Уеб страница, използваща значителна енергия в Safari? Ето какво трябва да знаете

Една минута сърфирате в мрежата и гледате собствения си бизнес. Следващата минута Safari ви изпраща съобщение за грешка, в което се казва, че една от вашите уеб страници изразходва „значителна енергия“.

Какво означава това съобщение за грешка - и има ли правописни проблеми за вашия Mac? Ето какво трябва да знаете за предупрежденията за „значителна енергия“ или „значителна памет“ в Safari на macOS.

Какво означава използването на значителна енергия в Safari?

Съобщение като това може да бъде тревожно. Но какво означава това?

Първо, трябва да определим какво имаме предвид под това съобщение за грешка. Всъщност има две различни съобщения, за които потребителите съобщават, че са получавали по различно време.

„Значителна енергия“

Получаването на предупреждение, в което се казва, че определена уеб страница изразходва значителна енергия, звучи доста обезпокоително, но причината за съобщението за грешка всъщност е доста проста.

Safari обикновено ще ви покаже това съобщение, когато имате уебсайт, който използва доста системни ресурси. (По принцип това ще бъде само един отворен раздел, който привлича най-много ресурси.)

„Енергията“ в този случай всъщност означава живот на батерията. Това означава, че въпросната уеб страница няма да „обърка“ компютъра ви, но може да изразходва доста повече живот на батерията, отколкото нормална работеща уеб страница. Ако не сте сигурни, можете да проверите циклите на батерията на вашия Mac, като следвате указанията на Apple.

Поради това, това е по-притеснително, ако не работите с вашето Mac устройство на батерия. Ако вашият Mac е включен, има по-малко причини за притеснение.

Можете също да видите кои приложения изразходват много живот на батерията, като щракнете върху индикатора за живота на батерията в горната лента на менюто.

„Значителна памет“

Малко по-рядкото предупреждение е свързано с паметта. Safari може да каже, че дадена уеб страница използва значителна памет. По принцип, както при енергийния сигнал, просто ви уведомяваме, че един от вашите раздели използва доста голяма част от RAM паметта на вашата система.

Въпреки че си струва да се отбележи, използването на RAM на вашия Mac вероятно не работи така, както очаквате. Противно на общоприетото схващане, вие всъщност не искате празен RAM, защото той не прави нищо за вас. Вашият браузър използва тази RAM, която в противен случай би била безполезна, за да ускори и оптимизира вашето сърфиране.

Можете също така да проверите дали Safari използва значителна част от вашата RAM памет, както и някои от собствените си статистически данни, като отворите и използвате Activity Monitor.

Разбира се, винаги има шанс вашите браузъри да използват твърде много RAM и всъщност забавя системата ви. В тези случаи препоръчваме да предприемете някои от действията в раздела за съвети по-долу.

Какво причинява това?

Не е съвсем ясно защо някои уеб страници ще накарат Safari да ви изпрати предупреждение за „значителна енергия / памет“, но имаме няколко теории.

Уеб страниците с видео съдържание обикновено са големи нарушители по отношение на ресурсите. Уебсайтовете, които имат големи и активни секции за коментари, също могат да използват системните ресурси доста бързо.

От друга страна, получаването на това съобщение за грешка не е автоматично нещо лошо - това просто означава, че Safari е пазач за сайтовете, които посещавате.

Това не означава непременно, че вашият Mac забавя или изразходва значителен живот на батерията. (Въпреки че, разбира се, е възможно да получите бавна производителност и лош живот на батерията във връзка с това съобщение.)

Съвети

Ако не получите предупреждение в Safari, в което се посочва, че уеб страницата изразходва много енергия, тогава няма начин да проследите конкретния раздел, който е виновен.

Въпреки това можете да изпълните тези съвети за отстраняване на неизправности, за да опитате да разрешите проблема.

Принудително напуснете Safari

Принудителното излизане от Safari е удобен начин за бързо затваряне на всички негови раздели.

