Как успешно да възстановите iPad до фабричните настройки - Пълно ръководство

Това ръководство обяснява как точно да възстановите iPad до фабричните настройки, известни също като фабрично нулиране. Възстановяването на iPad е полезно, ако планирате да продадете устройството или ако софтуерна грешка ви пречи да го използвате. Следвайте нашите инструкции стъпка по стъпка, за да разберете всичко, което трябва да знаете!

Бързи съвети

 1. Направете резервно копие на вашето устройство
 2. Отидете в Настройки> Общи> Нулиране
 3. Докоснете Изтриване на цялото съдържание и настройки

Какво прави възстановяването?

Възстановяването на устройство изтрива цялото съдържание и го връща към настройките по подразбиране, понякога се нарича и фабрично нулиране. Възстановяването на iPad ефективно връща софтуера в състоянието, в което е бил, когато е съвсем нов, с единствената разлика, че може да работи с по-нов операционен софтуер, отколкото когато е закупен. След този процес iPad ще покаже страницата Hello; след това може да бъде настроен като нов или възстановен от съществуващ архив.

Защо да възстановите iPad?

Най-честата причина да възстановите фабричните настройки на iPad е да го подготвите за нов собственик. Независимо дали се продава или подарява, възстановяването на iPad премахва всяка лична информация и позволява да се настрои като нова.

Може да се наложи да възстановите iPad като стъпка за отстраняване на неизправности, за да разрешите проблеми със софтуера. Те могат да включват бавна производителност, графични грешки или неочаквано поведение. Възстановяванията обикновено се предлагат в краен случай, тъй като могат да отнемат много време и да изискват изтриване на данните ви.

И накрая, множество състояния на защита могат да бъдат разрешени само с помощта на възстановяване.

Причини за възстановяване може да са необходими:
 • Паролата се губи или забравя
 • Устройството е деактивирано
 • Паролата за ограничения се губи или забравя
 • iPad е в режим на възстановяване

Всеки от тези сценарии изисква устройството да бъде възстановено с помощта на iTunes.

Какво е необходимо за възстановяване на iPad?

Има два начина за възстановяване на iPad до фабричните настройки: използване на самото устройство или използване на iTunes.

За да възстановите iPad на самото устройство, имате нужда от паролата на устройството и паролата на Apple ID за Find My iPad (ако е включен).

За да възстановите с помощта на iTunes, ви е необходим компютър с най-новата версия на iTunes и кабел USB към светкавица, за да свържете iPad. За предпочитане е да имате и паролата и паролата за Apple ID за Find My iPad. Ако обаче нямате тази информация, все пак е възможно да възстановите iPad с помощта на режим за възстановяване.

Ако искате да възстановите данните си след възстановяване на iPad, първо трябва да направите резервно копие. След като iPad бъде възстановен, не можете да възстановите данните от него без резервно копие.

Трябва ви и време. Основното възстановяване може да отнеме само десет минути, но ако първо трябва да направите резервно копие и да го възстановите след възстановяването, целият процес може да отнеме няколко часа. Точният период от време варира значително в зависимост от това колко данни са на iPad и качеството на вашата интернет връзка.

Как да направите резервно копие на iPad

Възстановяването е необратимо и изтрива всичко на iPad. Освен ако не ви е грижа за вашите данни, трябва да направите резервно копие, преди да започнете процеса на възстановяване. Резервните копия на iPad се правят с помощта на iCloud или iTunes, като и двете ви позволяват да възстановите почти всичките си данни, след като възстановяването приключи. Обобщихме разликата между архивирането на iCloud и iTunes в често задаваните въпроси по-долу.

Резервни копия на iCloud

iCloud предлага най-удобния метод за създаване на резервно копие. Всички архивни копия на iCloud са криптирани и достъпни за вас навсякъде с надеждна Wi-Fi връзка. Основният недостатък на създаването на резервно копие на iCloud е, че може да отнеме много повече време от iTunes и изисква достатъчно място за съхранение във вашия iCloud акаунт.

Какво е необходимо за създаване на резервно копие на iCloud?

За да завършите резервно копие на iCloud, ще ви е необходима надеждна Wi-Fi връзка и много батерия или захранване за iPad. Архивите на iCloud се запазват във вашия акаунт в iCloud, което означава, че ще ви трябва и достатъчно място за съхранение в iCloud - точното количество варира в зависимост от съдържанието на iPad. Ако нямате достатъчно място за съхранение в iCloud, можете да закупите още на относително ниска цена.

