Как да използвам времето на екрана за „заключване“ на най-чувствителните си приложения

Всички устройства на Apple са изключително сигурни по дизайн, но функциите за криптиране и защита на iPhone на компанията обикновено получават по-голямата част от светлината на прожекторите.

Което има смисъл. iPhone са нашите общи спътници - те отиват там, където и ние. Поради това е много по-вероятно те да бъдат изгубени, иззети или откраднати.

Но поверителността не трябва да бъде само безопасна срещу кражба и загуба. Какво ще кажете за това, ако искате да предпазите хората от определени приложения - особено тези, които може вече да знаят вашата парола.

За съжаление, няма вградена ключалка за парола за приложения, налични в iOS. Но с въвеждането на Screen Time в iOS 12 има заобиколно решение, което може да ви позволи да „имитирате“ липсващата функция до известна степен.

СВЪРЗАНИ:

  • Как да използвам екранното време с план за семейно споделяне
  • Как да нулирам паролата за времето на екрана

Как се използва

Screen Time е цифров набор от инструменти за благосъстояние, който позволява на потребителите да проследяват използването на iPhone - и дори да задават ограничения за това кога могат да имат достъп до определени приложения.

На този етап може би сте се досетили, че именно последната функционалност ще се възползваме. По същество, когато Screen Time е активно, можете да „заключите“ определени приложения, които ще изискват достъп до вашата парола за Screen Time.

  • Отворете Настройки на вашия iPhone.
  • Докоснете Време на екрана . Може да се наложи да докоснете Включване на времето на екрана, ако не сте го настроили.
  • Уверете се, че имате парола за време на екрана. Ако не натиснете Използвай паролата за времето на екрана.
  • Докоснете иконата App Limits . Удостоверете с вашата парола за времето на екрана.
  • В менюто Ограничения на приложения натиснете Добавяне на ограничение .
  • Уверете се, че са избрани Всички приложения и категории .
  • Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
  • Изберете ограничение от 1 минута. Уверете се, че е активирано Block At End of Limit .

В този момент по-голямата част от вашите приложения автоматично ще се „заключат“ след една минута. Ще трябва да въведете паролата за времето на екрана, за да ги отключите.

Това може да е досадно за някои, често използвани приложения. Имайки предвид това, ето как да добавите приложения към „белия списък“ на Screen Time за по-лесен достъп.

  • Отворете Настройки
  • Отидете на Screen Time .
  • Докоснете Винаги разрешено .
  • Намерете приложенията, които искате да останат отключени - което означава, че няма да е необходимо да въвеждате паролата си за времето на екрана, за да ги отворите.
  • Добавете приложения към  категорията Винаги разрешени, като докоснете зелената икона + .

Технически, ако искате да „заключите“ само няколко приложения, ще добавите повечето от приложенията си в категорията „Винаги разрешени“. Всички приложения, които не са в тази категория (под заглавието Избор на приложения:), ще бъдат заключени.

Това е почти всичко. Това не е идеалното решение, но наистина работи и е нещо като страхотен трик.

Ако по всяко време искате да го изключите, просто отидете до App Limits , докоснете конкретния лимит (и въведете паролата си) и натиснете Delete Limit .

Няколко предупреждения

Говорейки за това, че сте несъвършени, има няколко неща, които трябва да знаете, преди да използвате този трик за екранно време.

Сафари

Ако добавите ограничение за приложение, използвайки Screen Time, това може да направи Safari доста неизползваем. Това е така, защото по някаква причина не можете да добавите Safari към категорията „Винаги разрешено“.

Можете да отворите Safari, когато е активно ограничението за приложението на екрана, но всеки уебсайт, който посещавате, ще извести уведомление за отключване.

Най-добрият начин да заобиколите това е просто да използвате браузър на трети страни като Google Chrome или Mozilla Firefox. Но вашият собствен пробег може да варира.

Скрити снимки

Имайте предвид, че „заключването“ на приложението Photos, използвайки този метод, няма да попречи на други приложения да имат достъп до него.

С други думи, шпионката не би могла действително да отвори приложението Photos без вашата парола. Но те ще могат да виждат вашите снимки чрез Messages, Facebook или всяко друго приложение, в което можете да качвате снимки.

Apple няма вградена система за защита на медиите, но има много приложения от типа „трезори“, които ви позволяват да защитите текст, снимки и видеоклипове зад отделна парола.

скорошни публикации