Как да използвам DNS сървър на трета страна за по-бързо и по-лично сърфиране в iPhone

Ами ако има малко известна настройка за iPhone, която всъщност може да ускори вашето устройство и да защити поверителността ви? Има и се нарича DNS преобразувател.

Какво е и как работи е малко сложно, но всъщност е изключително лесно да се настрои. Ето какво трябва да знаете.

Какво е DNS Resolver?

С любезното съдействие на Б.Өлзий / Wikimedia Commons

За да разберем какво прави DNS Resolver и как би могъл да ти помогне, ще трябва да обясним няколко неща възможно най-добре.

Система за имена на домейни (DNS)

На първо място, DNS е съкращение от Domain Name System (DNS). И всяка дискусия за тях със сигурност ще стане наистина технична, наистина бърза.

По принцип DNS е начинът, по който име на домейн - като appletoolbox.com - се превежда на IP адреса на сървъра, в който се хоства.

Компютрите и сървърите имат уникални IP адреси, като адрес или телефонен номер. Но за щастие не е нужно да помним тези адреси, за да стигнем до любимите ни сайтове.

DNS, който е основно директория или „телефонен указател“ на интернет, прави всичко това във фонов режим. По принцип въвеждате уеб адрес, натискате Enter и DNS автоматично ви отвежда до правилното местоположение.

СВЪРЗАНИ:

 • Как да изтриете DNS кеша на вашия MacBook

DNS разделител

Тогава DNS преобразувателят всъщност е системата, отговорна за действителното вземане на вашата заявка - име на домейн - и разрешаването й до това, което търсите.

С други думи, той превежда това име на домейн в осезаем IP адрес. Обикновено сървърът за преобразуване на DNS е свързан с вашия доставчик на интернет услуги (ISP).

Но не всички DNS сървъри са създадени еднакво. В зависимост от обекта, който ги притежава, техните практики за поверителност могат да се различават изключително много. Това е особено тревожно, защото DNS преобразувателят може да позволи на тези обекти да „виждат“ и евентуално да регистрират всеки отделен уебсайт, който някога сте посещавали.

За щастие не сте останали с вашата DNS услуга по подразбиране. И като допълнителен бонус, някои DNS преобразуватели на трети страни всъщност се хвалят с по-бързи скорости и по-бързи резолюции.

Какви са опциите?

Днес има голямо разнообразие от безплатни DNS преобразуватели и всеки от тях има различни предимства. Но в крайна сметка всички те вероятно са по-добри от DNS по подразбиране, който използвате.

OpenDNS (208.67.222.222) например е безплатна DNS услуга, която позволява на потребителите да блокират злонамерени домейни и да филтрират автоматично съдържанието за възрастни. Можете да прочетете за OpenDNS, като щракнете върху връзката по-долу.

 • OpenDNS

Google също има своя собствена безплатна DNS услуга, подходящо наречена Google Public DNS. Това е изключително популярна нефилтрирана опция, която може да се похвали с по-добри функции за поверителност от другите DNS услуги. Можете да научите повече за тази опция по-долу.

 • Google Public DNS

За целите на тази статия обаче ще се съсредоточим върху новата DNS услуга на Cloudflare.

Това е относително нова услуга, тъй като току-що стартира преди няколко дни. Но може да е просто най-добрият наличен в момента.

DNS сървърът на Cloudflare (1.1.1.1) никога не съхранява никакви данни, които могат да се използват за идентифициране на краен потребител (включително вашия IP адрес). По същия начин той изтрива всички регистрационни файлове, събрани от неговия резолвер в рамките на 24 часа. Това вероятно се подразбира, но вашите данни също никога няма да бъдат продадени на рекламодатели или използвани за целенасочена реклама.

Но, може би, най-добрата му характеристика е скоростта. Понастоящем Cloudflare е може би най-бързият безплатен наличен DNS сървър - той дори превъзхожда публичния DNS на Google.

Той постига тази скорост чрез различни фактори, включително това, което фирмата нарича „иновативен разпределен кеш“. Така или иначе, това води до по-бързо сърфиране за вас.

Можете да научите повече за Cloudflare 1.1.1.1, като щракнете върху връзката по-долу.

 • Cloudflare 1.1.1.1 DNS

От iOS 11 Apple направи сравнително лесно добавянето и редактирането на DNS настройките на вашето устройство. Ако използвате поне iOS 11, можете да използвате стъпките по-долу. Ако не, преминете напред към „бележката“.

Как да превключите към нов DNS сървър

 • Отворете Настройки .
 • Докоснете Wi-Fi .
 • Докоснете малката икона „i“ до Wi-Fi мрежата, към която вашето устройство е свързано в момента.
 • Под DNS менюто натиснете Конфигуриране на DNS .
 • Ако никога не сте бъркали с тази настройка, тя вероятно ще бъде настроена на Автоматично. Докоснете Ръчно .
 • След това трябва да видите опция за добавяне на сървър на екрана до зелен знак плюс. Докоснете го.
 • Въведете 1.1.1.1 и потвърдете.
 • Докоснете Добавяне на сървър отново.
 • Въведете решението за архивиране на Cloudflare: 1.0.0.1
 • Докоснете Запазване . По желание можете да изтриете съхранения преди това DNS сървър. По този начин DNS на Cloudflare ще бъде единственият сървър, който вашето устройство използва.

Забележка: В iOS 10 и предишни версии ще трябва да добавите DNS адресите ръчно. Следвайте стъпките по-долу.

 • Отворете Настройки .
 • Докоснете Wi-Fi .
 • Докоснете малката икона „i“ до текущата ви Wi-Fi мрежа.
 • Докоснете текстовото поле с надпис DNS.
 • Изтрийте съществуващите DNS сървъри, като натискате Backspace, докато изчезнат.
 • Въведете 1.1.1.1 и 1.0.0.1 в полето.
 • Докоснете Wi-FI в горния ляв ъгъл, за да се върнете към предишното меню. Промените ще бъдат запазени автоматично.

Надяваме се, че сте намерили тази статия за полезна. Тъй като сигурността и поверителността станаха актуални теми в наши дни, ние смятаме, че разбирането на DNS и възможността да го промените е основно умение. Моля, уведомете ни, ако имате въпроси в коментарите по-долу.

скорошни публикации