Как да подготвим вашия Mac за надстройка до macOS Mojave

Наближаваме втората половина на лятото тук, в Северното полукълбо, което означава, че гамата от актуализации на софтуера на Apple е съвсем близо.

Въпреки че не сме сигурни кога macOS Mojave и другите актуализации ще стартират официално, вероятно е само след няколко месеца. Но можете да подготвите компютъра си Mac за голямата актуализация, за да сте сигурни, че всичко върви гладко със следните стъпки.

Основите на надстройката до macOS Mojave

Винаги има няколко неща, които трябва да направите, преди да изтеглите и инсталирате каквато и да е актуализация на софтуера, независимо дали е общодостъпна версия или бета компилация. Можете да избегнете някои наистина неприятни резултати, ако просто отделите време да следвате следващите няколко стъпки.

macOS Mojave съвместими Mac

Преди да се опитате да актуализирате до macOS Mojave, добре е да проверите дали вашият Mac може изобщо да го поддържа.

За щастие това е доста лесно да се направи. Apple предостави следния списък на Mac, които ще могат да изтеглят и стартират актуализацията.

 • MacBook Pro: средата на 2012 г. и по-нови
 • MacBook Air: средата на 2012 г. и по-нова
 • MacBook: В началото на 2015 г. и по-нови.
 • iMac: в края на 2012 г. и по-нова версия.
 • iMac Pro: 2017 и по-нови
 • Mac mini: края на 2012 г. и по-нова версия
 • Mac Pro: края на 2013 г. или по-нова.

По-конкретно за надграждания Mac Pro, заслужава да се отбележи, че машини, произведени в средата на 2010 г. до средата на 2012 г., които съвместими с Metal графични процесори могат да изтеглят Mojave.

СВЪРЗАНИ:

 • Как да използвам тъмен режим и динамичен дисплей с macOS Mojave
 • Как да използвате новия macOS Mojave App Store
 • Как да използвам новите функции на екранна снимка в macOS Mojave

Почистете вашия Mac

Винаги е добра идея да почистите своя Mac преди актуализация, за да сте сигурни, че процесът протича гладко.

Това е особено вярно, ако разполагате с доста малко място за съхранение на вашия основен HDD или SDD. Ако нямате достатъчно място на компютъра си, той може да хвърли гаечен ключ в процеса на актуализация на macOS.

Дори и да се справяте добре със съхранението, все пак е добра възможност да направите „домакинство“ и да изчистите ненужните данни и приложения на компютъра си.

Просто преминете и изтрийте неизползвани приложения, дублирани снимки, файлове или нещо друго, което просто заема място.

 • Mac OS X: Какво е „друго“ хранилище и как да го премахнете

Проверете вашите приложения

По подобна бележка можете да разберете кои приложения на вашия Mac все още са 32-битови. Apple потвърди, че macOS Mojave ще бъде последната версия на операционната система, която ще изпълнява 32-битови приложения.

Така че, въпреки че все още ще можете да стартирате по-стари приложения на Mojave, вероятно е умно да актуализирате тези, които можете.

По този начин има по-малко работа, когато актуализирате до версията на macOS след Mojave. Освен това ще смекчите всички проблеми със стартиращия софтуер за стареене на нова версия на macOS.

 • Mac OS X: Как да инсталирате, актуализирате и деинсталирате приложения

Създайте пълни резервни копия

Въпреки че процесът на актуализация на macOS обикновено е доста стабилен, все още има редица неща, които могат да се объркат.

Поради това е изключително важно да създадете пълен архив на вашата Mac система, преди дори да се опитате да надстроите до нова версия на macOS.

Има няколко начина да направите това, но обикновено се препоръчва да създадете множество резервни копия на важните данни на вашия компютър.

Можете например да използвате Time Machine, за да създадете пълен архив на вашия Mac.

След това използвайте USB флаш устройство, външен твърд диск или услуга, базирана на облак, като iCloud Drive или Dropbox, за да запазите алтернативно копие на най-важните си файлове.

Разберете как да изтеглите macOS Mojave

Това може да изглежда като ненужна стъпка, но точният метод, който използвате, може да зависи от вашите обстоятелства.

Например, ако надстройвате директно от версия на macOS High Sierra, това е доста просто. Просто отваряте Mac App Store, намирате известния банер за macOS Mojave и кликвате Изтегляне.

Ако сте провеждали бета тестване на macOS Mojave (независимо дали е публична или частна бета), тогава стъпките са малко по-различни. Но трябва да можете просто да стартирате инсталатора на macOS Mojave. Окончателната версия на macOS обикновено е същата като бета версията на Gold Master (GM).

Но преди да го направите, не забравяйте да прочетете следващия раздел.

Някои незадължителни стъпки

След като направите резервно копие на вашия съвместим Mac, обикновено трябва да сте настроени да изтегляте и инсталирате нова актуализация на софтуера macOS. Но, разбира се, винаги има някои допълнителни стъпки, които можете да предприемете, за да сте сигурни, че процесът ще върви гладко.

Това може да не е абсолютно необходимо в зависимост от вашия Mac, но все пак те са добри идеи и обикновено се препоръчват.

Направете стартиращо устройство за инсталиране (за всеки случай)

Въпреки че не е строго необходимо във всеки случай, може да е добра практика да създадете стартиращ инсталатор с предишна версия на macOS.

По този начин, ако нещо се обърка по време или след macOS Mojave, имате резервно копие, за да получите стабилна версия на macOS на вашата машина.

Това обаче е дълъг процес. Но ако искате да защитите процеса на актуализация на macOS Mojave, може би си струва да го направите.

Apple има страхотен документ за поддръжка, описващ точните стъпки за създаване на стартиращ USB инсталатор.

Силно препоръчваме да го използвате, ако решите да го направите.

Решете дали искате чист шисти

И накрая, преди да актуализирате до macOS Mojave, трябва да направите последен избор.

Можете да пренесете текущите си настройки, като просто инсталирате актуализацията на macOS Mojave директно на вашия Mac.

Това е удобно, защото не е задължително да променяте нищо. Веднага след като актуализацията завърши, това е както обикновено на вашия компютър.

От друга страна, някои хора обичат да заявяват с „прясна информация“. И ако изтриете всички данни на твърдия диск или SSD, може да забележите някои неравности в производителността, когато актуализирате.

Можете просто да изтеглите важните данни, които сте архивирали чрез Time Machine или друг носител за съхранение. Всички настройки, които обаче ще трябва да нулирате.

Освен това ще трябва да създадете стартиращ инсталатор с macOS Mojave, за да стартирате с нова операционна система.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found