Как изтривате архивите на Time Machine от кошчето?

Имате ли резервно копие на Time Machine, заседнало в кошчето? Това е най-лошото. Все още ще заема място на външното ви устройство и вие също не можете да изпразните кошчето! Е, все още не сте в края на реда, тъй като изтриването на архивите на Time Machine от кошчето не е толкова сложно, колкото изглежда първо.

Ако само тези резервни копия щяха да излязат с останалата част от кошчето!

Съобщение за грешка при опит за изтриване на архива на Time Machine

Правенето на редовни резервни копия на вашия Mac е умна идея и Time Machine предлага най-добрия начин да направите това. Бързо се настройва, съхранява множество версии на вашите данни и трябва автоматично да изтрие стари архиви, за да освободи място за нови.

Не винаги обаче работи перфектно. Понякога може да ви кажат, че нямате достатъчно място, за да направите ново архивиране. Ако това се случи, е изкушаващо ръчно да плъзнете стари архиви в кошчето. Това направих! Но когато след това се опитах да изпразня кошчето, не успях. Вместо това се появи това съобщение за грешка:

Някои елементи в кошчето не могат да бъдат изтрити поради защитата на целостта на системата.

Не вярвайте, нито една от тези опции няма да ви помогне!

Какво представлява защитата на целостта на системата изобщо?

System Integrity Protection (SIP) е протокол за защита, въведен в последните версии на macOS. По същество той заключва важни системни файлове, така че зловредният софтуер - или потребителите - да не могат да навредят на Mac или да компрометират данните му.

SIP е нещо добро! По-голямата част от времето дори няма да осъзнаете, че е там, работейки във фонов режим, запазвайки вашия Mac в безопасност. Но с архивите на Time Machine, заседнали в кошчето, ще трябва да го изключите за малко.

Проверете състоянието на защитата на системната цялост на вашия Mac

За да знаете състоянието на SIP на вашия Mac, преди да рестартирате своя Mac в Recovery Move, отворете приложението Terminal от Applications> Utilities и използвайте следната команда: csrutil status.

Можете също да проверите в менюто на Apple, като задържите клавиша за опции и изберете Системна информация. Превъртете надолу в списъка на лявата странична лента и изберете Софтуер и погледнете в панела с подробности вдясно, за да видите дали е активирана защитата на системната цялост.

Как изтривате архивите на Time Machine от кошчето?

За да изтриете архивите на Time Machine от кошчето, първо трябва да изключите SIP. Много е важно да се отбележи, че това ще направи вашия Mac временно уязвим, така че трябва да опитате да направите друго архивиране (ако имате възможност), преди да стартирате. Дали това използва едно и също външно устройство или друго, всъщност няма значение.

Освен това не забравяйте да  включите SIP отново, след като изтриете архива. В противен случай вашият Mac ще бъде постоянно изложен на риск. Ще ви покажем как да направите това и по-долу.

Поддържайте вашия Mac в безопасност, като се уверите, че отново включвате SIP.

Как да изключите защитата на целостта на системата?

Следвайте стъпките по-долу, за да изключите SIP. Те включват зареждане на вашата машина в режим на възстановяване и въвеждане на команда в терминала. Уверете се, че сте въвели командата точно както е написано по-долу.

 1. Изключете вашия Mac, като използвате иконата на Apple в лентата с менюта.
 2. След като Mac е напълно изключен, включете го и задръжте  Ctrl + R .
 3. Поддържайте задържане на команда + R,  докато на екрана се появи логото на Apple и лентата за напредъка
 4. Изчакайте Mac да се зареди в режим на възстановяване.
 5. От лентата с менюта отидете на Utilities> Terminal.
 6. Въведете csrutil статус, за  да проверите текущото състояние на SIP
 7. За да го деактивирате, въведете следната команда в Terminal и натиснете enter:  csrutil disable; рестартирайте

  Влезте в терминала от лентата с менюта Utilities.  

 8. Изчакайте Mac да се рестартира автоматично

Изтрийте архивите на Time Machine от кошчето, докато SIP е изключен.

След като въведете горния код, вашият Mac ще се рестартира както обикновено. SIP обаче вече е изключен. Надложете на акаунта си и изпразнете кошчето, премахвайки онези досадни архиви на Time Machine с него.

В зависимост от размера на архива може да отнеме много време, докато кошчето се изпразни. Бъдете търпеливи и междувременно избягвайте да използвате вашия Mac за нещо друго - не забравяйте, че в момента той е незащитен, тъй като SIP е изключен.

Исходный текст


При изключен SIP трябва да можете успешно да изпразните кошчето.

Как да включите отново защитата на целостта на системата?

След като изпразните кошчето, включете отново SIP, преди да използвате Mac за каквото и да било друго . Направете това, като следвате стъпките по-долу.

 1. Изключете вашия Mac, като използвате иконата на Apple в лентата с менюта.
 2. След като Mac е напълно изключен, включете го и задръжте  Ctrl + R .
 3. Mac се зарежда в режим на възстановяване.
 4. От лентата с менюта отидете на Utilities> Terminal.
 5. Въведете csrutil статус, за  да проверите текущото състояние на SIP
 6. Въведете следната команда в терминалния ред и натиснете enter:  csrutil enable; рестартирайте  Уверете се, че сте въвели командата точно както е написана.
 7. Изчакайте Mac да се рестартира автоматично

И така: изключете SIP, изтрийте резервните копия на Time Machine от кошчето и включете SIP отново. Не е твърде сложно. Кажете ни как се справихте с всичко това!

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found