Кои магазини не приемат или са спрели да приемат Apple Pay (и как да разберете)

Apple Pay е една от най-популярните платформи за мобилни разплащания, с поддръжка на широк кръг търговци по целия свят. Но не се приема навсякъде (все още).

Нещо повече, да разберете кои магазини в момента приемат Apple Pay при плащане може да бъде сложно. Ето всичко, което трябва да знаете за това кои магазини не приемат Apple Pay (и защо), както и как да разберете кои магазини правят.

Къде не можете да използвате Apple Pay?

Apple Pay е лесен начин за извършване на плащания в магазина, но не всички търговци го приемат.

Докато Apple Pay се приема от широк кръг различни търговци, все още има немалко компании, които не поддържат собствената платформа за плащане на Apple.

В по-голямата си част тези търговци попадат в една от двете категории: магазини, които все още не приемат Apple Pay, и магазини, които не планират да вземат Apple Pay.

Без значение в коя категория попадат, има редица по-големи търговски вериги от целия спектър, които в момента не приемат Apple Pay. Това включва:

 • Walmart
 • Спортни стоки на Дик
 • Bed Bath & Beyond
 • Крогер
 • Хоби Лоби
 • Китарен център
 • Home Depot
 • K-Mart
 • Клуб на Сам
 • На Лоу

Някои от тези вериги поддържат системи за безконтактно плащане, но не поддържат Apple Pay. Walmart например има платформи за безконтактно плащане за собствената си собствена Walmart Pay. Други търговци не разполагат с никаква инфраструктура за безконтактно плащане.

Walmart поддържа ли Apple Pay?

Винаги ни питат потребителите дали Walmart поддържа Apple Pay? Walmart е една от малкото компании, които са се противопоставили на прескачането на Apple Pay.

Ако използвате Walmart за онлайн покупки, има няколко начина, ако можете да завършите покупките си. В тази подробна статия по-долу ще ви преведем през някои от възможностите за пазаруване онлайн на Walmart с помощта на вашия iPhone или iPad.

 • Walmart приема ли Apple Pay? Какво можете да използвате вместо това?

Магазини, които са изключили поддръжката на Apple Pay

Освен това всъщност има трета категория магазини. Магазини като JCPenney използваха Apple Pay, но по една или друга причина те прекъснаха поддръжката за начина на плащане.

Има и въпросът защо тези магазини не приемат Apple Pay (или защо са изключили поддръжката на Apple Pay). Ще стигнем до това по-долу, но основното извеждане е, че ще трябва да извадите кредитна карта или пари в тези големи търговски вериги.

По-малки магазини за търговия на дребно

Имайте предвид, че това са само големи търговци, които няма да вземат Apple Pay. Несъмнено има много по-малки магазини, магазини за хранителни стоки, бензиностанции, магазини за мама и поп и местни търговци на дребно, които не приемат никакъв тип платформа за мобилни плащания.

В по-голямата си част тези търговци вероятно нямат ресурси за внедряване на базирани на NFC системи за продажба на точки. Докато Apple Pay набира позиции сред големите, има голяма вероятност местният ъглов бодега да не вземе Apple Pay в обозримо бъдеще.

Защо някои търговци не вземат Apple Pay

Някои търговци на дребно, като Walmart, са разработили свои собствени системи за безконтактно плащане.

Може да си представим, че бавното пускане на Apple Pay е по вина на Apple. Но в повечето случаи търговците на дребно всъщност са основната причина, поради която Apple Pay не се приема навсякъде.

Например много търговски вериги стартираха консорциум от компании, наречен Merchant Customer Exchange (MCX). Целта на тази коалиция беше да разработи начини клиентите да плащат за стоки със своите устройства - и да държи технологични фирми като Google и Apple извън уравнението.

Има няколко причини за това, както Recode посочи през 2014 г. по въпроса. Методите за първоначално плащане позволяват на търговците да пазят данните на клиентите далеч от технологичните фирми и да изпращат купони директно на клиентите, например.

Но основната причина е, че разработването на методи за първоначално плащане е просто по-евтино за компаниите на дребно.

Липса на инфраструктура

Както споменахме по-рано, има и магазини, които са приемали Apple Pay, но вече не го правят. Това е съвсем друга ситуация. И поне в някои случаи това няма много общо с търговците на дребно, които се опитват да разработят свои собствени платформи за разплащане от първа страна.

JCPenney например заяви пред TechCrunch в изявление, че е деактивирал всички безконтактни системи за разплащане преди крайния срок от 13 април 2019 г.

Този срок изискваше търговците в САЩ, които приемат безконтактни плащания, също да поддържат възможностите на EMV за безконтактни чипове. JCPenney не разполагаше с инфраструктура за това, така че използва подход на „изгорена земя“ и деактивира изцяло безконтактните плащания в своите магазини.

