Новите функции за поверителност на Safari са страхотни - Но какво, ако харесвате Chrome или Firefox?

Понякога може да изглежда, че целият интернет иска да ви проследи. Със сигурност има много фирми и предприятия, които го правят. Но не и Apple - всъщност компанията използва точно обратния подход.

Apple, вярна на дългогодишния си ангажимент за поверителност на потребителите, наскоро дебютира функции в iOS 12 и macOS Mojave, които сложиха край на няколко метода за проследяване.

Но какво, ако все още нямате нито една от тези операционни системи? По същия начин, ако сте потребител на Google Chrome или Mozilla Firefox, най-вече нямате късмет, когато става въпрос за тези функции за поверителност на Safari.

За щастие има множество добре прегледани и уважавани плъгини за поверителност, налични както за Chrome, така и за Firefox. Като ги изтеглите и използвате, можете да имитирате някои или всички нови функции, внедрени в iOS 12 и Mojave.

Проследяващи блокери

Трекерите за тракери са навсякъде онлайн. Не е трудно да се каже, че повечето уебсайтове разполагат с някаква система за проследяване.

Тези тракери често се използват от технически титани като Google или Facebook за насочване на реклами. Винаги ли сте забелязали реклама, която ви „следва“ в интернет? Това е благодарение на тракерите.

Тракерите често са и невидими. Както Apple посочи по време на WWDC '18, иконите като социални медии и коментари са една от формите на инструмент за събиране на данни.

СВЪРЗАНИ:

  • Нови функции за поверителност и сигурност, идващи към macOS Mojave и iOS 12
  • Как да защитим поверителността си чрез изчистване на отпечатъци от търсенето от вашия iPhone
  • Проследява ли ви вашия MacBook? Открийте тази настройка на вашия macOS

Докато Safari в macOS Mojave и iOS 12 ще включва мерки за спиране на проследяване на трети страни, можете да използвате тези плъгини на трети страни, за да предоставите тази поверителност на Chrome или Firefox.

Язовец за поверителност

Като започнете, може да забележите, че Privacy Badger изглежда не прави много. Но това е чисто защото е създадено да учи, докато върви.

По принцип, когато използвате интернет, Privacy Badger следи всички тракери и събирачи на данни, вградени в уебсайтовете. Той блокира онези, които изглежда се държат неправилно, като поставя ограничения върху други.

Крайният резултат е, че проследяващите и рекламодателите на трети страни вече няма да могат да събират данни за вас или да насочват реклами.

Всичко това също може да се персонализира. В менюто на приставката можете да деблокирате тракери, към които е насочен Privacy Badger - или да блокирате такива, които не са.

Той е разработен и от Electronic Frontier Foundation, неправителствена група, фокусирана върху защитата на цифровите права на потребителите на интернет. Това само по себе си е плюс.

Disconnect.me

Прекъсването на връзката е друг чудесен избор, когато става въпрос за блокиране на невидими и независими тракери в мрежата.

Приставката блокира редица тракери и бисквитки на трети страни и ви дава известен контрол върху скриптовете на сайта с лесно меню.

За разлика от Privacy Badger обаче Disconnect разчита на съществуващо хранилище на черни списъци. Дали това е плюс или минус, зависи от вас.

Що се отнася до недостатъците, Disconnect може да „счупи“ определени уебсайтове. Той също има навика да прави фалшиви положителни резултати. И все пак това е солидна опция.

Като допълнителен плюс той също увеличава скоростта на сърфиране с до 44 процента, според разработчиците му.

Анти-пръстови отпечатъци

По време на основния доклад на WWDC '18, Apple засегна и друга форма на проследяване на потребителите. Техника, наречена пръстови отпечатъци.

Отпечатъците са, по неспециализиран начин, начин за идентифициране на конкретното ви устройство въз основа на уникални показатели. Това включва инсталираните ви шрифтове, определени предпочитания и системни спецификации и дори приставките за браузъра, които използвате.

macOS Mojave и iOS 12 ще въведат мерки за спиране на отпечатъците. Но за други браузъри е трудно да се предпазите.

