Как да получите инсталатори на стари версии на macOS директно от Apple

По някаква причина Apple затруднява намирането на инсталатори за по-стари версии на macOS. Но докато е трудно, все пак е напълно възможно.

Това може да е особено подходяща информация поради скорошно изтичане на сертификата за сигурност през октомври. Но ще стигнем до това след малко. Ето какво трябва да знаете за намирането на старо изображение на инсталатора на macOS, защо може да ви трябват и някои съвети как да ги събирате занапред.

Защо ще ви трябват стари инсталатори на macOS?

Старите инсталатори на macOS могат да се използват за различни цели, включително създаване на стартиращи USB устройства.

Има редица причини, поради които запазването на по-стара програма за инсталиране на macOS е добра идея, но повечето от тях са доста технически. Ако попадате в категорията, че се нуждаете от стара версия на macOS, ще го знаете. (Този списък може да включва системни администратори, професионалисти по сигурността, разработчици и т.н.)

Най-нетехническата причина да се нуждаете от по-стара версия на macOS е просто да актуализирате по-стара машина. Не всеки Mac там в дивата природа е способен да работи с macOS Catalina.

Всъщност, ако имате особено стар Mac, който събира прах и искате да го актуализирате, може да е доста трудно да намерите най-новата версия на macOS, която може да работи.

Може да се чувствате добре, ако го оставите с версията, която се изпълнява в момента. Но в повечето случаи за предпочитане е стартирането на по-нова версия на macOS (или най-новата възможна версия).

Старото изображение на инсталатора също е изключително удобно, ако разчитате на 32-битови приложения и все още не сте актуализирали до macOS Catalina.

Както разгледахме по-рано, всъщност можете да настроите Mac виртуална машина, като използвате приложение за виртуализация като VirtualBox. Можете например да настроите macOS Mojave на виртуална машина и да продължите да използвате 32-битови приложения - дори ако вашият хост Mac работи с Catalina.

Защо да го получавате директно от Apple?

Но изчакайте, може да се каже. Докато бихте ли се наложили да разровите и да се опитате да намерите връзката на Apple към стар инсталатор на macOS, когато можете просто да намерите напълно добър на уебсайт на трета страна?

С една дума: защото тези връзки на трети страни вероятно не са безопасни.

Несъмнено има напълно добри хора, които публикуват стари изображения за инсталиране на macOS без абсолютно никакви злонамерени намерения. Проблемът е, че е трудно - ако не и невъзможно - да се разбере дали попадат в този лагер или в лагера на лошия актьор.

Поради това си струва да се откажете от връзката за изтегляне на трета страна и да положите допълнителни усилия за намиране на връзките директно от Apple. По този начин ще бъдете много по-сигурни от всякакъв вид злонамерен софтуер, шпионски софтуер или други потенциални атаки.

Как да намерите стари инсталатори на macOS

Към момента на написването на тази статия пак ще можете да изтеглите macOS Mojave или High Sierra от App Store.

Както споменахме, Apple отдавна е скрила стари изображения на инсталатора на macOS. Те са достъпни, просто не са много лесни за намиране.

Докато старите изображения на инсталатора технически бяха в App Store, Apple предприе стъпки, за да ги скрие, за да не бъдат открити чрез търсене.

В миналото единственият начин да стигнете до тях беше да следвате преките връзки, скрити в различна документация за поддръжка на Apple. Но наскоро Apple посочи, че променя начина, по който хоства стари инсталатори на macOS.

Първо проверете Mac App Store

За macOS Mojave и macOS High Sierra докоснете предоставената връзка, за да отворите App Store на вашия Mac и проверете дали тези две версии все още са налични.

Ако не, можете да намерите преките връзки тук за сайтовете на Apple, за да изтеглите Sierra, High Sierra и Mojave тук.

Вече се актуализира или актуализира до macOS Catalina?

Най-малкото ви препоръчваме да изтеглите инсталатора на Mojave. Това вероятно ще бъде полезно за различни хора, от потребители, разчитащи на 32-битови приложения, до потребители на по-стари Mac компютри, които искат да актуализират, но избягват macOS Catalina.

Как да получите инсталатор за по-стари версии на macOS и OS X.

Ако Apple изтегли връзките за macOS Sierra, macOS El Capitan и macOS Yosemite от Mac App Store, все още има няколко начина да намерите версията на macOS или Mac OS X, от която се нуждаете.

Посетете главната страница на Apple Support и потърсете

Най-лесният начин е да отидете на страницата за поддръжка на Apple и след това да направите търсене с прожектор за желаната от вас версия на macOS или OS X.

