Как да почистите високоговорителя и микрофона на iPhone

iPhone ходят навсякъде с нас: на работа, на вечеря, в леглото, в банята. Справедливо е да очакваме от време на време да се изцапат малко. Повечето iPhone са лесни за почистване, просто го избършете с кърпа от микрофибър. Но високоговорителите и микрофоните са съвсем друга история.

Почистването на екрана на iPhone е лесно, но високоговорителят не е толкова ясен.

За да влошите нещата, за разлика от дисплея, покрит с пръстови отпечатъци, ако високоговорителите на iPhone или микрофоните се замърсят твърде много, те действително ще спрат да работят правилно. Тежкото покритие от прах, кал или дори грим бързо ще блокира звука, влизащ или излизащ от решетката, което означава, че музиката ви ще звучи тихо и хората няма да могат да ви чуят при телефонни разговори.

Въпреки скръбта, която им се дава, iPhone всъщност са доста трайни технологии. Обикновено те могат да издържат безпроблемно на случайно падане или малко плискане на вода. Въпреки това, микрофоните и високоговорителите - разположени отпред, отдолу и отзад на iPhone - все още са доста деликатни. Те трябва да бъдат, защото зависят от движещите се части, за да могат да работят. Това означава, че е лесно да им нанесете щети, докато се опитвате да поддържате смартфона си чист.

Изситен от това, че не можете да чуете мръсотията на вашия iPhone? Изображение: Unsplash

Препоръката на Apple за почистване на високоговорителите е просто да „изчистите отломките“. Това е повече от малко неясно. За щастие, ние се притичаме на помощ, за да ви покажем как точно да почистите отломките с четири различни метода, така че ще знаете точно как да почистите високоговорителя на iPhone.

Подгответе вашия iPhone, преди да започнете

Някои от това може да изглеждат малко очевидни, но само в случай, че не сте се сетили, все пак ще го кажем. Има няколко неща, които трябва да направите, преди да започнете да почиствате която и да е част от вашия iPhone:

  • Изключете всички кабели  
  • Извадете го от кутията (ако имате такъв)
  • Помислете за премахване на протектора на екрана
  • Изключи го!

Първо почистете вашия iPhone

Преди да започнете да почиствате високоговорителите си, почистете всички повърхности на вашия iPhone, за да премахнете замърсяванията, замърсяванията и замърсяванията. И ако е необходимо, дезинфекцирайте устройството си.

  • Вземете мека, леко влажна кърпа без власинки като кърпа за лещи или микрофибърна кърпа
  • Избършете всички повърхности на вашия iPhone, дори тези, с които рутинно не влизате в контакт, като задната страна
  • Ако само кърпата не свърши работа, навлажнете кърпата с малко топла сапунена вода и я изцедете, преди да я използвате на вашия iPhone
  • Когато е необходимо, дезинфекцирайте вашия iPhone, като използвате 70 процента изопропилов алкохол или дезинфекцираща кърпичка (не използвайте никакви кърпички, съдържащи белина) - отново го изцедете, преди да нанесете на вашето устройство
  • Внимателно избършете всички външни повърхности на вашия iPhone
  • Оставете вашия iPhone да изсъхне на въздух

Намерете високоговорителите на вашия iPhone

Освен това е полезно да знаете къде са трите високоговорителя и микрофона на вашия iPhone. Всеки от тях е покрит с метална решетка, която предпазва от замърсяване във вашия iPhone, но също така върши отлична работа, като му позволява да се натрупва отвън.

Микрофоните и високоговорителите са на три места във вашия iPhone. Изображение: Apple

Има една отпред на вашия iPhone, до камерата FaceTime. Има и поредица от кръгли дупки в долната част на вашия iPhone и още една до камерата на гърба. Трябва периодично да почиствате всеки от тези високоговорители и микрофони.

1. Използвайте четка с мек косъм

Не е само за почистване на зъбите! Не използвайте същия обаче.