Как да направите резервно копие на iCloud

Ако е включен и свързан към Wi-Fi, iPad автоматично ще създаде резервни копия на iCloud за една нощ. Можете обаче да започнете ново архивиране по всяко време от настройките.

 1. Отидете в Настройки> Вашето име> iCloud
 2. Докоснете iCloud Backup> Back Up Now
 3. Останете свързани с Wi-Fi, докато архивирането приключи

Резервни копия на iTunes

Създаването на резервно копие в iTunes може да бъде по-бързо от iCloud и е добър вариант, ако нямате налична Wi-Fi връзка. iTunes позволява шифровани или нешифровани архиви: криптираните архиви изискват да създадете допълнителна парола, но некриптираните архиви не запазват вашето здраве или информация за ключовете. Когато възстановявате резервно копие на iTunes, ще ви е необходим достъп до същия компютър, на който е направено архивирането.

Какво е необходимо, за да направите резервно копие на iTunes?

За да завършите резервно копие на iTunes, ще ви е необходим компютър с най-новата версия на iTunes и достатъчно безплатно хранилище за архивиране. Ще ви е необходим и мълниеносен или 30-пинов кабел в зависимост от вашия модел iPad. Няма да ви е необходима интернет връзка, освен ако не се изисква актуализация на софтуера за iTunes или iPad.

Как да направите резервно копие на iTunes

Резервните копия на iTunes могат да бъдат създадени само когато iPad е свързан към компютъра с помощта на съответния кабел.

 1. Отворете iTunes и свържете iPad към компютъра
 2. Отключете iPad и докоснете Trust This Computer
 3. Изберете iPad, когато се появи в iTunes
 4. Отворете екрана Резюме и изберете дали да шифровате резервно копие на iPad [препоръчително]
 5. Ако криптирате, създайте запомняща се парола, когато бъдете подканени
 6. Щракнете върху Архивиране сега и поддържайте iPad свързан, докато архивирането приключи

Как да възстановите iPad

Има два начина за възстановяване на iPad: използване на самото устройство или използване на iTunes. Използването на самото устройство е най-лесно, тъй като просто изисква докосване на бутон в настройките. Възстановяването на iTunes обаче е полезно, ако iPad не функционира правилно или е заключен в състояние на защита, като например режим на възстановяване.

Силно се препоръчва да направите резервно копие на iPad, преди да започнете процеса на възстановяване - тъй като това ще изтрие цялото съдържание от устройството. Вижте предишния раздел за подробности относно създаването на резервно копие.

Изключете Find My iPad

Преди да възстановите iPad, трябва да се уверите, че Find My iPad е изключен. Това се прави с помощта на вашата парола за Apple ID.

 1. Отидете в Настройки> Вашето име> iCloud> Намерете моя iPad
 2. Докоснете, за да изключите Find My iPad
 3. Въведете вашата парола за Apple ID

Ако не знаете паролата си, можете да я нулирате тук. Ако някой друг е влязъл, можете да поискате от него да премахне устройството от своя акаунт в iCloud. Ако нито една от горните опции не е възможна, ще трябва да възстановите iPad, като използвате режим за възстановяване.

Възстановяване с помощта на iPad

При изключен Find My iPad най-лесният метод за възстановяване на iPad е на самото устройство.

 1. Отидете в Настройки> Общи> Нулиране
 2. Докоснете Изтриване на цялото съдържание и настройки
 3. Въведете вашата парола или парола за Apple ID, ако бъдете подканени
 4. IPad ще се рестартира, когато възстановяването приключи

Възстановяване с помощта на iTunes

Когато Find My iPad е изключен, трябва също така да се уверите, че компютърът работи с най-новата версия на iTunes. За да го свържете към компютъра, ще ви трябва осветление или 30-пинов кабел, в зависимост от вашия модел iPad.

 1. Отворете iTunes и свържете iPad с помощта на съответния кабел
 2. Ако бъдете подканени, въведете паролата за iPad и докоснете Trust This Computer
 3. Изберете иконата на iPad, когато се появи в iTunes
 4. Под екрана Резюме щракнете върху Възстановяване на iPad
 5. Потвърдете, че искате да възстановите устройството
 6. Поддържайте iPad свързан, докато възстановяването завърши

Ако не можете да отключите iPad, за да се доверите на този компютър, ще трябва да възстановите iPad, като използвате режим за възстановяване.