Формулировката е важна, затова въведете „Как да надстроите до (попълнете версията на macOS или OS X, от която се нуждаете)

Отидете на страницата за изтегляне на Apple

Въпреки че много от тези инсталатори са още по-дълбоко скрити, те все още са сгушени в неясен ъгъл на уебсайта на Apple: страницата за изтегляния.

Можете да намерите дори по-стари версии на macOS на добре скритата страница за изтегляне на Apple.

Тук всъщност можете да намерите версии на macOS, стари като Mac OS X Tiger още през 2005 г. Не знаем дали работи, но е налице, ако имате нужда от него.

За повечето хора версиите на macOS като Mojave, High Sierra и Sierra, както и версиите на OS X като Yosemite, El Capitan и Sierra са вероятно най-полезни. След като страницата се отвори, превъртете надолу до секцията за изтегляне и потърсете опцията.  Ако все още имате нужда от macOS / OS X, използвайте тази връзка към App Store. Докосването на този ред отваря Mac App Store, за да можете да изтеглите конкретната версия.

версии на macOS

  Версии на OS X.

   Няколко неща за отбелязване

   Преди да изтеглите или инсталирате стари изображения на macOS, трябва да имате предвид няколко неща.

   • Не забравяйте да имате предвид най-добрите практики. Проверете кои версии на macOS може да стартира по-стария ви Mac. Преди да актуализирате, не забравяйте да направите резервно копие на вашето устройство - за предпочитане няколко пъти.
   • Няма връщане назад. Можете да инсталирате по-нова версия на macOS върху по-стара версия. Но не работи обратно. Няма начин да инсталирате по-стар macOS на по-нов. Ако трябва да го направите, ще трябва да изтриете напълно своя Mac и да инсталирате по-старата версия.
   • Връзките могат да се променят. Въпреки че Apple направи по-стари версии на macOS достъпни, няма гаранция, че в крайна сметка няма да изтегли по-стара версия на macOS (или ще ги направи още по-трудни за намиране). Ако имате нужда от изображения за инсталиране, тогава си струва да продължите и да ги изтеглите сега.
   • Ако вашият Mac работи с OS X Mavericks и по-нови версии . Можете да надстроите директно до macOS, не е необходимо първо да актуализирате версията на OS X. Ако използвате Lion (10.7) или Mountain Lion (10.8), първо ще трябва да надстроите до El Capitan (10.11), след което да актуализирате до macOS.

   Защо ще ви трябват нови изображения за инсталиране на macOS за всякакви актуализации след октомври 2019 г.

   Както можете да видите, последният сертификат за сигурност на Apple изтече на 24 октомври.

   Вероятно има много хора, които са събирали редица изображения на инсталатора на macOS в миналото. За съжаление, както споменахме по-рано, тези изображения вече са безполезни.

   Още на 24 октомври 2019 г. сертификатите за сигурност за множество стари версии на macOS изтекоха. По същество това означава, че тези стари версии на macOS вече няма да работят. Това е жалко, но можете да направите нещо по въпроса.

   Докато старите изображения на инсталатора на macOS вече са безполезни, всяко изображение на инсталатора, което изтеглите от Apple от 24 октомври, ще има нови сертификати за сигурност.

   За щастие, Apple поднови сертификатите за всяко старо изображение на инсталатора на macOS, което предлага. Сертификатите изтичат отново, за съжаление. Положителното е, че те ще изтекат до 2029 г. Така че ще имате забавно инсталиране на MacOS за десетилетие.

   (Забележка: Инсталираните версии на macOS ще продължат да работят нормално. Само инсталаторите ще ви затруднят.)

   Отказ от отговорност преди да инсталирате каквото и да било

   С всичко казано, струва си да се отбележи, че повечето хора няма да се нуждаят от стар запас на инсталатора на macOS. Вероятно дори няма да е необходимо да актуализират до по-стара версия на macOS.

   Не препоръчваме да се опитвате да инсталирате стара версия на macOS на вашия ежедневен драйвер за Mac, освен ако наистина не е необходимо. Ако наистина искате да проучите стара версия на Mac, използвайте вторичен лаптоп или виртуална машина.

   Ако вашият Mac може да изпълнява macOS Catalina, тогава силно препоръчваме да актуализирате до тази версия на macOS. (Освен ако не се нуждаете от 32-битови приложения, в този случай трябва да инсталирате macOS Mojave.)

   Ако вашият Mac не поддържа Catalina и не сте актуализирали от години, препоръчваме да проучите с какви версии на macOS е съвместим и да актуализирате до най-новите.

   Уведомете ни в коментарите по-долу, ако имате въпроси или допълнителни съвети.

   скорошни публикации

   $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found