Как да добавите безжичен Carplay към вашето превозно средство

CarPlay е удобен и безопасен начин за разширяване на функционалността на вашия iPhone към вашия автомобил. Но можете ли да свържете вашия iPhone към вашия CarPlay приемник безжично?

Накратко, CarPlay поддържа безжична свързаност. Но дори ако автомобилът ви има CarPlay-съвместим приемник, има голяма вероятност да можете да се свържете с него само чрез Lightning кабел.

Ето всичко, което трябва да знаете.

Защо колата ми няма безжичен CarPlay?

Дори ако имате CarPlay в автомобила си, вероятно нямате безжичен CarPlay.

Първо, ако нямате CarPlay, вероятно това е така, защото вашата информационно-развлекателна система не предлага произведената от Apple услуга. Може да е било голяма точка за продажба по време на продажбата, ако е имало.

Но ако имате CarPlay в автомобила си и се чудите защо не можете да свържете своя iPhone към него безжично (въпреки че имате Bluetooth), отговорът всъщност е малко сложен. Както вече бе споменато, Apple CarPlay е всъщност подкрепа на безжични връзки, но само за превозни средства с много специфичен хардуер. А обикновената Bluetooth връзка просто няма да го отреже.

Въпреки че може да успеете да се свържете със стандартен приемник чрез Bluetooth, безжичният стандарт не е достатъчно стабилен, за да се справи с вида прехвърляне на данни, който CarPlay изисква, за да работи.

Безжичната CarPlay се нуждае от Bluetooth и Wi-Fi в автомобила, за да работи правилно. Но това не е всичко. Автомобилът ви всъщност също трябва да има вграден двулентов рутер, за да позволи CarPlay.

Ето защо много превозни средства с Wi-Fi и Bluetooth свързаност в автомобила не поддържат информационно-развлекателната система на Apple.

И така, ако нямате безжичен CarPlay в автомобила си, но искате да започнете да го използвате, как да го вземете всъщност? Е, това ни води до ...

Как да добавите безжичен CarPlay към вашия автомобил

Има редица начини, по които можете да получите безжична свързаност CarPlay или да я добавите към автомобила си, но нито един от тях не е безплатен, а някои не са особено лесни. Ето вашите опции.

Вариант 1: Купете кола с безжичен CarPlay

Някои автомобили имат вграден безжичен CarPlay.

За да започнете, можете просто да си купите превозно средство, което поддържа безжичен CarPlay веднага от портата. Очевидно това не е наистина реалистична възможност за повечето потребители. Но ако сте на пазара за нова кола и безжичният CarPlay е високо в списъка ви с приоритети, ето списък с превозни средства, които го предлагат.

Вероятно забелязвате, че това е доста кратък списък. И това най-вече поради относително високата цена и сложността на хардуера, необходим за добавяне на безжичен CarPlay.

 • Audi A6 (2019 и по-нови)
 • Audi A7 (2019 и по-нови)
 • Audi A8 (2019 и по-нови)
 • Audi Q8 (2019 и по-нови)
 • Audi e-tron SUV (2020 и по-нови)
 • BMW 5 Series (2017 и по-нови)
 • BMW Серия 3 (2018 и по-нови)
 • 2019 гама BMW
 • Lamborghini Urus (2017 и по-нови)
 • Mercedes A-Class (2018 и по-нови)
 • Mercedes GLE (2019 и по-нови)
 • 2019 Мини гама
 • Toyota Supra (2020 и по-нови)

Но бъдете сигурни, че идват по-прости решения. С течение на времето списъкът с автомобили с безжичен CarPlay, който е включен, вероятно ще се разрасне.

Вариант 2: Инсталирайте приемник на CarPlay за вторичен пазар

Приемникът CarPlay е добър избор, но не е евтин.

Вашата втора - и по-реалистична - опция е да закупите приемник за вторичен пазар, който поддържа безжичен CarPlay. Това е доста по-евтино от закупуването на нова кола и ви позволява да добавите технология към настоящото си превозно средство.

Но подобно на списъка с автомобили, които поддържат безжичен CarPlay, списъкът с приемници, съвместими с CarPlay, е доста кратък. Ето някои модели, които в момента го предлагат.

