7 креативни начина за пренасочване и повторно използване на вашите стари iPhone и iPad

Ако сте нещо като останалите от нас, вероятно имате поне шепа други устройства и друга електроника, седнали някъде в чекмедже или кутия. Но ако тези стари устройства включват застаряващи iPhone или iPad, вие всъщност можете да ги пренасочите и да ги върнете към живот по някакъв начин.

Независимо дали искате проста и безплатна система за домашна сигурност или специален музикален сървър, ето няколко креативни идеи да използвате старите си iPhone и iPad, така че те просто да не губят.

7. iPad: Фотоалбум

Форм факторът на iPad го прави чудесен за цифров фотоалбум с много място за съхранение.

Един стар iPad е напълно подходящ да бъде превърнат в цифров фотоалбум. Всъщност iOS преди имаше функция, наречена Picture Frame, която щеше да се погрижи за упоритата работа вместо вас. Тъй като Apple премахна тази функция, трябва да намерите решение, за да превърнете iPad в стара рамка за картина. Но има опции.

Безплатният начин да направите това е просто да създадете нов албум в Photos, като споделен албум в iCloud. След това просто използвайте опцията за слайдшоу, за да показвате непрекъснато вашите снимки. Ако това е споделен албум, можете дори да добавяте снимки дистанционно на други устройства.

Има и някои специално разработени приложения за това. Те обикновено не са безплатни, но има някои добри опции, които не са ужасно недостъпни. LiveFrame струва $ 2,99 за пълния набор от функции и е добре прегледан. Framee е $ 2 и прави почти същото.

6. iPhone: Камера за сигурност

Приложения като Присъствие могат да превърнат стария ви iPhone в охранителна камера (и до голяма степен безплатно).

Имате стар iPhone, с който не знаете какво да правите? Помислете за превръщането му в камера за наблюдение на закрито. Въпреки че можете да превърнете всяко устройство с iOS (или дори macOS) в охранителни камери, вашият стар iPhone е може би най-добрият залог.

Макар да си мислите, че ще има опция от първа страна, която може да постигне резултати от камерата за сигурност, няма. Поради това ще трябва да отидете на трета страна. За щастие има страхотно приложение, създадено специално за превръщане на iOS (или Android) устройство в отдалечена камера. Нарича се Присъствие.

Почти прави това, което казва. След като инсталирате Присъствие на всички устройства, които искате да използвате, можете да гледате поток на живо от камерата на стария си iPhone с всяко друго устройство. Има и платени професионални функции като усъвършенствано откриване на движение и базирано на облак видео съхранение.

5. iPad: Вторичен монитор

Новата функция Sidecar в iOS 13 и macOS Catalina може да превърне всеки iPad във втори компютърен монитор с контроли на сензорния екран.

Ако имате iPad, който може да работи с iPadOS 13, тогава едно от най-добрите приложения, за които можете да го преназначите, е да го използвате като вторичен дисплей за вашия Mac. Тази функционалност се нарича Sidecar и ние вече разгледахме как да я използваме. (Само имайте предвид, че вашият Mac трябва да може да изпълнява macOS Catalina, за да работи това.)

Това е чудесна опция, защото може да разшири полезното ви пространство на вашия работен плот. Но това е особено полезно, защото може да добави сензорен елемент към macOS - можете дори да използвате Apple Pencil за навигация и изпълнение на определени функции в приложенията.

Ако имате устройства, които не могат да изпълняват подходящите версии на iPadOS или macOS, тогава можете да помислите за опция на трета страна като LunaDisplay. За разлика от Sidecar, той не е безплатен. Но предлага по-широка съвместимост с някои по-стари устройства.

4. iPhone: Apple TV дистанционно

Старият ви iPhone може да направи по-добро дистанционно управление на Apple TV от дистанционното управление Siri, с което всъщност се доставя вашата приставка.

Дистанционното управление Siri, което се доставя с устройства на Apple TV, е обективно тромаво. За ваш късмет вероятно имате перфектното устройство, което да се превърне в дистанционно управление на Apple TV, събиращо прах в някое чекмедже във вашата къща. Да, това е старият iPhone.

iOS се предлага с вградено приложение за дистанционно управление на Apple TV, до което имате достъп от Центъра за управление. Но можете също да изтеглите диктуваното приложение Apple TV Remote от App Store. И двете опции ще ви дадат по-голям тъчпад, по-дълбоки опции за управление и действителна клавиатура.

Разбира се, ще трябва да поддържате iPhone зареден, за да работи това, тъй като няма да продължи месеци като дистанционното управление на Apple TV. Просто го дръжте включен към дивана си или инвестирайте във външна батерия, която се намира близо до развлекателното ви устройство.

3. iPad: Електронен четец

Някои стари iPad са напълно подходящи за специално изживяване при четене, особено iPad mini.

IPad осигурява почти идеалния размер и форма за четене на електронни книги. И ако се опитвате да избегнете някои от технологичните гиганти за събиране на данни, той предлага чудесен набор от функции, като същевременно защитава поверителността ви.

Някои iPad, като iPad mini, са по-подходящи за тази цел. Но всеки таблет на Apple ще работи. Просто изчистете всички надути приложения и запазете приложенията си за електронни книги на началния екран. Ако харесвате списания, можете също да добавите абонамент за Apple News + в микса.

Говорейки за книги, един стар iPad работи чудесно и като специален помощник в кухнята. Заредете го с цифрови готварски книги, които харесвате. След това изтеглете някои страхотни приложения за готвене и може би услуга за споделяне на видео като YouTube.

2. iPhone или iPad: Специален музикален плейър

Превръщането на старо iOS или iPadOS устройство в специален музикален плейър може да бъде забавно, особено ако го заредите с приложения в стил DJ.

Защо да плащате за стар iPod touch, когато можете просто да преназначите стар iPad или iPhone като специален домашен музикален плейър? Въпреки че може да звучи малко излишно, има някои големи предимства от използването на устройство само за вас и гостите за възпроизвеждане на музика на домашната аудио система.

За да започнете, просто извадете SIM картата от вашия iPhone или iPad и я заредете с всичките си музикални приложения. Проблеми като лош живот на батерията или посредствени скорости са по-малко важни, когато устройството е включено в стена и е сдвоено с местните Bluetooth високоговорители.

Това е чудесна възможност гостите също да пускат музика, която искат. Запазете своя музикален плейър за iPhone без парола и оставете гостите да избират мелодиите. По този начин не е нужно да ходите на лов за вашия iPhone и няма да е необходимо да сдвоявате нови устройства с домашната си аудио система, когато дойдат приятели. Можете дори да инсталирате приложение като Djay, за да подобрите изживяването.

1. Отървете се от него (отговорно)

Просто искате да се отървете от старите си устройства? Уверете се, че го правите етично и отговорно.

Ако нито една от тези опции не ви звучи добре, тогава най-добрият начин на действие може да бъде просто да се отървете от стария си iPhone или iPad. Но, каквото и да правите, не просто го изхвърляйте в кошчето. Можете да опитате да го препродадете, но това изисква допълнителни усилия, които може да не искате да положите.

Препоръчваме ви да се обърнете към вашия кръг от приятели и семейство, за да видите дали някой може да използва друго устройство. Винаги можете да го предадете (с ограничения за времето на екрана) на дете.

Друг добър вариант е да рециклирате устройството, за да сте сигурни, че то е изхвърлено етично и устойчиво. Apple има собствена програма за тази цел, но можете да опитате и програмата за електронно рециклиране в местния град.

скорошни публикации