Настройване, използване и управление на Apple Pay на Mac (Ръководство)

Що се отнася до Apple Pay, iPhone и Apple Watch получават по-голямата част от вниманието. Но собствената платформа за плащане на Apple също се поддържа на Mac. След като бъде настроен, той прави проверките при пазаруване онлайн изключително лесни и сигурни - така че си струва да ги проверите. Ето какво трябва да знаете за Apple Pay на Mac.

Как работи Apple Pay на Mac

Apple Pay е лесен и сигурен начин за плащане при пазаруване онлайн с вашия Mac.

Отначало Apple Pay на компютър може да изглежда като неинтуитивна идея. В по-голямата си част Apple Pay е мобилна система, която е чудесна за покупки в движение.

Но на Mac устройствата на Apple, Apple Pay всъщност може да ускори процеса на плащане в десетки участващи уебсайтове. Ако търговец или сайт поддържа Apple Pay, можете да закупите артикулите си с едно докосване на вашия Mac, iPhone или Apple Watch. Това е перфектната функция за чести онлайн купувачи и предлага несравнима сигурност.

Без значение на коя платформа е, Apple Pay също е изключително частна и сигурна платежна система. Можете да бъдете спокойни, знаейки, че вашата поверителна финансова информация се държи под ключ, независимо къде я използвате. Като един пример, Apple Pay на Mac ще използва специфичен за устройството номер на акаунт при плащане - което означава, че уебсайтовете няма да получат достъп до действителния номер на вашата карта.

Настройване на Apple Pay на Mac

След като вече знаете за Apple Pay на Mac, можете да го настроите. Ето как.

Apple Pay за Mac с Touch ID

Apple прави процеса за настройка на Apple Pay изключително прост

Използването на Apple Pay е много лесно на всяко устройство с Mac с вграден Touch ID. Това включва модели MacBook Pro с Touch Bar, както и новия 2018 MacBook Air.

Всъщност macOS вероятно ви помоли да добавите карта към Apple Pay по време на първоначалната настройка на вашия Mac. Но ако сте пропуснали тази част от процеса или просто искате да добавите нова карта, ето как да настроите Apple Pay по всяко време.

 • Стартирайте Системни предпочитания.
 • Кликнете върху опцията Wallet & Apple Pay.
 • Натиснете иконата +, за да добавите нова карта към вашия Mac Wallet.
 • Поставете картата си пред уеб камерата на Mac, за да добавите автоматично нейната информация. Като алтернатива можете да въведете ръчно и тази информация.
 • Приемете условията за използване.

След като картата ви бъде одобрена за използване от издателя или банката, ще получите известие.

Apple Pay за по-стари Mac компютри

Настройването на Apple Pay на Mac без Touch ID ще изисква вашия iPhone.

Ако имате по-стар модел MacBook или Mac, който няма Touch ID, пак можете да използвате Apple Pay - но първо ще трябва да го настроите на вашето iOS устройство.

 • На вашето iOS устройство стартирайте приложението Настройки.
 • Докоснете Wallet & Apple Pay.
 • Уверете се, че превключвателят е разрешен до Разрешаване на плащания на Mac.

Задайте предпочитанията на Safari за Apple Pay

След като настроите Apple Pay на своя Mac, има още една допълнителна стъпка, преди да можете да го използвате: активиране на функцията в Safari.

 • Отворете Safari.
 • Докоснете Safari в горната лента на менюто.
 • От падащото меню изберете Предпочитания.
 • Щракнете върху квадратчето до Apple Pay. Това ще позволи на уебсайтовете да ви подканят с Apple Pay като опция за плащане.

Как да използвам Apple Pay на Mac

Apple Pay на Mac е доста лесен за използване, но изисква да направите покупка от участващ уебсайт на търговец на дребно. По принцип той премахва необходимостта от въвеждане на данни за всяка кредитна карта или дебитна карта ръчно.

Но докато сте, това е изключително прост процес, който използва вградения портфейл на Apple Pay в macOS, за да направи бриз.

На Touch ID устройства

По време на процеса на плащане изберете опцията за плащане с Apple Pay. След това просто удостоверете с пръстов отпечатък.

Ето как да използвате Apple Pay на MacBook Pro или MacBook Air със сензор Touch ID.

