Трябва ли да "почистите" iOS на вашия iPhone? Някои недостатъци и предимства

Някои хора се кълнат в чисти инсталации, докато други никога не се притесняват с такава. Но в какъвто и лагер да попаднете, добре е да знаете тънкостите на чистата инсталация.

Почти всичко, което има инсталируема операционна система, може да бъде „чисто инсталирано“, като Mac или Windows PC. Както можете да очаквате, можете също да извършите чисто инсталиране на вашия iPhone или iPad. Но трябва ли? Ето какво трябва да знаете за някои от плюсовете и минусите.

Какво е чиста инсталация?

Какво е чиста инсталация? По принцип това означава да изтриете всичко на вашето устройство.

Има малко неяснота по отношение на термина „чиста инсталация“, защото може да означава различни неща за различните платформи.

Например в macOS чистата инсталация обикновено се смята за инсталиране на нова версия на операционната система Mac от изтеглен инсталационен файл, а не от App Store.

Тъй като iOS и iPadOS не могат да бъдат инсталирани чрез стартиращ USB, „чисто инсталиране“ обикновено се отнася до един от двата сценария по-долу.

 • Възстановяване на iTunes или хардуерно нулиране. В зависимост от това как изпълнявате това, обикновено ще инсталира най-новата налична версия на iOS. Освен това ще изтрие всичките ви локално съхранени данни и приложения.
 • Настройка на iPhone без възстановяване от резервно копие. Разбира се, може да загубите някои неща. Но в този случай ще получите усещането за „нов телефон”.

Предимства на чистата инсталация на iPhone

Няма по-добър начин да постигнете това „ново усещане за iPhone“, отколкото да инсталирате чисто устройството си.

Както споменахме по-рано, някои хора се кълнат в чисти инсталации, особено за macOS. Без нито един от предишните данни на потребителя или боклуци, които седят наоколо, отчетите показват, че компютърът се чувства много по-бърз.

При iOS ситуацията може да е малко по-различна. За да бъде ясно, няма абсолютно никаква нужда да инсталирате следващата версия на iOS. Някои хора просто го предпочитат.

Някои от предимствата на чистата инсталация може да са.

 • Ново начало. Вероятно имате тонове нежелани данни и приложения, които никога не използвате. Чистата инсталация ще ви даде празен лист, така че можете бавно да добавяте само важните приложения.
 • Изчистване на бъгове. Ако извършите хардуерно нулиране („чиста инсталация“) на по-старо устройство, може в крайна сметка да поправите някои особено постоянни грешки.
 • По-бързо представяне. Въпреки че това е чисто анекдотично, много хора смятат, че „чистият“ iPhone работи много по-гладко от този, възстановен от архивирането.

Отново, по никакъв начин не е необходима чиста инсталация. Но някои потребители го предпочитат. Преди да актуализирате текущото си устройство или да надстроите до ново, може да искате да опитате сами.

Недостатъци на чистата инсталация на iPhone

Благодарение на iCloud няма да загубите много данни, когато почиствате инсталацията (стига вашите iCloud превключватели да са в ред).

Що се отнася до недостатъците, има почти само един. Но това може да е нарушител на сделка, в зависимост от вашите конкретни обстоятелства.

По принцип ще загубите всички настройки и данни на вашето устройство. За щастие в по-новите версии на iOS можете да си върнете по-голямата част чрез синхронизиране на iCloud. Но все още има някои функции, които синхронизирането пропуска.