Това е особено вярно, тъй като повечето плъгини - дори уж анти-пръстови - действително ще помогнат на тракерите на данни да идентифицират вашата система.

Случайно потребителски агент

Random User Agent е приставка за браузър, която според разработчиците си спира „изтичането на данни“.

Това става чрез автоматична промяна на вашия „потребителски агент“, който представлява низ от код, който се изпраща до уебсайтове, които посещавате.

Този код съдържа различни данни, които могат да се използват за отпечатване на пръсти, като вашата операционна система, браузър, плъгини и т.н.

За да спре това, приставката променя вашия потребителски агент на случаен подправен. По принцип вашият браузър и устройство може да изглеждат като нещо съвсем различно. Можете да направите Chrome на Mac да изглежда като Firefox на Windows.

Тук има и степен на персонализация. Можете да изберете кои браузъри или операционни системи искате да подправяте вместо собствени, например.

Защитник на платно

Докато повечето приставки, базирани на браузър, всъщност ще ви направят по-лесно разпознаваеми, Canvas Defender е една от опциите, които не го правят.

Вместо директно да блокира техниките за пръстови отпечатъци на платното, Canvas Defender прави процеса малко по-труден.

Приставката създава „уникален и постоянен“ шум, който помага да се скрие действителният отпечатък на вашето устройство. Той също така ви уведомява, когато уебсайтове се опитват да вземат пръстови отпечатъци на вашето устройство.

Ако има недостатък на приложението, вероятно това са последователните и доста досадни известия, когато даден сайт се опитва да ви направи пръстови отпечатъци.

Надяваме се, че разработчиците добавят начин за заглушаване на известията напред. Междувременно все още е солидна възможност за борба с пръстовите отпечатъци на платното.

Допълнителни функции за сигурност

В допълнение към приставките против пръстови отпечатъци и анти-проследяване, има и няколко други инструменти, свързани със сигурността и поверителността, които вероятно би трябвало да използвате. Ето нашите препоръки

HTTPS навсякъде

Ако сте доста наблюдателни, може би сте забелязали, че някои уебсайтове ще използват https преди своя URL адрес, докато други ще използват http.

Макар да изглежда незначителен, всъщност има голяма разлика между двете. С най-простите възможни термини, HTTPS е много по-сигурен, тъй като криптира цялата комуникация между вашия браузър и уебсайт.

Въведете HTTPS навсякъде. Разработено от Electronic Frontier Foundation и Tor Project, това приложение автоматично превключва „http“ на „https“ на хиляди сайтове.

Това може да ви предпази от отвличане на акаунти и различни форми на наблюдение. Най-хубавото е, че това е изключително лек плъгин - дори няма да забележите, че работи.

uBlock Произход

Вероятно вече използвате приставка за блокиране на реклами. Те са доста удобни за премахване на досадното и повтарящо се рекламно съдържание в уебсайтовете.

Но трябва да помислите за преминаване към uBlock Origin. За разлика от други приставки за блокиране на реклами, uBlock Origin е с отворен код. Освен това е изключително лек, което означава, че няма да изтощи системните ви ресурси.

Той е лесен за използване, но разполага с впечатляващ набор от допълнителни функции - включително различни други филтри за съдържание, които надхвърлят блокирането на уеб реклами.

Ако търсите добър рекламен блокер, не можете да сгрешите с този. Просто се уверете, че сте добавили в белия списък уеб страниците, които четете и им се радвате, за да не ги лишавате от техните потоци от доходи!

Добър мениджър на пароли

И накрая, но със сигурност не на последно място, искате добър мениджър на пароли. iOS 12 и macOS Mojave ще имат собствена вградена система, но междувременно има богатство от утвърдени опции.

Използването на силни и уникални пароли за всяко от вашите устройства, услуги и акаунти е един от най-простите и ефективни начини за защита на вашата поверителност и сигурност.

Можем да препоръчаме 1Password, LastPass и Keeper . Изберете този, който ви харесва, но просто не забравяйте да го използвате. Или можете просто да изчакате, докато Apple пусне свой собствен мениджър на пароли в macOS Mojave.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found