Възстановяване с помощта на режим за възстановяване

Режимът за възстановяване се използва, когато възстановяването не може да бъде завършено. Това може да се дължи на някоя от следните причини:

 • Паролата се губи или забравя
 • Устройството е деактивирано
 • Паролата за ограничения се губи или забравя
 • Find My iPad не може да бъде изключен
 • Софтуерът е повреден

Понякога поставянето на iPad в режим на възстановяване го прави напълно неизползваем, докато не бъде възстановен. Това означава, че данните на iPad в режим на възстановяване не могат да бъдат възстановени, ако вече не е направено архивиране. Следвайте стъпките по-долу, за да възстановите iPad чрез режим на възстановяване.

 1. Отворете iTunes и свържете iPad с помощта на съответния кабел
 2. Натиснете и задръжте едновременно бутоните Начало и Захранване
 3. Задръжте, докато на iPad се появи лого на iTunes
 4. На компютъра iTunes ще ви представи опциите за актуализиране или възстановяване
 5. Щракнете върху Възстановяване и оставете време за завършване на процеса
 6. Ако отнеме повече от 15 минути, iPad ще се рестартира и ще трябва да повторите от стъпка 2

Как да възстановите резервно копие

Възстановеният iPad няма да има нищо, сякаш чисто нов. За да върнете данните си, ще трябва да възстановите резервно копие с помощта на iCloud или iTunes, в зависимост от начина на създаване на архива.

Възстановете iCloud Backup

За да възстановите резервно копие на iCloud, ще ви е необходима надеждна Wi-Fi връзка.

 1. Прекарайте пръст от екрана Hello
 2. Следвайте инструкциите на екрана, докато стигнете до Приложения и данни
 3. Докоснете Възстановяване от iCloud Backup
 4. Въведете данните за вашия Apple ID
 5. Изберете подходящия архив (въз основа на размера и датата)
 6. Следвайте указанията, за да завършите актуализация на софтуера, ако е необходимо
 7. Останете свързани с Wi-Fi, докато възстановяването завърши

Ако се изисква актуализация на софтуера, но не може да бъде завършена, върнете се на страницата Приложения и данни и изберете Настройка като нов iPad. След като iPad е настроен, можете да завършите софтуерна актуализация в настройките. След това можете да възстановите устройството отново и да възстановите архива.

Може да се наложи да въведете пароли за Apple ID, за да разрешите приложения и покупки. Ако не знаете паролите, докоснете Пропуснете тази стъпка, което ви позволява да влезете по-късно. Приложенията и покупките ще бъдат недостъпни, докато не бъде въведена паролата.

Възстановяването на резервно копие на iCloud може да отнеме от пет минути до няколко часа в зависимост от размера на архива и скоростта на интернет. След като първоначалното възстановяване приключи, iPad ще се рестартира и ще бъде на разположение за употреба. Допълнително съдържание, като приложения, снимки и музика, ще продължи да се изтегля във фонов режим, когато iPad е свързан с Wi-Fi.

Възстановете iTunes Backup

За да възстановите резервно копие с помощта на iTunes, трябва да се свържете с компютъра, на който е направено архивирането.

 1. Отворете iTunes и свържете iPad с помощта на съответния кабел
 2. Ако бъдете подканени, въведете паролата за iPad и докоснете Trust This Computer
 3. Изберете иконата на iPad, когато се появи в iTunes
 4. В панела с резюме щракнете върху Възстановяване на резервно копие ...
 5. Изберете подходящ архив (въз основа на размера и датата)
 6. Щракнете върху Възстановяване и въведете паролата за шифроване, ако е необходимо
 7. Въведете данните за вашия Apple ID, ако бъдете подканени
 8. Поддържайте iPad свързан, докато възстановяването завърши

Ако е необходима актуализация на софтуера, но не може да бъде завършена, следвайте инструкциите на екрана, за да настроите като нов iPad. След като iPad е настроен, можете да завършите актуализация на софтуера в настройките. След това можете да възстановите устройството отново и да възстановите архива.