 • Данни за здравето от iOS 10 или по-нова версия. Ако използвате по-стара версия на iOS, вашите здравни данни няма да се появяват по време на пътуването. Но малко по-подробно ще стигнем до това.
 • Настройки и предпочитания. Вашите аларми, настройки на телефона и други малки битове данни се съхраняват само локално. Така те няма да бъдат синхронизирани с ново или възстановено устройство.
 • Всички снимки, които не са архивирани. Ако не използвате iCloud Photo Library, снимките, съхранени на вашето устройство, ще бъдат изтрити по време на процеса. Ако вместо това използвате My Photostream, само последните 1000 изображения ще се синхронизират.
 • Данните от приложенията не се съхраняват в iCloud. Въпреки че много приложения позволяват данните им да се синхронизират с облака, има много приложения, които съхраняват съответните файлове само локално. Ако случаят е такъв, ще загубите своя напредък, бележки или други данни.
 • Музика, синхронизирана от iTunes. Местните медийни файлове, които синхронизирате с вашето устройство от iTunes (или Музика в macOS Catalina), няма да бъдат прехвърлени на новото ви устройство.
 • Настройки на Apple Watch. Ако започнете от нулата, ще загубите някои неща на вашия Apple Watch. Това може да включва персонализирани циферблати, оформлението на вашата мрежа с приложения и други локални настройки или предпочитания.

Имайте предвид, че някои видове данни, като Health или Photos, ще се синхронизират по-бавно на вашите устройства, отколкото други. Ако почистите инсталацията и не виждате данните си да се показват, не се паникьосвайте. Просто му дайте няколко часа или дни.

И така, какво ще кажете за здравните данни?

Ако сте чели статии за поддръжка на Apple в миналото, вероятно знаете, че здравните данни отдавна са една област, която не е архивирана или синхронизирана с iCloud. Това всъщност вече не е така.

В iOS 11 и по-нови версии потребителите всъщност имат възможност да синхронизират своите здравни данни с iCloud. Но ще трябва да се уверите, че е активирана.

Просто преминете към Настройки -> (Вашият AppleID) -> iCloud и се уверете, че превключвателят до Health е активиран.

Как всъщност да почистите инсталацията

Забележка: Преди да продължите, силно препоръчваме да създадете резервно копие на вашия iPhone чрез iCloud, iTunes или Finder. Това е добра идея само в случай, че нещо се обърка по време на процеса на чисто инсталиране или някакъв вид данни не се синхронизират правилно.

И така, след като знаете всичко за чистата инсталация на iOS или iPadOS, как всъщност се занимавате с това?

Има два основни начина да го направите.

Първият е да включите вашия iPhone към вашия Mac или компютър с Windows. Оттам можете да извършите Възстановяване.

Чистото инсталиране на вашия Mac или PC е предпочитаният метод. Ще използвате iTunes или Finder.
 • Деактивирайте Find My на вашето устройство. Просто се насочете към Настройки -> Вашият Apple ID -> iCloud -> Намерете моя iPhone.
 • Отворете iTunes или Finder,
 • Включете вашето iOS устройство към вашия компютър чрез USB.
 • Ако видите „Доверете се на този компютър?“ на вашия iPhone, щракнете върху Trust.
 • Изберете вашия iPhone в iTunes или Finder.
 • Кликнете върху Възстановяване на iPhone ...
 • Когато се появи диалоговият прозорец, просто щракнете върху Възстановяване.

Това ще изтрие вашия iPhone и ще преинсталира най-новата налична версия на iOS в процеса. След като бъде инсталиран, можете да настроите устройството си нормално (и дори да изберете да възстановите и от резервно копие).

Можете също така да "почистите инсталацията" направо на вашия iPhone, нещо като. Отнема няколко допълнителни стъпки, но можете ръчно да изтриете своя iPhone, да изтеглите най-новата версия на iOS и да възстановите данните си, ако решите.

Можете също така да почистите инсталацията директно на вашето устройство. Просто бъдете внимателни с тази настройка и направете пълно архивиране, преди да я използвате.
 • Отидете в Настройки.
 • Докоснете Общи.
 • Намерете нулиране.
 • Докоснете Изтриване на цялото съдържание и настройки. (Това не е обратимо, затова се уверете, че имате резервно копие.)
 • Въведете вашия Apple ID или парола, в зависимост от това, което иска.

скорошни публикации