Трябва ли да отключите своя iPhone или iPad, за да го заредите? Ето защо

Включването на вашия iPhone за зареждане е нещо, което повечето от нас правят няколко пъти на ден. Ще ви бъде простено, че не сте проверили дали действително е започнало да се зарежда, но може да не си простите, ако се върнете два часа по-късно, за да намерите батерията мъртва.

Това е позната ситуация за много собственици на iPhone, iPad и iPod touch, които не могат да зареждат устройството си, без да го отключат първо. Изненадващо, това, което изглежда като голяма софтуерна грешка, всъщност е ценна функция за сигурност.

Не се притеснявайте, но е лесно да изключите тази функция, ако не искате.

Защо трябва да отключвам iPhone, за да го заредя?

Данните на вашия iPhone са защитени от вашата парола.

Ако използвате парола, данните на вашето устройство вече са добре защитени. Apple шифрова съдържанието ви и изхвърля ключа; единственото нещо, което може да го отключи, е вашата парола.

Съществуват обаче тясно специализирани устройства, предназначени да заобиколят вашата парола и да извлекат данни от заключен iPhone. Обикновено тези джаджи струват над 15 000 долара и са достъпни само за правоприлагащите органи. Но това все още е недостатък в сигурността, с който повечето от нас се чувстват неудобно.

Apple отговори на тези технологични постижения с подобрение на сигурността в iOS 11.4.1. Тази актуализация деактивира USB аксесоарите, ако не сте отключили устройството си през последните 60 минути, което прави невъзможно заобикалянето на паролата.

Разбира се, това не би трябвало да повлияе на зареждането на вашето устройство, тъй като кабелът за зареждане не е USB аксесоар. Но понякога вашият iPhone не може да различи разликата.

Как да зареждам iPhone, без да го отключвам?

Възможно е да изключите тази функция за сигурност в настройките на вашето устройство. Но не трябва да компрометирате поверителността си. Особено когато повечето хора все още могат да зареждат устройствата си, без да ги отключват.

Следвайте предложенията за отстраняване на неизправности по-долу, за да разрешите този проблем, без да променяте настройките. Често има ясна причина, поради която вашият iPhone, iPad или iPod touch грешат кабелите за зареждане на USB аксесоари.

1. Използвайте сертифицирани от Apple аксесоари за зареждане

Не всички кабели на Lightning са равни. Ако използвате кабел на мълния на трета страна или захранващ адаптер за зареждане на вашето устройство, то може да не отговаря на строгите стандарти за аксесоари на Apple.

Когато случаят е такъв, вашият iPhone не може да го разпознае като невинен кабел за зареждане и трябва да го отключите, за да започнете да зареждате. Това е често срещано при фалшивите аксесоари на Apple, но също и при някои законни кабели на трети страни.

Уверете се, че аксесоарите, които използвате, са сертифицирани като Създадени за iPhone.

Опитайте да използвате официалния кабел и захранващ адаптер на Apple, предоставени с вашето устройство. Ако това не е възможно, експериментирайте с различни кабели и захранващи адаптери. И не забравяйте да зареждате от електрически контакт, а не от компютър.

2. Отстранете праха или отломките от порта за зареждане

Нашите iPhone стават все по-устойчиви на вода, прах и други външни фактори. Водонепроницаемите уплътнения държат тези неща далеч от вътрешността на вашето устройство, но няма нищо, което да им попречи да влязат в порта на Lightning.

Използвайте фенерче, за да проверите порта за зареждане в долната част на вашия iPhone, iPad или iPod touch. Ако забележите прах, отломки или повредени метални щифтове, това може да обясни защо устройството ви не може да разпознае кабел за зареждане.

Проверете мълниеприемника за следи от прах или отломки. Изображение от Apple.

Премахнете препятствията от порта, използвайки сгъстен въздух, или посетете Apple Store за допълнителна помощ.

3. Рестартирайте вашия iPhone, iPad или iPod touch

Можете да поправите всякакви софтуерни проблеми, като рестартирате устройството си. Това включва необходимостта от отключване на вашия iPhone, iPad или iPod touch, за да се зареди. Ако все още не сте, следвайте стъпките по-долу, за да рестартирате безопасно.

 1. Щракнете двукратно върху бутона Начало или плъзнете нагоре, за да видите App Switcher.
 2. Плъзнете всяко приложение от горната част на екрана, за да го затворите.
 3. Докоснете в свободно пространство, за да се върнете на началния екран.
 4. Натиснете и задръжте бутона Sleep / Wake и бутона за сила на звука.
 5. Когато бъдете подканени, плъзнете, за да изключите устройството си. След това изчакайте поне 30 секунди, преди да го включите отново.
Плъзнете, за да се изключи, когато бъдете подканени от екранното съобщение.

4. Актуализирайте софтуера на вашето устройство

Възможно е да трябва да отключите iPhone, за да го заредите, поради грешка в софтуера. Възможно е също така с течение на времето Apple да подобри способността на вашето устройство да разпознава разликата между кабел за зареждане и USB аксесоар.

Всичко, което можете да направите, за да сте сигурни, че се възползвате от най-новите подобрения, е да актуализирате своя iPhone, iPad или iPod touch до най-новия софтуер.

 1. Свържете вашия iPhone, iPad или iPod touch с работеща интернет връзка.
 2. На вашето устройство отидете в Настройки> Общи> Актуализация на софтуера.
 3. Изтеглете и инсталирайте всички налични актуализации за iOS или iPadOS.
Инсталирайте най-новия софтуер, за да се възползвате от поправките на грешки.

5. Свържете се с Apple Support за повече помощ

Повредите на порта Lightning или кабела за зареждане, които се опитвате да използвате, могат да бъдат друга причина за проблеми. Често се случва повредените компоненти да накарат вашия iPhone да сбърка зарядно устройство за USB аксесоар.

Свържете се директно с Apple, за да потърсите индивидуална техническа поддръжка. Ако разберат защо не можете да зареждате iPhone, без да го отключите, моля, споделете своя опит за бъдещите читатели в раздела за коментари.

Посетете уебсайта на Apple за поддръжка за допълнителна помощ.

Как да изключа настройката за защита на USB аксесоара?

Ако сте изпробвали всички наши предложения за отстраняване на неизправности, но все още не можете да заредите вашия iPhone, без да го отключите, може да искате да изключите функцията за сигурност в настройките си.

Не забравяйте, че това компрометира сигурността на вашия iPhone, iPad или iPod touch. Но освен ако правоохранителните органи не харчат много пари за заобикаляне на паролата, вашите данни все още са доста сигурни.

 1. Отворете приложението Настройки на вашия iPhone, iPad или iPod touch.
 2. Докоснете Face ID & Passcode или Touch ID & Passcode .
 3. Въведете паролата на устройството си, когато бъдете подканени.
 4. Под Разрешаване на достъп, когато е заключен , включете USB аксесоари .
Въведете паролата си, за да промените настройките. Включете тази настройка, за да деактивирате функцията за защита.

Безжично зареждайте вашия iPhone, без да го отключвате

Деактивирането на тази функция за защита не улеснява достъпа на повечето хора до вашите данни. Всичко все още е защитено зад вашата парола. Въпреки това, има още една налична опция, ако не искате да променяте настройките.

С iPhone 8 или по-нова версия все още можете да използвате безжична подложка за зареждане, без да отключвате своя iPhone. Това е така, защото няма прехвърляне на данни чрез безжично зареждане, така че Apple не трябва да се притеснява за нарушения на сигурността.

Прочетете тази публикация, за да научите повече за безжичното зареждане с вашия iPhone.

скорошни публикации