Как да разбера дали iPhone е отключен?

Когато искате да вземете нов или предварително притежаван iPhone или клетъчен iPad, е добра практика да проверите дали е заключен или отключен. Отключен iPhone или iPad не е ограничен до определен оператор. Той се свързва с избрания от вас мобилен оператор.

Има голяма разлика в цената, която плащате, тъй като отключените iPhone и iPad обикновено са по-скъпи от тези, заключени за определен оператор. За съжаление не можете да разберете само като погледнете iPhone дали е заключен или отключен.

За разлика от други производители на мобилни телефони, Apple не позволява iPhone или iPad да бъдат брандирани от мобилни оператори, така че не е толкова просто, колкото търсенето на лого.

Отключването на iPhone или който и да е мобилен телефон е трудно, ако не сте първоначалният собственик на договор. Ако закупите iPhone със заключен оператор и искате да смените мобилния оператор, това добавя време, неудовлетвореност и най-вероятно цена към общата ви цена за покупка на iPhone.

Следвайте тези бързи съвети, за да проверите състоянието на заключено устройство

 • Погледнете опциите за клетъчни данни (Настройки> Клетъчни). Ако Cellular Data (наричана още Cellular Data Network) е превключвател, вашият iPhone вероятно е отключен. Ако не виждате тази опция, вашият iPhone вероятно е заключен към оператор
 • Тествайте устройството си, като използвате поне две SIM карти от различни оператори
 • Намерете IMEI на вашето устройство и използвайте всяка акредитирана проверка на IMEI, акредитирана от CTIA, за търсене в базата данни GSX на Apple
 • Проверете вашия IMEI, като използвате уебсайта на оператора или посетете страницата му BYOD (Донесете собственото си устройство)
 • Обадете се на вашия оператор (или бъдещ оператор) и ги помолете да проверят за вас

Какво е iPhone с заключен превозвач?

Заключването е софтуерен код, поставен на iPhone от производителя, за да отговори на изискванията на мобилния оператор. Тези софтуерни ключалки са поставени там, за да гарантират, че използвате вашия iPhone с определена мобилна компания. Тези ключалки са на място, докато не бъде въведен различен софтуерен код за отключване на устройството.

Така че ключалките на превозвачите са основно договорни брави. Идеята е, че когато закупите телефон с отстъпка, вие се съгласявате с определен срочен договор (обикновено две години или повече.) Тази сделка компенсира отстъпката за iPhone, т.е. договор.

Ето защо, когато нарушите договор, компанията ви таксува за предсрочно прекратяване - така те получават тази отстъпка обратно.

Но дори когато плащате пълна цена, вашият iPhone вероятно все още е заключен към оператор. Само iPhone, които изрично казват „отключен“, наистина не са заключени към оператор. И затова е от първостепенно значение да знаете състоянието на заключен или отключен вашия iPhone или този, който възнамерявате да закупите!

Защо отключването има значение

Просто е. Веднъж отключен, можете да използвате iPhone (модели, които са GSM устройства със SIM карти) с всеки мобилен оператор по целия свят, предоставящ GSM услуга. Просто извадете текущата SIM карта и поставете новата SIM карта от избрания от вас оператор.

Ето защо е толкова важно да извършите тази жизненоважна проверка  преди  всяка покупка. Трябва да сте на 100% уверени, че iPhone или друго устройство наистина е отключено.

Така че, без повече шум, ето няколко стъпки, които помагат да се потвърди състоянието на iPhone отключен.

Използване на SIM карта, за да проверите дали вашият iPhone е отключен

По-надежден начин да проверите дали iPhone е отключен е да използвате SIM карта. Този тест работи само на iPhone, тъй като изисква телефонно обаждане. Моля, обърнете внимание, че за този тест ще ви трябват две SIM карти от два различни оператора. Затова попитайте приятел или член на семейството дали можете временно да вземете назаем SIM картата на iPhone.

След като имате две SIM карти, следвайте тези стъпки

 1. Изключете вашия iPhone, като използвате бутона Sleep / Wake
 2. Извадете текущата работеща SIM карта, като използвате инструмента за изхвърляне, който се доставя с вашия iPhone или кламер
 3. Сега поставете другата SIM карта
 4. Включете iPhone
 5. Проверете дали новата SIM карта на оператора работи на вашия iPhone (ще видите името на оператора в горния ляв ъгъл)
 6. Обадете се сега, за да потвърдите дали текущата SIM карта работи
 7. Ако успешно се обадите, вашият iPhone е отключен
  1. Ако не успее, телефонът ви е заключен към оператора на първата SIM карта

Използване на IMEI номер за проверка на iPhone отключен

Друг метод за проверка на състоянието на заключване на вашия iPhone или iPad е използването на IMEI номера. Вашият IMEI е серийният номер на вашия iPhone или iPad. Той комуникира със сървърите на Apple и предоставя цялата информация за вашия iPhone или iPad.

