5G идва, но вашият iPhone ще бъде ли готов?

Така че прахът се е уталожил от CES 2018 и MWC 2018, така че какво следва? Е, ще има множество стартирани устройства с Android и вероятно ще бъде прикачена дума - 5G.

5G е следващото движение в света на мобилната мрежа и може да се похвали със скорости над 10 Gigabits в секунда. Сравнете това с настоящия LTE стандарт и ние гледаме на 10-кратно увеличение на скоростта. Помислете за това по този начин - изтеглянето на филм от 5 GB ще отнеме само секунди, вместо минути.

На MWC 2018 имаше някои компании, включително Qualcomm, които показаха възможностите на 5G. Това постави въпрос за бъдещето и къде ще стои iPhone.

За съжаление, докато устройствата Samsung и Huawei вече се пускат с 5G възможности, iPhone може да е зад кривата. IPhone X, който стартира само преди няколко месеца, няма да може да се справи с тези нови мрежови скорости.

Вместо това потребителите ще бъдат „принудени“ да надстроят, ако наистина искат най-новото и най-доброто. Въпреки това сме виждали подобен ход и преди в iPhone 4 дни.

СВЪРЗАНИ:

Apple iPhone 2018 за iPhone подробно, ето какво предстои

Ето какво е планирала Apple за 2018 г.

Историята може да се повтори

Тогава технологията на мобилната мрежа се разширява от 3G на 4G / LTE. Докато iPhone 4 можеше да се справи с 3G, нямаше поддръжка за преминаване към 4G. Много специалисти предполагаха, че iPhone 4S ще бъде първото устройство, което ще се справи с 4G, но отново това не е така.

Вместо това, Apple се задържа до iPhone 5, преди да включи 4G LTE мрежови скорости в своите устройства. Можем да видим Apple да направи подобен ход със следващото поколение мрежови скорости. Една такава причина да вярваме в това е, че Apple и Qualcomm наскоро се разделиха.

Преди Qualcomm беше доставчикът на LTE чипсетите на Apple, но Apple реши да се движи в друга посока с iPhone X. Qualcomm отговори много, след като представи своя чипсет X50, за който се твърди, че революционизира 5G мобилната широколентова връзка.

Можем ли да видим как Apple и Qualcomm се гримират точно навреме за първия iPhone с активиран 5G? Вероятно е. Обаче нещо друго, което трябва да имате предвид, е един от най-популярните аксесоари на Apple - Apple Watch.

Последното поколение Apple Watch беше първото по рода си с LTE антена. Тази антена всъщност е вградена в дисплея, създавайки нещо наистина революционно и уникално.

Преминаването към 5G означава, че Apple вероятно ще трябва да се върне към чертожната дъска. LTE съществува от години, което даде време на Apple да извърши правилно някои научноизследователски и развойни дейности. Интегрирането на 5G в Apple Watch толкова рано в играта би било малко вероятно.

Вместо това ще трябва да изчакаме с очакване, тъй като Apple ще изглежда да промени играта отново. Възможността да изтеглите плейлисти с песни и подкасти на китката си само за секунди би било невероятно. И това не включва това, което iPhone ще донесе на масата.

Ами конкуренцията?

Най-големият конкурент на Apple, Samsung, току-що представи най-новото си устройство с Galaxy S9. Тази итерация не беше супер вълнуваща, с изключение на някои измамни функции и подобрени камери.

Това наистина може да отвори вратата за Apple да изпревари играта тази есен и да изненада всички. Какво бихте почувствали да видите iPhone X Plus, който е „защитен от бъдещето“ за пускането на 5G? Това е малко вероятно сценарий, но сега е моментът Apple да капитализира.

Други OEM вече планират за бъдещето, като Huawei е една от тези компании. На MWC 2018 Huawei представи своя първи 5G чипсет, готов за потребителите, наречен Huawei Balong 5G01. Този специфичен чипсет може да изтегля данни с 2.3Gbps.

Това е  изключително малко вероятно, но Apple може дори да използва Huawei за някои ресурси, за да донесе 5G на iPhone в бъдеще. Това обаче няма да се случи, тъй като Huawei продължава да се бори с правителството на САЩ, само за да си партнира с превозвачи.

Първо превозвачи

5G е модна дума, която ще бъде разпространена доста през следващите няколко години. С много от тези споменавания ще бъдат предоставени от превозвачи.

Verizon потвърди, че ще започне да пуска „търговски“ 5G в между три до пет града до края на 2018 г. Всъщност Big Red тайно тества скоростта на 5G мрежа по време на Super Bowl LII.

AT&T вероятно ще бъде следващият на линия, тъй като компанията също ще стартира на три пазара до края на годината. Междувременно Sprint и T-Mobile вероятно ще допълнят пакета.

T-Mobile наскоро заяви, че 5G ще дойде в 30 различни града до края на тази година. Това е доста подвиг и T-Mobile определено има инфраструктурата, за да работи с неговия 600mHz спектър.

Говорейки за инфраструктурата, всичко не е загубено, само защото няма устройства от 2018 г., които да стартират с 5G входящо устройство. Би било много по-добре тези превозвачи да изгладят извивките, преди устройствата да започнат да пристигат и да възникнат проблеми.

Заключение

Проблемът с всички тези „съобщения“ е фактът, че нито един смартфон, пуснат тази година, няма да може да използва 5G. Това е възможността Apple да се възползва и да бъде  първата на пазара. Ако не, ще трябва да изчакаме до 2019 г., преди да можем да видим истинските възможности.

5G ще бъде невероятно. Трябва само да изчакаме и да видим как ще се развие пазарът, заедно с ъгъла, който Apple решава да вземе. Надяваме се, че това не е повторение на 2011 г. и Apple става една от първите на пазара и води пътя към бъдещето.

Кажете ни какво мислите за всички тези разговори около 5G и какво мислите, че Apple ще направи.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found