 • Alpine iLX-W650
 • Kenwood DMX9706S
 • Kenwood Excelon DDX8906XR
 • Pioneer AVIC-W8500NEX

Разбира се, недостатъкът на тази опция е, че ще трябва действително да инсталирате приемника. Можете да платите на някой друг да го направи или да го направите сами, но това може да е доста сложна работа. Също така вземете предвид вградените функции, които може да загубите, като резервни камери.

Вариант 3: Използвайте безжичен адаптер CarPlay

Безжичните ключове може да работят, но пробегът ви ще варира.

Съществуват редица безжични адаптери, базирани на Android, които твърдят, че позволяват на потребителите да добавят безжична свързаност към съществуващите си информационно-развлекателни системи, независимо дали CarPlay или Android Auto.

Нашият съвет е да избягвате тези устройства, когато е възможно. Разбираме, че тези устройства идват от счупена версия на CarPlay в Китай, така че има някои възможни рискове за съвместимост и сигурност, свързани с тях.

И докато има на пръв поглед щастливи потребители, вашият собствен пробег може да варира диво. Направете ревю за най-добрите безжични ключове CarPlay на пазара и до голяма степен ще намерите смесена чанта.

Тъй като не се основава на действителен легитимен протокол, много потребители съобщават за проблеми с музика или аудио заекване, когато използват тези адаптери извън марката. Други потребители съобщават за по-малко безпроблемно свързване, което изисква ръчно свързване чрез Bluetooth при всяко стартиране на автомобила.

Разбира се, тъй като много от тези адаптери са произведени от компании, които се поддават, има опасения и относно дълголетието им.

Това е най-евтиното решение. Но просто не поставяйте очакванията си много високи.

Някои „решения“, които вероятно няма да работят

Покрихме някои от опциите, които ще работят (или могат да работят) за добавяне на безжичен CarPlay към вашия автомобил. Сега, нека да разгледаме няколко опции, които изобщо няма да работят.

Изчаква се надстройка на фърмуера

Дори ако вашето превозно средство има изискана информационно-развлекателна система, е малко вероятно производителят на тази система да добави безжичен CarPlay надолу по линия.

В някои случаи може да е теоретично възможно OEM да добави безжичен CarPlay към съществуващо превозно средство с актуализация на фърмуера. Но не виждаме индикации, че производителите бързат да го направят.

След това има необходимия хардуерен проблем. Превозни средства с информационно-развлекателни системи, но не и двуколесен Wi-Fi рутер в автомобила, няма да могат да поддържат безжичен CarPlay.

Използване на безжично зареждане Qi за свързаност CarPlay

Ако се огледате в интернет, може да откриете, че някои хора питат или заявяват, че безжичната CarPlay може да е в състояние да се свърже с iPhone чрез стандарта Qi.

Това очевидно не е вярно. Стандартът за безжично зареждане Qi поддържа само пренос на мощност чрез индуктивно зареждане. Не поддържа трансфери на данни.

Тази безжична подложка за зареждане във вашата кола е безполезна за изцеждане на устройството ви. Но няма да можете да се свържете с CarPlay, като го използвате.

Колата ми има безжичен CarPlay, как да го активирам?

Ако вече имате безжичен CarPlay, използването му е доста просто.

Ако всъщност притежавате превозно средство, което поддържа безжична CarPlay, тогава не е нужно да правите нищо, освен да го активирате.

За щастие това е доста лесен процес.

 • Натиснете и задръжте бутона за гласова команда на волана.
 • Поставете приемника си в безжичен или Bluetooth режим.
 • Отворете приложението Настройки на вашия iPhone.
 • Насочете се към Генерал.
 • Докоснете CarPlay.
 • След това натиснете Включване на Bluetooth.

Имайте предвид, че тези стъпки могат да варират в зависимост от марката и модела на вашия автомобил. За повече информация проверете ръководството на собственика си.

Вие сте фен на CarPlay? Наскоро преминахте ли от Android Auto? Моля, уведомете ни, ако имате допълнителни въпроси.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found