Мога ли да използвам Safari Extensions на Mac?

Като потребител на Apple вероятно вече сте запознати със Safari. Но може да не сте запознати с всички разширения на браузъра, които можете да използвате, за да подобрите и разширите функционалността на Safari.

В тази статия ще обясним какво представляват разширенията на Safari, както и как да ги инсталирате и използвате на вашия Mac. Дори ще обясним защо няма да намерите толкова разширения за Safari, колкото за други браузъри, като Chrome.

Какво представляват разширенията на Safari?

Разширението на браузъра е малко приложение, което променя начина, по който изглежда или работи уеб браузърът ви. Можете да инсталирате разширения за почти всеки уеб браузър: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge и Safari.

Можете да използвате разширения с повечето уеб браузъри.

За разлика от други приложения на вашия Mac, след като инсталирате разширение, не е нужно да правите нищо друго, за да го използвате. Разширението се появява в лентата с инструменти на Safari, готово за достъп до вас, когато сърфирате в мрежата.

Някои от най-популярните разширения на браузъра ви позволяват да блокирате реклами, да намирате кодове за отстъпки, да управлявате пароли, да активирате тъмния режим за уебсайтове и да проверявате правописа си.

Ще изброим някои от най-добрите разширения на Safari малко по-надолу.

Сигурни ли са разширенията на браузъра?

Много разширения на браузъра искат разрешение за преглед на уебсайтовете, които посещавате, и за гледане на това, което правите на тези уебсайтове. Понякога те могат дори да запазят паролите ви или да имат достъп до вашата камера.

Може да видите този изскачащ прозорец, когато използвате разширения с Google Chrome.

Доброто разширение иска разрешение да прави тези неща само ако е необходимо. Например мениджърът на пароли трябва да има достъп до вашите пароли.

Лошите разширения обаче могат да се възползват от този достъп, за да продадат вашите данни на офериращия с най-висока цена. Възможно е дори някой да използва разширение, за да инсталира злонамерен софтуер или компютърни вируси във вашата система.

Поради тази причина е много важно да не инсталирате ненадеждни разширения на вашия уеб браузър. Това може да изложи личния ви живот на сериозен риск.

Безопасни ли са разширенията на браузъра Safari?

С това казано, разширенията на Safari са малко по-различни, защото Apple преглежда и подписва всяко разширение, преди да ви позволи да го инсталирате.

Всяко разширение на Safari е достъпно за изтегляне от App Store.

Това е сравнително скорошна промяна за Apple - разширенията на Safari преди бяха толкова отворени, колкото всеки друг браузър - и това означава, че за Safari има по-малко разширения, отколкото за други браузъри.

В резултат на това всички разширения, които изтегляте и инсталирате за Safari, трябва да бъдат безопасни за използване.

Има ли Safari разширения като Chrome?

За Chrome има много повече разширения на браузъра, отколкото за Safari. Това е така, защото Apple не ви позволява да инсталирате опасни разширения, докато Google просто ви предупреждава за тях.

И все пак, много от същите разширения са налични и в двата браузъра. Всички, които не са, обикновено имат подобни заместители, които можете да инсталирате вместо това.

Как да използвам разширенията на Safari на Mac?

След като инсталирате разширение Safari на вашия Mac, то се появява като икона в лентата с инструменти Safari в горната част на прозореца. Трябва да го видите до лентата за търсене или до бутона за споделяне.

Щракнете върху иконата на разширение на Safari, за да го използвате.

Щракнете върху тази икона, за да активирате това разширение или да коригирате настройките му. Понякога дори не е нужно да правите нищо, защото то започва да работи във фонов режим веднага щом го инсталирате.

Как да инсталирам разширения за Safari от Apple?

Тъй като можете да инсталирате само одобрени от Apple разширения на Safari, единственото място, където можете да ги получите, е от Mac App Store. Това означава, че всяко разширение на Safari е безопасно за използване и се актуализира автоматично с други приложения на вашия Mac.

Отворете Safari и отидете на Safari> Safari Extensions от лентата с менюта. Това отваря Mac App Store на страница с всяко налично разширение на Safari.

Най-бързият начин за намиране на нови разширения е от менюто на Safari.

Ще намерите комбинация от безплатни и платени разширения, които да използвате със Safari. Щракнете върху някоя от тях, за да научите повече за това, което прави и как да го използвате. След това щракнете върху Вземи или кликнете върху цената и въведете данните за вашия Apple ID, за да го инсталирате.

Някои разширения идват като част от по-голямо приложение, като Todoist или Day One. Можете да осъществите достъп до тези приложения от папката Launchpad или Applications, след като ги изтеглите и инсталирате.

Как да управлявам разширенията на Safari?

След като инсталирате разширение от App Store, то веднага трябва да бъде достъпно за вас от лентата с инструменти на Safari. Ако не е там, отворете Safari> Предпочитания> Разширения от лентата с менюта.

На тази страница с предпочитания можете да видите информация за всички разширения на Safari на вашия Mac. Използвайте квадратчетата за отметка, за да включвате и изключвате разширения. Или изберете разширение в страничната лента и щракнете върху Деинсталиране, за да се отървете окончателно от него.