Този метод е надежден и сигурен начин за проверка на вашия iDevice. Можете да намерите номера на IMEI по следните начини:

 • От гърба на iPhone
 • ( Настройки> Информация ), тук можете да видите IMEI номера
 • Чрез свързване на вашия iPhone или iPad с компютър и стартиране на iTunes
  • Когато използвате iTunes, отидете на Резюме на устройството
  • За iPhone кликнете върху телефонния номер и ще видите серийния номер на IMEI
  • За iPad щракнете върху Сериен номер, за да намерите IMEI
 • Ако все още имате оригиналната опаковка на вашето устройство, проверете баркода за IMEI
 • За някои iDevices погледнете тавата на SIM картата, там се отпечатва IMEI

Проверете IMEI за iPhone отключен

След като получите IMEI, отидете на който и да е акредитиран за CTIA IMEI чекер, който търси в GSX базата данни на Apple - намерете ги чрез любимата си търсачка.

Някои от тези акредитирани за CTIA IMEI пулове са безплатни, но най-надеждните изискват такса. А някои пазарни сайтове, като Swappa и Orchard, включват IMEI Checker, който работи както чрез черен списък на GSMA, така и чрез проверка на бели списъци и открива всякакви проблеми с активирането на оператора.

Отличен съвет за четене!

Благодарим на нашия читател Zisis, че посочи някои много важни неща за услугите за проверка на IMEI на iPhone

 • За съжаление, НЯМА БЕЗПЛАТНИ услуги за извършване на подходяща услуга за проверка на IMEI на iPhone (Причината е, че за да направите правилна проверка на IMEI на iPhone, трябва да имате достъп до базата данни на GSX на Apple. Само няколко компании имат достъп до тези бази данни и те също получавайте такса за достъп до тях - така че е невъзможно да го предложите БЕЗПЛАТНО!).
 • Услугата iPhone IMEI Check трябва да има достъп до базата данни GSX на Apple, в противен случай информацията, която ще получите, няма да бъде точна. Само бази данни GSX имат актуална и точна информация за IMEI номер и е важно да имате най-новия статус на вашия iPhone!
 • Отчетът за проверка на IMEI на iPhone няма да отключи вашия iPhone. Въпреки това ще стане ясно каква услуга за отключване да изберете (Или каква мобилна мрежа да се обадите и да уредите отключването - Ако отговаряте на условията).
 • Има много iPhone / IMEI Check услуги / компании там, но винаги се уверете, че сте избрали тези, които имат достъп до GSX (Проверете дали имат проба от отчета си и вижте дали имат стойността „Next Tether Policy:“. Ако те имайте го, тогава това е GSX доклад!).

Преди няколко години Zsis припомни, че има някои уебсайтове, които могат да предоставят безплатни отчети за проверка на GSX IMEI, НО поради масивен теч на акаунти в GSX, днес всичко е много по-строго.

Така че, ако намерите уебсайт, който предлага безплатна проверка на IMEI, най-вероятно това ще бъде от частна ИЗВЪНРЕДНА база данни (неточна информация) или те ще се опитат да ви таксуват, след като им предоставите своя IMEI номер.

Проверете с настоящия или бъдещия си мобилен оператор за iPhone отключен

Много безжични оператори също имат IMEI пулове, които потребителите да използват. AT&T има свой собствен IMEI чекер, както и T-Mobile.

Затова се консултирайте с мобилния си оператор и вижте дали те предлагат свой собствен IMEI Checker.

Тези пулове ви предоставят всички подробности за вашия iDevice, включително състоянието му на заключване. И използването им помага да се гарантира, че транзакциите ви са безопасни.

Някои оператори като AT&T имат портал за отключване на устройства, който също така позволява на не-клиенти да въведат IMEI номера на устройството си и да попълнят заявка за отключване.

Както отбелязва читателят Андрю, обаче, тази проверка не работи за всички IMEI, особено тези, които все още са активни в нечий AT&T акаунт.

Така че, след като решите как да проверите IMEI, въведете конкретния си IMEI номер. И погледнете резултатите си.

Някои от нашите читатели съобщават, че имат грешки или недостатъчно данни. Така че, ако една проверка на IMEI не предоставя информация или е неправилна, опитайте друга.

Обадете се на превозвач

Ако виждате противоречиви резултати, обадете се на вашия оператор и помолете някой от екипа за поддръжка да провери за вас състоянието на устройството.

Когато се свързвате с текущия си оператор, помолете ги да отключат устройството ви.

Ако вашият акаунт и устройство отговарят на изискванията за отключване, те са задължени по закон (в САЩ и много други държави) да отключат устройството в рамките на определен срок (обикновено 24-48 часа).

Черният списък на GSM

Преди да посетите някой мобилен оператор, разберете дали вашият заключен iPhone е в черния списък на GSM. Черният списък е за всички iPhone, iPad и други мобилни устройства, за които се съобщава, че са загубени или откраднати. След като бъде докладван, iPhone или iPad се поставят в този черен списък на GSM и се идентифицират чрез уникалния си IMEI номер. IMEI означава международна идентификация на мобилното оборудване и начина, по който вашият телефон или друго мобилно устройство се разпознават от производителите и мобилните оператори.

