, за да надникнете в документи, съобщения и имейли.

Основната разлика между 3D Touch и Haptic Touch е, че 3D Touch ви позволява да надникнете и да изскочите с едно докосване. Това означава, че можете да натиснете леко, за да видите визуализация на нещо, след което да натиснете по-силно, за да влезете в пълното приложение. С Haptic Touch трябва да докоснете и задържите, за да надникнете, след което да докоснете отново, за да изскочите.

Научете повече за 3D Touch в нашата статия, когато използването на 3D Touch има смисъл!

Хаптична обратна връзка от вашия бутон за начало на iPhone

Въпреки как изглежда и се чувства, бутонът Начало на iPhone 7, iPhone 8 и iPhone SE (2-ро поколение) изобщо не е механичен бутон. Вместо това това е чувствителна на допир подложка, която използва тактилна обратна връзка, за да се почувства като щракване.

Изпробвайте това сами, като се опитате да щракнете върху бутона Начало, докато вашият iPhone е изключен. Ще откриете, че усещането за щракане е изчезнало и бутонът изобщо не се движи.

Apple направи тази промяна, тъй като механичните бутони са склонни да се износват с течение на времето. Със софтуерен бутон може да се получи по-малко износване, което прави вашия iPhone по-устойчив.

Ако не ви харесва как се чувства този бутон Начало, можете да промените силата на хаптичната обратна връзка в настройките на вашия iPhone:

 1. Отидете в Настройки> Общи> Бутон за начало .
 2. Изберете силата на хаптичната обратна връзка, която искате, като 1 е най-слабата и 3 е най-силната.

Принудително рестартирайте iPhone със софтуерния бутон Начало

Ако бутонът Начало на вашия iPhone използва тактилна обратна връзка вместо механично щракване, трябва да изпълните различни стъпки, за да принудите да рестартирате устройството си. Това е полезна процедура, ако вашият iPhone замръзне или спре да реагира.

Можете да рестартирате по-стари iPhone, като задържите бутона Начало с бутона Sleep / Wake. Но тъй като бутонът Начало не работи, ако софтуерът замръзне, вместо това трябва да използвате бутоните за сила на звука.

На iPhone 8 или по-нова версия: Бързо натиснете и освободете Volume Up , след това Volume Down , след това натиснете и задръжте страничния бутон, докато iPhone се рестартира.

На iPhone 7: Натиснете и задръжте бутона за намаляване на звука и страничния бутон, докато вашият iPhone се рестартира.

Haptic Touch не работи за известия на iPhone SE

Apple добави Haptic Touch към второто поколение iPhone SE, който е създаден по модел на iPhone 8. Въпреки това, той не включва всяка функция на Haptic Touch, която е налична на други устройства.

Най-забележимо е, че Haptic Touch не работи с известия в заключения екран на iPhone SE (2-ро поколение).

Други iPhone ви позволяват да надникнете в визуализация на вашето известие, като го докоснете и задържите с помощта на Haptic Touch на заключения екран. Но нищо не се случва, когато опитате същия трик на iPhone SE (2-ро поколение).

Apple описа това като очаквано поведение, което показва, че Apple не планира да добавя тази функция към iPhone SE в бъдеще. Това е въпреки факта, че Haptic Touch работи на други места в устройството.

Ако имате iPhone SE, все още можете да преглеждате известията на заключения екран, като плъзнете надясно и вместо това докоснете Преглед .

Хаптичната обратна връзка изтощава ли батерията на моя iPhone?

Не е неразумно да се притеснявате от хаптичната обратна връзка, която изтощава батерията на вашия iPhone. В края на краищата, Taptic Engine е допълнителен малък двигател, който вашият iPhone трябва да работи заедно с всичко останало.

Въпреки това, Apple проектира Taptic Engine да бъде възможно най-ефективен. Може да изпитате лек тласък на живота на батерията, като деактивирате хаптичната обратна връзка, но е малко вероятно да бъде нещо значително.

Следвайте инструкциите по-долу, за да деактивирате хаптичната си обратна връзка.

Изключване на тактилна обратна връзка на вашия iPhone

Докато много хора се радват на хаптична обратна връзка, други го намират за разсейващо и досадно. Деактивирането на хаптична обратна връзка може също леко да подобри живота на батерията на вашия iPhone.

За съжаление няма начин да изключите тактилната обратна връзка за вашия iPhone, без да загубите и други функции. Но ако все пак искате да го деактивирате, ще намерите няколко начина за това по-долу.

Изключете System Haptics в настройките си

 1. Отидете в Settings> Sounds & Haptics .
 2. Превъртете надолу и изключете System Haptics .

Това деактивира някои от хаптичните отзиви на вашия iPhone, но не всички. Най-забележимо е, че ще спрете да чувствате обратна връзка, когато настройвате настройките или грешите паролата си.

За да научите повече за iPhone System Haptics и къде ги намираме, разгледайте нашия преглед на iPhone System Haptics.

Изключете всички вибрации на вашия iPhone

Деактивирането на System Haptics по-горе не спира хаптичната обратна връзка при използване на 3D Touch, Haptic Touch или други функции на вашия iPhone. Ако искате да се отървете от всички хаптични отзиви, трябва да изключите всички вибрации на iPhone.

Това означава, че телефонът ви вече няма да вибрира, когато получите телефонно обаждане или текст. Дори няма да вибрира за аварийни сигнали, така че обмислете внимателно, преди да го деактивирате.

Ако сте сигурни, че искате да изключите всички вибрации и хаптична обратна връзка на вашия iPhone, отидете на следните настройки:

 1. Отидете в Настройки> Достъпност> Докоснете .
 2. Превъртете надолу и деактивирайте вибрацията .

Бъдещето на хаптичната обратна връзка

Светът се движи към смартфони и таблети с по-малко механични бутони - по същество се превръща в отзивчиво стъкло. Хаптичната обратна връзка е от решаващо значение за поддържането на тактилен елемент към тези устройства, което ни позволява да усетим какво се случва на екрана, както и да можем да го видим.

Технологията е все още сравнително млада, така че може да ви бъде простено, че я намирате за досадна и искате да изключите тактилната обратна връзка на вашия iPhone. Но ние вярваме, че има вълнуващ потенциал в бъдещите технологии.

Представете си, че рисувате на вашия iPad и се чувствате така, сякаш рисувате върху хартия, метал или дърво, в зависимост от настройките си за хаптична обратна връзка.

Точно както Apple и други технологични компании в момента се хвалят с резолюциите си на екрана, някой ден те могат да се похвалят и с възможностите си за хаптична обратна връзка. Представяне на устройства, които имат за цел да ангажират други сетива, за да създадат цялостно и естествено изживяване.

Хаптичната обратна връзка със сигурност предстои вълнуващо бъдеще. Но все още не е там. Дори ако не намерите хаптичната обратна връзка сама по себе си досадна, може да се дразните, ако не работи правилно. Разгледайте нашето ръководство за отстраняване на неизправности с хаптична обратна връзка за помощ при отстраняването на често срещани проблеми.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found