Изберете разширение в страничната лента, за да видите повече информация за него.

Деактивирането или премахването на разширения може да направи Safari по-бърз, което е добре да направите, ако забележите спад в производителността на браузъра си.

Можете също да пренаредите иконите на разширенията в лентата с инструменти на Safari, като задържите Cmd, докато ги щраквате и плъзгате на нови места. Това е чудесен начин да ги поставите в ред, който има смисъл за вас.

Какви разширения трябва да инсталирам на Safari?

Можете да намерите набор от разширения на Safari в Mac App Store. Те обхващат всичко - от мениджъри на пароли до рекламни блокери и много други.

Ето някои от най-добрите разширения, които може да искате да инсталирате.

Търсачка Ecosia

Safari предлага няколко вградени търсачки в предпочитанията. Но ако искате да спасите планетата с вашите търсения, може да искате да инсталирате разширението Ecosia вместо това.

Ecosia е търсачка, посветена на засаждането на дървета с цел опазване на околната среда. Ако преминете към Ecosia, вместо да използвате Google, всички тези приходи от реклами от вашите търсения могат да отидат за наистина добра кауза.

Изтегляне: Ecosia (безплатно)

1 Парола и Dashlane мениджъри на пароли

Не е лесно да проследите всичките си пароли в наши дни. Особено когато се насърчавате да използвате напълно различна защитена парола за всеки акаунт. За щастие, мениджърите на пароли съществуват, за да го улеснят.

Можете да използвате разширенията 1Password или Dashlane, за да създавате, запазвате и управлявате всичките си пароли, без да нарушавате сигурността си.

Всъщност обикновено сте по-сигурни, като използвате мениджър на пароли, отколкото да се опитвате да запомните всичко сами!

Изтегляне: 1Password 7 (Безплатни покупки в приложението)

Изтегляне: Dashlane (налични са безплатни покупки в приложението)

1Blocker и AdBlock

Най-популярният тип разширение на браузъра вероятно е рекламен блокер. Всички сме разочаровани в очакване да пропуснем реклами в YouTube, да щракнем върху изскачащите прозорци или да се опитаме да игнорираме банерни реклами в горната част на уебсайт. С добър рекламен блокер вече няма нужда да се притеснявате за това.

Разбира се, някои уебсайтове не ви позволяват достъп до тях, ако използвате рекламен блокер, тъй като това намалява приходите им. Но тези разширения все още са полезни, защото повечето от тях спират тракерите да ви следят и в мрежата.

Изтегляне: 1Blocker (налични са безплатни покупки в приложението)

Изтегляне: AdBlock за Safari (безплатни покупки в приложението)

Граматична проверка на правописа

Grammarly е чудесен инструмент, за да сте сигурни, че правописът и граматиката ви са на нулата. Той търси правописни грешки, лоша пунктуация и дори лошо структурирани изречения, за да ви помогне да пишете по-добре.

Можете да използвате Grammarly навсякъде, където пишете в мрежата: социални медии, коментари, формуляри за контакти или дори в WordPress. Почти винаги намира начин да подобри писането си.

Изтегляне: Grammarly (безплатно, наличен премиум абонамент)

Търсач на отстъпки за мед

Honey е може би най-доброто разширение на Safari за изтегляне на вашия Mac, защото може да ви спести пари. Той работи, като търси в Интернет валидни кодове за отстъпка, когато искате да разгледате онлайн магазин.

Скъпа дори тества всеки от кодовете вместо вас, така че не е нужно да ги копирате и поставяте сами. Той намира най-добрата отстъпка всеки път и започва да спестява пари веднага.

Изтегляне: Скъпа (безплатно)

Как да инсталирам ръчно разширенията на Safari?

Благодарение на повишените изисквания за сигурност на Apple, може да откриете, че има много по-малко разширения на браузъра за Safari, отколкото други браузъри, като Chrome или Firefox.

Това може да се дължи на факта, че Apple не позволява определени разширения поради съображения за сигурност. Или може би защото разработчикът на разширения не желае да прескача обръчи за Apple, когато не е необходимо за други компании.

Така или иначе може да се чудите как ръчно да инсталирате разширенията на Safari извън Mac App Store ...

За съжаление не можете.

Единственият начин да инсталирате разширения на Safari в най-новата версия на macOS е използването на Mac App Store.

Прехвърлете към по-стара версия на macOS

Възможно е да можете да инсталирате по-стари разширения в macOS Mojave.

Една от опциите за ръчно инсталиране на разширенията на Safari би била понижаването на вашия Mac. Върнете се към по-стара версия на macOS (като Mojave или по-стара) от преди Apple да приложи тези изисквания за сигурност.

След това можете да инсталирате други разширения на Safari, следвайки конкретните инструкции на разработчика. Те обикновено включват плъзгане на разширението в полето за предпочитания на Safari или запазване в папката на библиотеката.

Следвайте тези инструкции, за да понижите вашия Mac до macOS Mojave или по-нова версия. Не забравяйте обаче, че ако при всяко надграждане в бъдеще отново загубите нелицензираните си разширения за Safari.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found