Събиране на данни

Може да има и друга малко по-коварна причина, поради която някои търговци са по-малко отворени за използване на мобилни платежни системи на трети страни - и по-специално на Apple Pay.

Apple Pay е изключително сигурна платформа; той разполага с редица механизми, които му позволяват да бъде толкова непроницаем. Един от тези механизми е известен като Номер на акаунт на устройство (DAN).

Без да навлиза твърде много в плевелите, DAN по същество позволява на потребителите да извършват плащане, без да разкриват действителния номер на картата, който са използвали.

Apple Pay на вашия Apple Watch ще има различен DAN от същата карта на вашия iPhone. Това затруднява търговците на дребно да проследяват покупките на своите клиенти и да създават профил от тези данни.

Приливите и отливите се променят

Apple Pay бързо се утвърждава като един от най-популярните методи за мобилно плащане в САЩ и другаде.

Въпреки всички причини, поради които големите търговци трябва да държат Apple Pay извън магазините си, приливът най-накрая изглежда се променя.

CVS Pharmacy, например, започна да поддържа Apple Pay на места в САЩ още през октомври 2018 г. Costco, друго забележително задържане, започна да приема платформата за плащане на Apple през август. И може би най-забележителното е, че Target започна да приема Apple Pay и други безконтактни методи на плащане по-рано тази година. Това оставя Walmart като един от малкото останали големи търговци на дребно в САЩ като задържане.

Потребителското търсене, разбира се, е една от причините търговците да се колебаят. Apple Pay е удобен и все повече потребители искат да могат да го използват в магазините, които посещават.

Но една от основните причини, поради които членовете на MCX започнаха да се появяват, е, че платежната платформа, която те разработваха, CurrenctC, беше абсолютен провал. Въпреки че първоначално е създаден като убиец на Apple Pay, CurrentC никога не се е справял с това. Това се дължи на няколко причини, включително факта, че изглежда дава приоритет на търговците на дребно пред потребителите - и всъщност не се адаптира към потребителските навици.

Въпреки че е твърде рано да се каже, гледайки текущата индустрия, вероятно платформите за разплащания, базирани на технологии като Apple Pay, ще продължат да печелят, тъй като базираните на търговци на дребно, като Walmart Pay, ще отпаднат.

Какво е бъдещето на Apple Pay?

Разбира се, струва си да се има предвид, че основното приемане на Apple Pay в САЩ не се е случило за една нощ - и е малко вероятно да направи големи скокове.

От една страна, безконтактните системи за продажба като Apple Pay са сравнително оскъдни в САЩ, поне в сравнение с други страни. През 2014 г., например, само два процента от търговците всъщност са имали инфраструктура за поддръжка на Apple Pay в САЩ. Към януари около 65 процента от търговците вече приемат Apple Pay.

Говорейки за други страни, Apple Pay също бързо се налага в международен план. Точно тази година Apple Pay се очаква да стартира в Гърция, Люксембург, Португалия, Словакия, Словения, Естония и Румъния. Само преди няколко дни платформата за разплащане официално дебютира в Австрия.

Как да разберете кои магазини вземат Apple Pay

Можете лесно да намерите магазини, които приемат Apple Pay, като използвате Apple Maps.

Към този момент ние чисто отразяваме широките тенденции на Apple Pay в цялата индустрия. Но най-важното за потребителите е да разберат кои магазини около тях приемат Apple Pay.

За щастие има няколко метода.

Apple от своя страна има цяла уеб страница, посветена на мобилната си платформа за разплащане. Тази страница съдържа актуален списък на големите търговци, които приемат Apple Pay.

В интернет има и други сайтове, които редовно актуализират собствените си списъци с поддържащи Apple Pay вериги и магазини. Определено си заслужава да ги разгледате, ако искате най-актуалната информация.

Можете също да използвате Apple Maps, за да видите кои магазини около конкретното ви местоположение поддържат Apple Pay.

 • Отворете приложението Apple Maps.
 • Потърсете въпросната търговска верига или магазин.
 • Докоснете съответното местоположение.
 • Превъртете надолу, за да видите информация, свързана с този магазин.
 • Под заглавието Полезно да знаете трябва да видите отметка и приема Apple Pay, ако магазинът поддържа платформата за плащане.

Apple пуска Apple Pay във все повече и повече страни. Определено е тук да останем, тъй като Apple пренасочва фокуса си към ре-енергизиране на услугите си, за да осигури стойност за своите потребители и акционери. Наскоро Apple пусна допълнителна поддръжка на NFC в предстоящия iOS 13. Актуализацията на Apple към основната NFC рамка за iOS 13 ще включва поддръжка за четене на паспорти и документи за самоличност, потвърди производителят на приложения за проверка на чипове Innovalor пред NFC World.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found