Първото нещо, което можете да опитате и направите, е просто да напуснете Safari и да го рестартирате. Понякога това е просто уеб сайт с бъги, който черпи ресурси и принудително рестартиране може да позволи на сайта да се презареди и да се държи нормално.

  • Щракнете върху менюто с лого на Apple в горния ляв ъгъл.
  • Изберете Force Quit от падащото меню.
  • Кликнете върху Safari.
  • Щракнете върху бутона Force Quit.

След като излезете от Safari, опитайте да го стартирате отново, за да видите дали проблемът е решен.

В свързана бележка може да си струва да рестартирате вашия Mac, за да видите дали смекчава проблема.

Използвайте блокер на съдържание

Блокирането на съдържание може да е добър начин да премахнете тракерите и рекламите, които могат да забавят системата ви.

Днес повечето уебсайтове разполагат с много допълнителни сметки - от тайни тракери до реклами с голямо потребление на ресурси.

Safari прави добра работа, като блокира сам някои от тези допълнителни компоненти на уебсайта. Но ако имате нужда от малко повече огнева мощ в сферата за блокиране на съдържание, препоръчваме ви да използвате добър блокер на съдържание като uBlock Origin.

Опитайте да добавите uBlock произход към Safari и да разгледате любимите си сайтове. Вижте дали има значение. Ако се случи, тогава тези тракери и реклами вероятно са виновни.

Актуализирайте macOS

Актуализирането на вашия Mac е един от най-добрите начини да го поддържате безпроблемно.

Понякога тези предупреждения могат да бъдат причинени от бъги поведение на Safari или от обикновена липса на оптимизация за определени уебсайтове.

В тези случаи най-доброто решение е да актуализирате Safari. Препоръчваме да изтеглите и инсталирате най-новата актуализация на macOS, когато е възможно.

Те не само съдържат подобрения в Safari и корекции на грешки, но също така съдържат критично важни актуализации на защитата, които могат да защитят вашите данни.

Допълнителни съвети

Проверката на вашите разширения, деактивирането на приставки и изчистването на кеш паметта може да ви помогне да увеличите производителността на вашия Mac.

Включихме тези допълнителни съвети за отстраняване на неизправности в Safari, в случай че предишните стъпки не са работили.

За да бъде ясно, те се фокусират най-вече върху ускоряването на Safari, ако работи бавно. Не е задължително да премахнат съобщението за грешка „значителна енергия / памет“. Но все пак си заслужават изстрел.

  • Проверете вашите разширения. Отидете на Safari -> Предпочитания -> Разширения. Деактивирайте всички разширения и след това ги активирайте едно по едно, за да видите дали конкретно разширение причинява проблема.
  • Проверете своите приставки. Можете да опитате да отидете в Safari -> Предпочитания -> Разширени. Оттам премахнете отметката от „Интернет приставки“. Тествайте, за да видите дали това облекчава съобщенията за грешка.
  • Почистете кеша си. Активирайте менюто Develop, като отидете в Safari -> Preferences -> Advanced и изберете Show Develop menu. След това кликнете върху лентата с менюта „Разработване“ и изберете „Изпразване на кешове“.

Спри да се притесняваш

Предполагането, че не се притеснявате за това предупреждение, може да звучи контраинтуитивно, но нека да обясним. Safari, като ви изпрати това съобщение за грешка, просто ви търси и се опитва да ви предупреди за уебсайт, който се опира на системните ресурси.

Но някои неща са извън вашия контрол. Ако получите това съобщение за грешка и не забележите значително намаляване на производителността или живота на батерията, може би е най-добре просто да го игнорирате. Надяваме се, че Apple ще се обърне към това предупредително съобщение в бъдещите версии на Safari и macOS. Ако виждате обща мудност или постоянно сриване на Safari след надстройката на macOS, определено трябва да разгледате тази статия.

Надяваме се, че някои от тези съвети са ви били полезни. Моля, уведомете ни в коментарите по-долу, ако имате въпроси.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found