Уверете се, че iPad остава свързан по време на възстановяването. След като завърши, iPad ще се рестартира и може да бъде изхвърлен от iTunes. Той може да продължи да изтегля медии като приложения, снимки и музика във фонов режим, когато е свързан с Wi-Fi. Може да се наложи да въведете пароли за Apple ID, за да упълномощавате приложения и покупки.

Отстраняване на неизправности

Често срещани проблеми с архивирането

Не е достатъчно съхранение

Независимо дали използвате iCloud или iTunes, не можете да завършите архивиране без достатъчно място за съхранение. Ако случаят е такъв, можете или да увеличите наличното си хранилище, като закупите повече или изтриете съществуващи файлове или изтриете съдържание от вашия iPad, за да сведете до минимум размера на архива. Най-лошите виновници обикновено са снимки и видеоклипове.

Архивирането отнема твърде дълго

Бавното архивиране може да се дължи на ненадеждна връзка - независимо дали Wi-Fi към iCloud или USB към iTunes. Ако обаче имате много съдържание, може просто да отнеме много време, за да завършите архивирането. Можете да намалите това, като изтриете голямо съдържание от вашия iPad, но може да не си заслужава.

Не можете да направите резервно копие

Ако iPad не работи, деактивиран или в режим на възстановяване, може да откриете, че не можете да направите резервно копие. Ако случаят е такъв, опитайте и резервни копия на iCloud и iTunes, за да сте сигурни. Ако сте направили сравнително скорошно архивиране, все още е възможно да се възстановите от това. Като алтернатива може да потърсите специалист за възстановяване на данни - въпреки че може да е скъп.

Често срещани проблеми с възстановяването

Не може да се изключи Find My iPad

Ако не знаете паролата си за Apple ID, за да изключите Find My iPad, можете да я нулирате тук. Ако някой друг е влязъл, можете да поискате от него да премахне iPad от устройствата iCloud. Ако тези опции не са достъпни за вас, все още е възможно да възстановите iPad, като използвате режим за възстановяване и компютър, работещ с iTunes.

Неизвестна парола или деактивиран iPad

Ако паролата е неизвестна или iPad е деактивиран, пак можете да възстановите устройството, като използвате режим за възстановяване. Правенето на това изисква използването на компютър с iTunes.

Ограниченията са включени

Когато ограниченията са включени, те могат да попречат на възстановяването. Ако знаете паролата за ограничения, можете да ги изключите в Настройки> Общи> Ограничения. В противен случай ще трябва да възстановите iPad, като използвате режим за възстановяване и компютър, работещ с iTunes.

Не разполагайте с компютър

Без компютър единствената възможност е да завършите възстановяване на самия iPad. Ако това не е възможно, ще трябва да заемете компютър или да резервирате посещение при доставчик на услуги на Apple.

Често срещани проблеми при възстановяване

Архивирането не е налично

Може да не успеете да видите архива си, ако iPad изисква актуализация на софтуера. При това обстоятелство трябва да настроите като нов iPad, за да завършите актуализация на софтуера и след това да възстановите устройството отново. Ако все още не можете да намерите резервното копие, уверете се, че използвате същия акаунт в iCloud или вход за компютър, с който е направен оригиналният архив.

Няколко пароли за Apple ID

По време на процеса на възстановяване може да бъдете подканени да въведете множество пароли за Apple ID. Всеки от тях трябва да упълномощи приложение или покупка в архива - те може да са закупени от друг акаунт. Ако не знаете паролата, можете да изберете да пропуснете тази стъпка, но съответният носител няма да бъде достъпен, докато паролата не бъде въведена на по-късен етап.

Непълно възстановяване на резервно копие

След като първоначалното възстановяване на резервното копие приключи, iPad ще се рестартира и ще бъде на разположение за използване. На този етап може да откриете, че все още липсват медии като приложения, снимки или музика. Възстановяването на този носител отнема много време и ще продължи да се изтегля във фонов режим, когато iPad е свързан с Wi-Fi.

ЧЗВ

Каква е разликата между възстановяване, нулиране и рестартиране?

Тези термини често се използват взаимозаменяемо, за да означават едно и също нещо. За тази статия ние опростихме въпроса, като се придържаме към дефинициите по-долу.

Възстановяване: процесът на изтриване на цялото съдържание и настройки на устройството, за да го възстановите до фабричните му настройки.

