Защо на моя iPhone пише No SIM и какво мога да направя, за да го поправя?

Малко след пускането на iPhone 4, много от по-ранните потребители откриха, че тяхната SIM карта не е разпозната. Съобщения за грешки бомбардираха потребителите, казвайки „Няма инсталирана SIM карта“, и нямаше ясен начин да го поправят.  

Можете да имате проблеми със SIM картата на всеки iPhone.

IPhone 4 отдавна е в миналото, но проблемът No SIM все още е често срещан проблем за потребителите на iPhone. Дори с iPhone XS или iPhone XR!

Разберете какво можете да направите, за да го поправите по-долу.

Поправете SIM картата си с тези бързи съвети:

 1. Уверете се, че вашият мобилен план е активен.
 2. Актуализирайте iOS на вашия iPhone.
 3. Затворете всяко приложение и рестартирайте устройството си.
 4. Проверете за актуализации на настройките на оператора.
 5. Извадете, проверете и поставете отново вашата SIM карта.
 6. Опитайте друга SIM карта.
 7. Нулирайте мрежовите настройки.
 8. Възстановете вашия iPhone до фабричните настройки. (ВНИМАНИЕ: Това може да огради вашия iPhone)
 9. Свържете се с екипа за поддръжка на Apple

Защо iPhone казва, че няма инсталирана SIM карта?

Вашият iPhone може да даде някое от следните съобщения, ако SIM картата не работи правилно:

 • Няма SIM
 • Няма инсталирана SIM карта
 • Невалидна SIM
 • Поставете SIM

Този проблем се случва, когато вашият iPhone не може да открие SIM картата във вашето устройство. Възможно е, защото там няма SIM карта. Възможно е SIM картата да е изместена. Или може би защото софтуерът не работи правилно.

Каквато и да е причината, тези съобщения продължават да изскачат, докато не ги поправите. Ще ви кажем как да направите това по-долу. Друга възможност е да разберете какво да правите, ако вашият iPhone казва „Търсене или без услуга“.

Можете ли да използвате iPhone без SIM карта?  

Ако вашата SIM карта не работи, можете просто да я извадите от iPhone. Но това означава, че постоянно получавате съобщение, което казва:

Няма инсталирана SIM карта.

Извадете изцяло SIM картата от вашия iPhone, ако не искате да го използвате. Изображение от iFixit.

Няма начин да спрете появяването на това съобщение без джейлбрейк на вашия iPhone. Може да е по-лесно да намерите неизползвана SIM карта, която да запазите във вашия iPhone. Може да ви е интересно да прочетете другата ни публикация за превръщането на iPhone в iPod touch.

Как да премахнете SIM картата от iPhone?

Извадете iPhone от кутията му и потърсете правоъгълен слот на ръба на вашето устройство. Това е тавата за SIM картата - SIM картата е вътре.

Извадете тавата на SIM картата, като използвате инструмента за SIM, предоставен с вашия iPhone, или изправена кламер. Натиснете края в малката дупка, докато тавата изскочи. Изскача само малко, но е достатъчно да го хванете и да изтеглите останалата част от пътя.

Извадете тавата на вашата SIM карта с кламер - изображение от Apple.

Когато приключите, натиснете тавата на SIM обратно в гнездото - уверете се, че е правилно. Той щраква обратно на мястото си и трябва да е на едно ниво с ръба на вашия iPhone.

Как да поправя SIM картата ми да не бъде открита?

В интернет има много съмнителни решения за грешка без инсталирана SIM карта на iPhone.

Наистина не ви предлагаме да правите това! Изображение от MacWorld.

Тъй като това е причинено от това, че SIM картата не се свързва правилно с вашия iPhone, някои потребители са взели да поставят лента отзад, за да я удебелят или да оформят импровизирани тави за SIM, за да окажат натиск върху картата, налагайки по-добра връзка.

Дори съм виждал как хората ви съветват да удряте iPhone на маса, за да накарате SIM картата да се свърже отново!

Не препоръчваме нито едно от тези решения. Всички те биха анулирали вашата гаранция или правата на потребителското право, ако Apple разбере, че сте ги направили. И още повече, те могат да причинят щети или повече проблеми на вашия iPhone!