 • Отворете участващ уебсайт на търговец на дребно в Safari.
 • Изберете артикулите, които искате да купите, и навигирайте през процеса на плащане.
 • Когато стигнете до плащане, натиснете бутона Apple Pay или Checkout с Apple Pay.
 • Проверете отново данните си за контакт, за да сте сигурни, че информацията за доставка и фактуриране е все още актуална.
 • Ако всичко е наред, просто се удостоверете с помощта на сензора Touch ID на вашия Mac.

На устройства, които не са Touch Touch

Ще трябва да удостоверите покупките с вашия iPhone или Apple Watch, ако вашият Mac няма Touch ID.

Ето как да използвате Apple Pay на по-стар Mac. Процесът е малко по-различен, тъй като ще ви трябва iPhone или Apple Watch наблизо, за да завършите процеса.

 • Отворете участващ уебсайт на търговец на дребно в Safari.
 • Изберете артикулите, които искате да купите, и навигирайте през процеса на плащане.
 • Когато стигнете до плащане, натиснете бутона Apple Pay, Checkout с Apple Pay или Pay с Apple Pay.
 • В този момент вземете своя iPhone или повдигнете китката, оборудвана с Apple Watch.
 • Поставете пръста си върху сензора Touch ID на вашия iPhone, за да се удостоверите. Друга възможност е да натиснете страничния бутон на вашия Apple Watch.

Управление на вашите Apple Pay карти и настройки на Mac

Просто отворете Wallet & Apple Pay в System Preferences. Тук ще имате всичко необходимо за управление на вашите карти.

Винаги можете да променяте, модифицирате или управлявате по друг начин настройките на Apple Pay на Mac, дори след първоначалния процес на настройка. Просто отворете System Preferences -> Wallet & Apple Pay .

 • Добавяне на нова карта: Просто кликнете върху иконата Плюс (+) в долната част на страничната лента, за да добавите нова карта. Ще бъдете изведени през процеса.
 • Премахване на карта: Изберете картата, която искате да изтриете от портфейла си, и натиснете иконата Минус (-) в долната част на страничната лента.
 • Промяна на информацията за контакт: За да промените адреса си за доставка или друга информация за контакт, просто щракнете върху Контакт и доставка в страничната лента.
 • Промяна на адресите за фактуриране: За да промените адреса си за фактуриране, ще го направите поотделно за всяка карта. Просто изберете карта от страничната лента и кликнете върху падащото меню Billing Address. Оттам изберете Добавяне на нов адрес за фактуриране.
 • Преглед на последните транзакции: Можете да видите последните транзакции, направени с карта на Apple Pay, като изберете карта от страничната лента и кликнете върху раздела Транзакции. Оттук нататък сте настроили macOS да ви изпраща предупреждение при всяко извършване на транзакция.

Отстраняване на проблеми с Apple Pay на Mac

Apple Pay на Mac е доста проста, но понякога нещата могат да се объркат. Ето как да отстраните някои от най-често срещаните проблеми, с които хората се сблъскват.

„Wallet and Apple Pay“ липсва

Ако установите, че в System Preferences няма раздел Wallet и Apple Pay, вероятно това е така, защото нямате MacBook с Touch ID.

Ще трябва да активирате Apple Pay на свързания си iPhone. Вижте нашите инструкции за настройка на Apple Pay. Също така проверете сайта за поддръжка на Apple за Apple Pay.

Транзакция с Apple Pay бе отхвърлена

Рядко може да се откаже транзакция с Apple Pay при онлайн плащане, но това може да се случи.

Първо проверете салдото на картата си. Ако има достатъчно за покриване на покупката, свържете се с издателя на вашата карта. Възможно е да са го блокирали с цел защита от измами.

Apple Pay няма да приеме картата ми

Понякога можете да срещнете проблеми с добавянето на карта към Apple Pay. Ако въвеждате данните му ръчно, не забравяйте да проверите отново дали ги въвеждате правилно.

Но има и шанс издателят на вашата карта да не поддържа Apple Pay или има друга основна причина, поради която тя не се приема. Препоръчваме да се свържете с вашата банка или издател на карта.

Надяваме се, че тази кратка статия ви е била полезна. Ако все още не сте настроили своя Mac да използва Apple Pay, продължете и опитайте! Моля, уведомете ни в коментарите по-долу, ако имате въпроси или имате проблеми.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found