Можете ли да използвате тъмна лента с менюта и докинг станция с macOS Catalina?

Въпреки недостатъците, които сме забелязали при macOS Catalina, има някои изискани трикове, които трябва да се намерят. Едно такова откритие включва поддържане на лентата с менюта и дока в тъмен режим, докато останалата част от системния потребителски интерфейс остава в светъл режим.

Това е обратна връзка към дните на High Sierra, където това беше една от тематичните опции. Въпреки това, когато ставаше въпрос за Мохаве, вие сте останали с единия или с другия и нямате между тях. Благодарение на прекрасната общност на Apple, има начин да се получи онзи High Sierra с macOS Catalina.

Какво е новото с macOS Catalina?

Може би най-голямата промяна в Catalina е въвеждането на три нови приложения - Music, TV и Podcasts. Всички те се комбинират, за да заменят iTunes с помощта на Catalyst, който по същество е iPad приложения за работния плот.

Освен това Sidecar дава възможност да използвате лъскавия си iPad Pro като втори екран за съвместими Mac. Това може да премахне необходимостта от вторичен монитор, тъй като просто ще можете да използвате своя iPad и дори Apple Pencil.

Има няколко други функции с Catalina, но ние се задълбочаваме в някои настройки. Тъмният режим е тук и улеснява пестенето на живота на батерията, докато изглеждате хлъзгаво, без да изтегляте допълнителни приложения.

Можете ли просто да използвате тъмна лента с менюта и док?

Всичко е чудесно (и повече от добре дошло), че най-накрая Dark Mode най-накрая е тук с Каталина. Какво обаче, ако просто искате лентата с менюта и докът да изглеждат като тъмен режим?

  Както се оказва, има начин да превърнете това в реалност с помощта на приложението Terminal. Ще трябва да въведете няколко подкани, за да накарате нещата да работят правилно, но ето как можете да го направите.

  1. Уверете се, че сте активирали Light Mode в System Preferences
   1. Отворете System Preferences на вашия Mac
   2. Докоснете  Общи
   3. Под  Облик изберете  Светлина
  2. Отворете терминала на вашия Mac
  3. Въведете следния ред в командния ред:
   • по подразбиране пише -g NSRequiresAquaSystemAppearance -bool Да

  След като въведете подканата по-горе и натиснете Enter, може да бъдете подканени да въведете паролата си. Направете го и след това натиснете Enter отново. Ето какво ще трябва да направите след това:

  1. Докоснете логото на Apple в горния десен ъгъл на лентата с менюта
  2. В долната част на списъка изберете  Изход
  3. След като излезете от компютъра, продължете и влезте отново
  4. Отворете  системните предпочитания
  5. Докоснете  Общи
  6. Под  Изглед изберете  Тъмно

  Вашата лента с менюта и Dock автоматично ще се променят, но ще забележите нещо различно.

  Панелът System Preferences остава същият, както беше, когато сте избрали Light Mode. Но и лентата с менюта, и докинг станцията са в тъмен режим!

  Всичко различно от лентата с менюта и дока остава под темата Light.

  Вече не виждате индикатора за сила на звука?

  След като промените лентата с менюта и Dock на вашия Mac в тъмен режим, опитайте да промените силата на звука и вижте дали индикаторът за силата на звука се появява на екрана и е лесно видим - като този пример.

  Както отбелязват някои читатели, когато промените macOS Dock за Catalina + в тъмен режим, може вече да не виждате екранния индикатор за силата на звука на вашия Mac.

  Можете да продължите да проверявате или регулирате силата на звука на вашия Mac в горната лента на менюто. Ако контролът за сила на звука не е в лентата с менюта, изберете менюто на Apple> Системни предпочитания> Звук> Изход и поставете отметка в квадратчето за Показване на силата на звука в лентата с менюта .

  Освен това, за да видите екранния си индикатор за сила на звука, следвайте стъпките по-долу, за да деактивирате използването на тъмна лента с менюта и докинг станция.

  Центърът за уведомяване вече е счупен?

  Някои потребители съобщават, че след тази промяна е невъзможно да преглеждате съобщенията в Центъра за уведомяване. Но прекрасната общност на Apple намери правилния команден ред за използване.

  Ето как можете да накарате Център за уведомяване да работи на вашия Mac:

  1. Отворете терминала на вашия Mac
  2. Въведете следния ред
   • по подразбиране пише com.apple.notificationcenterui NSRequiresAquaSystemAppearance -bool No
  3. Натиснете Enter на клавиатурата си
  4. Въведете паролата си, ако е необходимо

  След това ще трябва да излезете и да влезете отново в потребителския си профил, за да накарате това да работи. След като приключите, можете отново да преглеждате съобщения от Центъра за уведомяване без проблем.

  Как да деактивирам това решение

  В случай, че сте готови да експериментирате с промяна на начина, по който изглежда macOS, можете да го върнете обратно. Това прави така, че цялата система на Mac да е в тъмен или светъл режим, когато правите избора в System Preferences.

  1. Отворете терминала на вашия Mac
  2. Въведете следния ред
   • по подразбиране пише -g NSRequiresAquaSystemAppearance -bool No
  3. Натиснете Enter на клавиатурата си
  4. Въведете следния ред:
   • по подразбиране пише com.apple.notificationcenterui NSRequiresAquaSystemAppearance -bool Да
  5. Натиснете Enter на клавиатурата си

  Това ще върне както системния потребителски интерфейс, така и Центъра за уведомяване обратно към следните теми по подразбиране.

  След като въведете и двете подкани, може да се наложи да излезете от потребителския си акаунт (или да рестартирате Mac) и след това да влезете отново.

  Ако не видите, че екранът ви се връща веднага, опитайте да излезете и да влезете отново

  1. Докоснете логото на Apple в горния десен ъгъл на лентата с менюта
  2. В долната част на списъка изберете  Изход
  3. След като излезете от компютъра, продължете и влезте отново

  Заключение

  Пускането на macOS Catalina не беше толкова гладко, колкото се надяваше Apple, но нещата определено се подобряват. С функции като приложения на Catalyst, Sidecar и дори Screen Time, Catalina има предимствата да бъде доста впечатляваща. Разбира се, след като всички грешки са били отстранени.

  Ако сте срещнали проблеми с използването на горните команди на терминала, уведомете ни в коментарите по-долу. Ако сте намерили нещо, което работи малко по-добре за темата на Каталина, звучете, тъй като обичаме да чуваме за нови опции.

  скорошни публикации

  $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found