Не можете да изтриете файл в macOS, защото е „в употреба“? Опитайте тази!

Обикновено изтриването на файл в macOS е проста работа. Плъзнете го в кошчето или щракнете с десния бутон и Преместете в кошчето. Разбира се, понякога нещата могат да се объркат. Например може да срещнете съобщение за грешка, че това „ Операцията не може да бъде завършена, тъй като елементът (име) се използва. ”Можете да срещнете тази грешка при изпращане на файл в кошчето или при опит за изпразване на кошчето.

В последния случай macOS позволява на потребителите да изтриват всичко в кошчето до този файл. Но това все още ви оставя с досадния предмет, който седи в кошчето.

Ако сте били засегнати от това съобщение за грешка, ето няколко неща, които можете да опитате да се отървете от този досаден и упорит файл.

Свързани:

  Как да изтрия файл в macOS, който е „в употреба“

  Съобщение за грешка в MacBook, показващо файла в Mac OS, който е „в употреба“.

  Преди да направите нещо друго, трябва да опитате няколко неща. Това са най-лесните решения на проблема.

  • Излезте от приложенията, които смятате, че използват проблемния файл. Ако не знаете кое приложение може да го използва, може да искате да излезете от всички приложения.
  • Ако това не работи, ще искате просто да рестартирате вашия Mac. След като бъде стартирано обратно, опитайте да изтриете файла.
  • Рестартирането на Mac трябва да работи, но ако не стане, вероятно има елемент за стартиране или влизане, който използва файла. Оттук ще искате да рестартирате своя Mac в безопасен режим и да опитате да го изтриете. Безопасният режим ще спре всички стартиращи елементи да се изпълняват.

  В допълнение, ето още няколко задълбочени метода за идентифициране и справяне с упорити файлове от кошчето (или тези, които няма да се преместят в кошчето).

  Използване на терминала за намиране на приложението „в употреба“ и съответния файл

  Използвайте Terminal, за да намерите приложението, което използва файла.

  Ако ви е удобно да използвате терминала macOS, има команда, която можете да опитате, която ще идентифицира кое приложение използва конкретния файл.

  • Щракнете двукратно върху кошчето и се уверете, че се появява прозорец на Finder.
  • Отворете терминала macOS, или чрез използване на Spotlight search, или като отидете в Applications -> Terminal.
  • В следващата стъпка ще искате да въведете проста команда в терминала - но все още не натискайте return!
  • Въведете тази команда, последвана от интервал: lsof
  • След това плъзнете досадния файл от кошчето директно в прозореца на терминала.
  • След като се появи някакъв текст, натиснете Return.
  • Сега трябва да видите списък с приложенията, които обработват активно активно файла (и да го предпазват от изтриване).

  Оттук можете просто да определите и затворите приложението, което в момента използва файла.

  Ако файлът се използва от фонов процес, отворете Activity Monitor. Намерете процеса в списъка и щракнете върху иконата X, за да го прекратите.

  Изтриване незабавно функция на MacBook

  Използвайте функцията за незабавно изтриване на macOS, за да се отървете от файл в macOS, защото е „В употреба“.

  В OS X El Capitan и по-късно Apple също има Изтриване веднага. Това е решение за изгорена земя и връщане назад няма, но може да бъде полезно за тези изключително упорити файлове във вашия кош.

  Изтриване веднага е достъпно само в приложението Кошче. Затова го отворете и изберете файловете, които искате да изтриете. Щракнете с мишката върху тези файлове и изберете Изтриване веднага. Потвърдете и тези файлове трябва да изчезнат.

  Нищо не работи. Сега какво?

  Може да има онези редки случаи, в които горните стъпки просто не работят. Ако случаят е такъв за вас, на диска ви може да има основен проблем.

  В тези най-лоши сценарии самата Apple препоръчва да стартирате вашия Mac в режим на възстановяване на macOS и да използвате Disk Utility за ремонт на проблемното устройство.

  Ако подозирате, че има по-дълбок проблем с вашия Mac, който причинява упоритост на файловите боклуци, препоръчваме да го занесете в местния Genius Bar или упълномощен доставчик на услуги на Apple.

  Заключени файлове и недостатъчни привилегии

  В допълнение към файловете, използвани от приложения или процеси, има още няколко неща, които могат да ви попречат да изтриете файл. Ето бърз преглед.

  • Ако файлът е заключен, тогава ще изпаднете в проблем при изтриването му. Можете да отключите файла, като щракнете с десния бутон върху него и изберете Получаване на информация. Отворете раздела Общи и премахнете отметката от квадратчето Заключено.
  • Понякога може да нямате достатъчно привилегии за изтриване на файл. В повечето случаи това е нещо добро. Винаги можете да накарате администратор да изтрие файла или да си дадете разрешения за четене и писане в Споделяне и разрешения.

  Надяваме се, че сте успели да използвате съветите в тази статия, за да намерите досието с нарушение и сте успели да се справите с него. Моля, уведомете ни, ако имате някакви въпроси, като използвате коментарите по-долу.

  скорошни публикации