Снимки не са в ред? Преглеждайте или променяйте датата и часа за снимки на Mac

Вашият Mac показва ли снимки в грешен ред? Приложението Photos обикновено изброява всичко хронологично, така че може да не работи, тъй като датата и часът са грешни за определени снимки.

Това може да се случи, когато правите снимки в различна часова зона или използвате друга камера. Дори може да се случи, когато някой ви изпрати снимки, без да има прикачена информация за дата или час.

Не се притеснявайте: Лесно е да се поправи. Ще ви покажем как точно да промените датата и часа за снимки, които не са в ред, така че да се показват на правилното място.

Как да видите датата и часа за снимки в macOS Catalina

Щракнете двукратно върху изображение, за да видите датата и часа му в горната част на приложението Снимки на вашия Mac. Като алтернатива, маркирайте снимка и натиснете Cmd + I или отидете на Window> Info, за да видите всички свързани метаданни за нея.

Метаданните включват цялата основна информация за определен файл: създадена дата и час, географско местоположение, използвани настройки на камерата и др. Можете да преглеждате метаданни за снимки и на iPhone, но това не е толкова просто.

Прегледайте датата и часа от горната част на Снимки или отворете прозореца с информация.

Когато изберете Снимки от страничната лента в приложението Снимки, тя показва цялата ви библиотека в хронологичен ред. Ако някоя снимка не е на мястото си, трябва да има запазена грешна дата и час.

Сравнете неподходящите снимки на вашия Mac с тези около тях, за да разберете какво не е наред с датата и часа. Често ще откриете, че цяла група снимки изчезват със същото количество; може да са с час напред, два дни назад или дори три години по-рано.

Проверете датата и часа за снимки от прозореца Информация.

Това обикновено се случва, защото камерата, на която сте направили тези снимки, е имала грешни настройки за дата и час. Може би сте променили часовата зона, но не сте актуализирали камерата или iPhone, за да отрази тази промяна.

Лесно е да проверите това, като разгледате и часовата зона за вашите снимки.

Как да видите часовата зона, запазена във вашите снимки

Можете да промените формата на датата и часа, който Photos използва, за да го покаже и часовата зона. Понякога това прави очевидно, че снимките ви не работят, защото някои от тях са записани в грешната часова зона.

  1. На вашия Mac отворете менюто на Apple и отидете на System Preferences> Language & Region .
  2. Щракнете върху Разширени в долната част на прозореца и отидете в раздела Times .
  3. Плъзнете и пуснете полето Часова зона в полето Среден, за да накарате Снимки да показват и часовите зони.
Плъзнете и пуснете различни елементи, за да създадете предпочитания от вас формат.

Как да промените датата и часа за снимки в macOS Catalina

Сега знаете кои снимки са с грешна дата и час, всичко, което трябва да направите, е да коригирате метаданните, за да ги коригирате. Надяваме се, че сте разработили точно какви корекции трябва да направите:

  • Запазени ли са снимките в грешната часова зона?
  • Има ли група снимки определено време напред или назад?
  • Или има няколко отделни снимки, които трябва да коригирате отделно?

Ако няколко снимки не са на едно и също време, можете да промените датата и часа за тези снимки наведнъж. Първо, трябва да ги изберете всички. Задръжте Shift, за да изберете съседни снимки или Cmd, за да изберете несъседни снимки.

За да промените датата и часа за избраната снимка или снимки, отидете на Image> Adjust Date and Time . В изскачащия прозорец, който се появява, изберете единицата време, която трябва да промените, и използвайте стрелките, за да я промените.

Въведете правилните дата и час или ги коригирайте с помощта на стрелките.

Забележка: Ако сте избрали няколко снимки, направете корекции, за да коригирате датата и часа за показаната снимка. За всички останали снимки се прилага еднакво изместване във времето, без непременно да се променят всички снимки в точно същото време.

След като настроите датата и часа, всички ваши снимки трябва да се показват в правилния ред на вашия Mac, въпреки че може да отнеме малко промяна, за да получите корекциите си точно. Тези промени трябва да се синхронизират и с вашата библиотека iCloud Photos, ако я използвате.

Вашата фото библиотека изглежда ли толкова добре подготвена като тази? Кредит за изображение: Apple

Използвайте интелигентни албуми, за да организирате вашата библиотека със снимки

Приложението Photos поддържа всичко в хронологичен ред. Но можете да създадете интелигентни албуми, за да добавите и допълнителни слоеве на организация към вашата библиотека.

Интелигентните албуми автоматично се запълват със снимки от вашата библиотека въз основа на определени критерии, които сте задали. Можете да изберете да създадете албум за снимки, направени от вашия iPhone, направени между определени дати или направени на определени места.

Това едва драска повърхността на възможното. Вижте тази статия, за да разберете всичко, което трябва да знаете за създаването на интелигентни албуми в приложението Снимки на вашия Mac.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found