Първата техника за почистване на високоговорителите на iPhone е да ги изчеткате с четка с мек косъм. Това може да е четка за зъби или четка - макар че трябва абсолютно да се уверите, че каквато и да е четка, която използвате е чиста и суха. Ако използвате четка за рисуване, може да пожелаете да отрежете четините на по-малка дължина, позволявайки по-голям контрол.

Изстържете мръсотията с чиста, суха четка за зъби.

Когато миете високоговорителя или микрофона, изтъркайте отломките до ръба, което ви позволява да го извадите. Изсъхналата мръсотия може да отнеме доста работа, за да се разхлаби и освободи, но продължете и се опитайте да не бъдете прекалено груби.

2. Използвайте лентата на художника

Лентата на Пейнтър е проектирана да не оставя лепкави остатъци.

Маскиращата лента или лентата за рисуване е специално проектирана, за да се избегне оставяне на остатъци от лепило върху всякакви повърхности. Това го прави чудесен инструмент за премахване на упоритите замърсявания от вашия високоговорител или микрофон на iPhone. Като се има предвид това, вие все още искате да бъдете нежни с него, защото ако някое лепило се забие, това може да направи вашия iPhone още по-мръсен.

Навитата лента е чудесна за отстраняване на мръсотията в неудобни процепи.

Препоръчваме да навиете лента с къса дължина в стегнат цилиндър, лепкава страна навън и след това да я натиснете или забиете в решетката на високоговорителите или микрофона. Ако забележите, че лентата събира някаква мръсотия, незабавно я сменете за чиста част, за да избегнете връщането на отломките обратно в високоговорителя.

3. Използвайте клечка за зъби

Клечки за зъби, за избиране на мръсотията!

Клечките за зъби са полезни инструменти в борбата срещу мръсните високоговорители на iPhone. Но както с всичко останало, и с тях трябва да сте внимателни, като се уверите, че не притискате твърде силно деликатната решетка.

Използвайте върха на клечка за зъби, за да остържете внимателно по високоговорителя, влачейки всякакви замърсявания до краищата, където можете да ги извадите. Би трябвало да можете да изтриете най-изсъхналите парченца мръсотия, въпреки че ако се борите, можете леко да навлажнете върха на клечката за зъби.  

Внимавайте клечката за зъби да не се отцепи, създавайки повече бъркотия на вашия iPhone.

Използвайте клечката за зъби, за да прехвърлите тази влага върху мръсотията и да я разхлабите. Трябва обаче да бъдете изключително внимателни, когато въвеждате течности във вашия iPhone, тъй като е много лесно течността да се задържи зад решетката и да причини трайни повреди.

4. Използвайте сгъстен въздух с повишено внимание

Когато се използва внимателно, сгъстеният въздух е чудесно средство срещу мръсни iPhone. Изображение: Viking-Direct

Сгъстеният въздух или прахообразните прахове са чудесен инструмент за поддържане на технологията чиста, особено труднодостъпни места като вентилатори на MacBook или под клавиатура. Като се има предвид това, сгъстеният въздух потенциално уврежда вашия високоговорител или микрофон на iPhone. Всъщност Apple препоръчва да не се използва изцяло сгъстен въздух.

Това е така, защото сгъстеният въздух е изненадващо силен и може да счупи движещите се части в високоговорителите или микрофоните. Много потребители използват хаотично сгъстен въздух и са установили, че техните високоговорители или микрофони са спрели да работят напълно след това.

Ако обаче прочетете инструкциите на кутията и я използвате от подходящо разстояние, възможно е да използвате безопасно сгъстен въздух. Съветваме абсолютно минимално разстояние от 6 ” и препоръчваме пръскането на въздуха под ъгъл, вместо направо в високоговорителя или микрофона. Освен това всяка хлабава мръсотия ще лети във въздуха, така че трябва да покриете очите си преди пръскането.

Можете ли да ни чуете сега? Надяваме се, че тези съвети са помогнали за почистване на високоговорителите и микрофоните на iPhone. Ако сте намерили свои собствени техники за почистване, моля, споделете ги в коментарите по-долу!

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found