Вместо това следвайте стъпките ни по-долу, за да решите безопасно вашия iPhone Няма проблеми със SIM картата.

Стъпка 1: Уверете се, че вашият мобилен план е активен

Възможно е вашата SIM карта да е спряла да работи поради проблем с вашия мобилен оператор. Може би са свалили клетъчна кула или други известни проблеми?  

Влезте в уебсайта на вашия безжичен доставчик, за да проверите акаунта си - изображение от AT&T.

Може ли да са затворили акаунта ви по погрешка или да са блокирали вашата SIM карта? Понякога това се случва след забавено плащане или ако докладвате телефона си като откраднат.

Трябва да проверите своя мобилен план онлайн и да потърсите нови съобщения или известия. Ако не виждате нищо, обадете се на вашия мобилен оператор, за да попитате дали акаунтът ви все още е активен.

Стъпка 2: Актуализирайте iOS на вашия iPhone

Когато на вашия iPhone се казва, че няма инсталирана SIM карта, има шанс това да е поради неизправност в операционния софтуер. Грешки в iOS са сравнително редки, но все пак се случват от време на време. Можете да ги поправите, като актуализирате до най-новия софтуер.

Веднага щом Apple открие софтуерна грешка - като iPhone, мислейки, че няма инсталирана SIM карта - работи усилено, за да пусне корекция в следващата актуализация.

Потърсете актуализации за iOS, ако вашата SIM карта не работи.

Отидете в Настройки > Общи > Актуализация на софтуера, за да потърсите нови актуализации на вашия iPhone. Или го свържете с компютър, работещ с най-новата версия на iTunes. Изтеглете и инсталирайте всичко, което намерите.

Стъпка 3: Затворете всяко приложение и рестартирайте устройството си

Добрият стар рестарт може да е трикът, от който се нуждаете. Това е стар фаворит по основателна причина. Затварянето на всяко приложение и рестартирането на вашия iPhone го принуждава да рестартира фонови процеси, които може да са причина за вашите проблеми.

Затворете приложенията си, преди да рестартирате iPhone.

Плъзнете нагоре от долната част на екрана и направете пауза в средата или щракнете двукратно върху бутона Начало, за да видите всичките си отворени приложения. Натиснете всяко приложение от горната част на екрана, за да го затворите.

След това задръжте бутона Sleep / Wake отстрани на вашия iPhone. Плъзнете, за да се изключи, когато видите подканата и изчакайте 30 секунди, докато вашият iPhone се изключи напълно.  

И накрая, натиснете отново бутона Sleep / Wake , за да включите iPhone отново - надяваме се, че отново няма да получите съобщение за SIM картата!

Плъзнете, за да изключите вашия iPhone, след което изчакайте малко, преди да го включите отново.

Стъпка 4: Проверете за актуализации на настройките на оператора

Актуализациите на настройките на оператора трябва да се извършват автоматично.

Когато мобилният ви оператор смени своите системи, вашият iPhone трябва да се актуализира автоматично. И все пак понякога актуализация на настройките на оператора се изплъзва под радара. Това означава, че вашият iPhone вече не може да говори с мрежата!

Отидете в Настройки > Общи > Информация . Оставете вашия iPhone да седне на тази страница за минута - той търси актуализации на настройките на оператора във фонов режим и ви предупреждава, ако намери такива. Направете да ги инсталирате, ако го направи.

Стъпка 5: Извадете, проверете и поставете отново вашата SIM карта

Възможно е да има физически проблем с вашата SIM карта или тавата за SIM, което кара вашия iPhone да мисли, че няма инсталирана SIM карта.

iPhone тавите на iPhone се различават по цвят и размер за всеки модел iPhone. Изображение от iFixit.

Извадете тавата на SIM картата и се уверете, че не е огъната. Също така, уверете се, че той стои плътно до вашия iPhone, когато е напълно поставен. Ако имате тавата за SIM от различен модел iPhone, тя няма да свърже правилно вашата SIM карта.

Проверете дали на SIM картата ви няма петна от вода или драскотини. И двете от тях означават, че трябва да го замените. И се уверете, че това е подходящият размер за вашия iPhone.