Нулиране: процесът на връщане на настройките към състоянието им по подразбиране, без да се засяга съдържанието.

Рестартиране: актът на изключване и включване на устройство, без да се засягат настройките или съдържанието.

Възстановяване: актът на използване на резервно копие, за да върнете съдържанието си обратно на устройство. Известен също като възстановяване от резервно копие.  

Трябва ли да използвам iTunes за възстановяване на iPad?

Най-простият метод е да възстановите iPad с помощта на самото устройство. Понякога обаче това не е възможно поради проблеми с iPad или липсата на парола за Apple ID. В такива случаи iTunes е единственият път за възстановяване.

Мога ли да възстановя iPad, ако нямам компютър?

Да, можете да възстановите iPad, като използвате самото устройство. Ако обаче iPad е деактивиран, ограничен, заключен с Find My iPad или заседнал в режим на възстановяване, ще ви е необходим компютър, работещ с iTunes. Ако не притежавате, помислете за заемане на компютър от приятел, посещение на обществена библиотека или посещение на доставчик на услуги на Apple.

PS Бъдете много внимателни какви лични данни оставяте на обществени компютри!

Какво представлява режимът на възстановяване?

Режимът за възстановяване е, когато iPad показва празен екран с лого на iTunes. Устройството не може да се използва, докато не се свърже с iTunes и не бъде възстановено. Режимът за възстановяване често се използва за разрешаване на проблеми със софтуера или сигурността на устройството, тъй като забранява достъпа до лични данни на iPad.  

Ще загубя ли цялото си съдържание, ако възстановя iPad?

Възстановяването на iPad изтрива всичко от устройството, включително снимки, съобщения, приложения и настройки. Без резервно копие всичко това може да бъде загубено. Ако обаче използвате iCloud, някои данни се запазват на живо във вашия акаунт, като например:

 • Контакти
 • Календари
 • Напомняния
 • Бележки
 • My Photo Stream и iCloud Photo Library

Трябва ли да използвам iCloud или iTunes, за да направя резервно копие?

iCloud е най-удобната опция, при условие че разполагате с надежден Wi-Fi и много място за съхранение в iCloud. Архивите се правят автоматично и са достъпни за вас навсякъде. С iTunes можете да направите или възстановите резервно копие само когато сте свързани към същия компютър. Ако този компютър е загубен или повреден, вие ще загубите архива си с него.

Какво не се записва в iCloud Backup?

От съображения за сигурност и поверителност архивите на iCloud не включват данни от Apple Pay или Touch ID.

Освен това, за да се намали размерът на архивирането, архивите на iCloud не включват съдържание, което се предлага на друго място. Устройството обаче автоматично ще започне да изтегля тези елементи, след като възстановяването на резервното копие приключи. Те включват:

 • Съдържание на акаунта в iCloud (контакти, календари, напомняния, бележки)
 • iCloud Photo Library и iCloud Music Library
 • Съдържание на iTunes и App Store
 • Съдържание в облак на трети страни (Dropbox, Google Drive и др.)

Какво не се записва в iTunes Backup?

От съображения за сигурност и поверителност архивите на iTunes не включват данни от Apple Pay или Touch ID.

Ако не е шифровано, резервното копие на iTunes също няма да включва данни за здравето, активността или ключодържателя.

Какво ще стане, ако имам нужда от актуализация на софтуера?

По време на процеса на възстановяване iPad може да изисква актуализация на софтуера, за да продължи. При това обстоятелство трябва да настроите като нов iPad и да завършите софтуерна актуализация в настройките. След като завършите, възстановете устройството отново.

Какво ще стане, ако WiFi е твърде бавен?

Когато Wi-Fi връзката е лоша за завършване на архивиране, възстановяване или актуализация на софтуера, ще бъдете ограничени до използването на iTunes.

Какво ще стане, ако не знам паролата за Apple ID?

IPad не може да бъде възстановен, ако Find My iPad е включен. Ако вашата парола за Apple ID е забравена или загубена, можете да я нулирате тук. В противен случай ще трябва да завършите възстановяване, като използвате режим за възстановяване.

Какво ще стане, ако не знам паролата за шифроване?

Без паролата за шифроване е невъзможно да се възстанови криптиран iTunes архив.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found