Черният списък се появява и ако потребителят на устройство вече не е в състояние да плати за договора си или ако устройството е придобито чрез измама. Черният списък на GSM се поддържа от мобилни оператори и включва национални и глобални бази данни за споделяне на устройства, изброени като изгубени или откраднати.

От създаването на тези бази данни в черния списък е лесно за потребителите да проверят състоянието на всяко устройство с подходящите инструменти. Това помага на всички да вземат информирани решения, вместо да купуват сляпо използвано устройство.

Инструменти за идентифициране на устройства, включени в черния списък

 • Всяка IMEI проверка, акредитирана от CTIA : Тези IMEI проверки разкриват дали телефонът е в черния списък. Ако искате да закупите предварително притежаван или нов iPhone или iPad от непознат, винаги поискайте IMEI на устройството. Използвайте програма за проверка на IMEI, за да се уверите, че телефонът не е откраднат или загубен
 • Безжични оператори:  Ако не сте сигурни относно използването на някоя от тези услуги или ако получавате смесени резултати, обадете се на всеки безжичен оператор. Те трябва да отговорят на всички въпроси относно черния списък на iPhone.

Ако iPhone или iPad са в черния списък, често е трудно iPhone да бъде отключен. Мобилните оператори са единствените, които имат силата да обърнат iPhone от черния списък. Ако познавате оператора, свързан с iDevice, свържете се директно с тях, за да попитате за статуса на IMEI.

Ако откриете, че вашият iPhone е заключен и НЕ е включен в черния списък на GSM, има начини да го отключите. Свързването с текущия мобилен оператор на телефона обикновено е първият начин за отключване на iPhone. Те трябва да ви го отключат.

Използвайте BYOD (Донесете собствено устройство), за да проверите състоянието на черния списък

Читателят Андрю посочва, че сега е много по-лесно да проверите дали iPhone или iPad са в черния списък. Посетете страницата BYOD (Донесете собствено устройство) на всеки оператор и въведете IMEI номера на вашето устройство.

Ако iPhone (или iPad) е в черния списък, страницата показва тази информация.

Допълнителен бонус е, че проверката на BYOD IMEI също ви уведомява дали конкретният модел iPhone / iPad е съвместим с мрежата на оператора!

Отключване чрез превозвачи

В САЩ FCC изисква операторите да отключват телефони по искане на потребителя, при условие че потребителят отговаря на определени условия (както е посочено по-долу).

Тази политика изисква американските мобилни оператори да:

 • Публикувайте на техните уебсайтове ясна и достъпна информация за това как да отключите устройства
 • Отключете устройства за потребители, които са изпълнили договорите си, когато бъдат поискани
 • Отключете предплатени устройства в рамките на една година от активирането, което позволява разумни изисквания за време, плащане или използване
 • Уведомете клиентите, когато техните устройства отговарят на условията, или ги отключете автоматично
 • Инициирано отключващо устройство в рамките на два работни дни след допустима заявка
 • Позволете на всички военнослужещи, разположени в чужбина, да отключват своите устройства, дори ако договорите не са изпълнени

Така че, ако отговаряте на тези изисквания, продължете и се обадете на мобилния си оператор или посетете уебсайта им, за да започнете процеса на отключване на вашия iPhone. Или ако купувате предварително притежаван iPhone, помолете настоящия собственик първо да го отключи, особено ако не знаете състоянието му да е заключен.

 • Свържете iPhone към iTunes и щракнете върху бутона Restore As New (НЕ Възстановяване от резервно копие.) Ако телефонът е отключен, трябва да получите съобщението „Поздравления; вашият iPhone е отключен “, когато възстановяването завърши. Ако не получите съобщението, телефонът е заключен към оператор. Опитайте този процес отново след няколко дни. Ако често отнема известно време превозвачът да обработи заявка за отключване
 • Това, което читателят Стив намери за наистина полезно И БЪРЗО, беше да отиде на сайта за поддръжка на Apple, да избере своя iDevice и след това да премине към бърз чат или телефонно обаждане с Apple Support. Те искат серийния номер на вашето устройство (не IMEI) и могат да ви кажат дали то е заключено от оператора или не, както и кой оператор / акаунт показва в момента. Намерете серийния номер на устройството си в Настройки> Общи> Относно или включете устройството на гърба му и намерете серийния номер там. Ако сте запазили опаковката, тя също е посочена там.

Обобщение

От решаващо значение е да знаете дали вашият iPhone е заключен или отключен. Това е особено вярно, ако закупите iPhone / iPad, който сте притежавали преди това, или ако закупите нов iPhone / iPad от eBay, craigslist или от местен или онлайн търговец. Преди покупка поискайте IMEI. Ако страната не желае да го предостави, най-добре продължете напред и намерете дилър, който ви предлага IMEI, преди да закупите iPhone или iPad.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found