Погледнете в слота на тавата за SIM на вашия iPhone за малък индикатор за бяла течност. Ако този раздел е станал оранжев или червен, това може да означава, че вашият iPhone е претърпял течни щети, което може да е причината да не разпознава вашата SIM карта!

Погледнете вътре в слота на тавата на SIM картата, за да видите дали има повреда от течност. Изображение от Apple.

Почистете SIM картата си с мека влажна кърпа и изчистете отломките от слота на тавата на SIM картата с помощта на сгъстен въздух. Уверете се, че SIM картата е напълно суха, преди да я поставите обратно в iPhone.

Стъпка 6: Опитайте друга SIM карта

Възможно е вашата конкретна SIM карта да е дефектна. Ако имате втора активна SIM карта или можете да я вземете назаем, поставете я вместо това във вашия iPhone.  

SIM картите се различават по размер доста! Изображение от Macworld.

Уверете се, че SIM картата, която използвате, е с правилния размер за вашия iPhone.Използвайте само SIM карта, която е произведена до този размер, а не такава, която е била подрязана на ръка.  

Използвайте вашия iPhone с новата SIM карта достатъчно дълго, за да разберете дали съобщението No SIM все още изскача или не. Не се притеснявайте, ако не можете да осъществявате телефонни обаждания или достъп до интернет - вашият iPhone може да е заключен в друга мрежа.

Ако вашият iPhone разпознае новата SIM карта, свържете се с вашия мобилен оператор, за да замените оригиналната си.

Стъпка 7: Нулирайте мрежовите настройки

Различните настройки на фона на вашия iPhone могат да променят начина, по който работи с вашата SIM карта. Можете да ги нулирате, но това също кара iPhone да забрави всички Wi-Fi мрежи, с които сте се свързвали в миналото.

След като нулирате мрежовите настройки, ще трябва да се свържете отново с Wi-Fi мрежи.

Отидете в Настройки > Общи > Нулиране . Изберете Нулиране на мрежовите настройки и въведете паролата си, ако бъдете подканени.  

Стъпка 8: Възстановете вашия iPhone до фабричните настройки  

ВНИМАНИЕ: Това може да огради вашия iPhone!

Уверете се, че имате скорошно архивиране, преди да изтриете вашия iPhone!

Когато възстановите iPhone, той използва SIM карта, за да се активира. Ако вашият iPhone не може да направи това, той става напълно неизползваем! Трябва да възстановите своя iPhone само ако имате резервен телефон за използване, ако се обърка.

Направете резервно копие на вашия iPhone, преди да го възстановите. Можете да направите това чрез iCloud или като свържете вашия iPhone към компютър, работещ с iTunes.

Препоръчваме да възстановите устройството си в режим DFU, което е възможно най-дълбокото ниво на възстановяване. Можете да намерите инструкциите за влизане в режим DFU за всеки iPhone тук.

Като алтернатива отидете на Настройки > Общи > Нулиране . Изберете да изтриете всички съдържания и настройки, след което въведете вашата парола и данни за Apple ID, когато бъдете подканени.

По-бързо е да изтриете цялото съдържание и настройки от вашия iPhone, но не е толкова задълбочено, колкото използването на режим DFU.

Стъпка 9: Свържете се с екипа за поддръжка на Apple

Трябва да се свържете с екипа за поддръжка на Apple, ако все още получавате съобщения на вашия iPhone, в които се казва:

 • Няма SIM
 • Няма инсталирана SIM карта
 • Невалидна SIM
 • Поставете SIM

Посетете уебсайта за поддръжка на Apple, за да говорите със съветниците на Apple, които могат да предложат допълнителна помощ за отстраняване на неизправности. Те могат да насрочат среща в Genius Bar за диагностика и ремонт на хардуер.

Ако вашият iPhone е на възраст под една година и няма случайни повреди, всеки ремонт трябва да бъде безплатен под гаранцията на Apple. В противен случай попитайте за вашите права на потребителското право, които може да имате с вашето устройство.

В зависимост от вашата ситуация и местоположението ви, може да имате право на безплатен ремонт чрез вашите законови права - изображение от Apple.

Надявам се да сте получили цялата помощ, от която се нуждаете, от този пост. Уведомете ни в коментарите по-долу, ако вашата SIM карта все още не работи, и ние ще направим всичко възможно, за да помогнем!

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found