Как да ускорите бавния Wi-Fi на вашия MacBook

macOS Catalina е пълен с много нови функции и нови приложения, но също така се оказва една от най-проблемните версии както за MacBooks, така и за настолни Mac компютри. Един проблем, който изглежда измъчва някои потребители, е бавната скорост на Wi-Fi на вашия MacBook.

За щастие има няколко различни начина да върнете нормалните скорости на Wi-Fi на вашия MacBook. Те варират от стартиране на основна диагностика до пълно рестартиране на вашия рутер.

Ускорете бавния Wi-Fi на вашия MacBook

Ако непрекъснато се сблъсквате с бавни wi-fi скорости, значи имате късмет, тъй като има няколко начина да накарате нещата да работят отново. Те варират от промяна на мрежовите ви предпочитания до просто затваряне на някои неизползвани приложения.

Тествайте скоростите си в интернет

Първото нещо, което искате да направите, е да проверите два пъти скоростта на интернет на различни устройства. Това включва вашия „бавен“ MacBook, както и всички други устройства, които може да са ви под ръка, като iPhone.

Има няколко различни уебсайта и приложения, които можете да използвате, за да проверите скоростта. Може би една от най-популярните опции е Speedtest.net, която ще ви даде различна информация за мрежата, към която сте свързани.

Друг вариант е fast.com, който е просто бърз и лесен начин да проверите скоростите без куп пух. И накрая, можете просто да извършите търсене в Google за „тест за скорост“.

Проверете мрежовите настройки

Ако сте диагностицирали, че има проблем със скоростта на Wi-Fi на вашия Mac, има вграден метод за опит да се оправи всичко. Ето какво можете да направите, за да проверите мрежовите настройки:

 1. Натиснете клавишите Command + Space Bar на клавиатурата, за да отворите Spotlight
 2. Въведете „ Безжична диагностика
 3. Натиснете Enter
 4. Следвайте указанията

Това няма да работи всеки път, но стартирането на тази диагностика ще помогне и ще реши някои потенциални проблеми. Ако диагностиката се върне и каже, че няма нищо лошо, ще искате да продължите да се движите с потенциалните корекции.

Рестартирайте рутера си

Следващата очевидна стъпка, ако имате проблеми е просто да рестартирате рутера си. В по-голямата си част можете да направите това, като го изключите от стената и след това го включите отново след около 30 секунди. Също така може да има бутон за рестартиране, намиращ се на гърба на рутера, който можете да натиснете.

Рестартирайте вашия рутер

Бихме препоръчали да се обърнете към вашето ръководство за потребителя за рутера, за да намерите най-добрия начин да го рестартирате. След като рутерът приключи с рестартирането и интернет се свърже отново с вашия Mac, можете отново да тествате скоростта.

Затворете неизползваните приложения и разделите на браузъра

Най-лесният начин да опитате да възстановите нормалното функциониране на Wi-Fi е да затворите всички неизползвани приложения или раздели на браузъра. Във фонов режим може да работи нещо, което изяжда скоростите на вашите данни, за което може би сте забравили.

Това вероятно няма да работи за всички, но е по-добре да опитате, отколкото да продължите да се борите с бавни скорости на Wi-Fi.

Използвайте Ethernet вместо Wi-Fi

Ако сте изчерпали всички останали опции, може да искате да преминете към използване на Ethernet връзка, когато е възможно. Ако притежавате Macbook, тогава ще искате да се уверите, че имате правилния Ethernet USB-C донгъл, за да поддържате връзка.

Това може да не е най-добрият вариант за някои, особено ако не сте вкъщи. Въпреки това, поне ще можете да свършите работата си или да предавате малко Disney + без хълцане.

Проверете дали вашият достъп до интернет не е блокиран

В някои случаи може да сте инсталирали случайно малко зловреден софтуер на вашия Mac, който причинява някои проблеми. А именно, има някои злонамерени програми, които правят своите обиколки, което създава прокси с кодово име SOCKS, който блокира достъпа до интернет за кратък период от време.

Какво е SOCKS прокси?

За някои може дори да не знаете какво е прокси, камо ли за какво се използва SOCKS Proxy. Но по същество това е инструмент, който се използва за бърза промяна на вашия IP адрес, като същевременно се използва за заобикаляне на потенциалните ограничения.

Обикновено този тип прокси се използва от VPN (Виртуална частна мрежа) приложения, особено за заобикаляне на гео-блокирано съдържание. Някои злонамерени програми обаче ще се възползват от това, за да получат достъп до вашата информация.

Как да премахнете проксито SOCKS на вашия Mac

Стъпките за премахване на SOCKS Proxy не са толкова трудни, колкото си мислите, тъй като просто трябва да влезете в приложението System Preferences. Ето какво ще трябва да направите, за да премахнете проксито на SOCKS.

 1. Отворете System Preferences на вашия Mac
 2. Изберете Мрежа
 3. От страничния панел изберете свързаната мрежа
 4. От дясната страна щракнете върху  Разширени
 5. От разделите в горната част, часовник на  Proxies
 6. Намерете SOCKS Proxy и премахнете отметката от квадратчето
 7. Щракнете върху  OK

Ако рестартирате своя Mac и проблемите продължават да се появяват, ще искате да нулирате NVRAM и / или SMC (контролер за управление на системата). Ето как можете да нулирате SMC:

 1. Изключете захранващия кабел от вашия Mac
 2. Натиснете и задръжте бутона за захранване за поне 15 секунди
 3. Включете захранващия кабел обратно във вашия Mac

Що се отнася до NVRAM, има още няколко стъпки, които ще трябва да предприемете. Първо, вие ще трябва да натиснете и задръжте следните клавиши на клавиатурата  Option + CMD + P + R . Докато държите тези клавиши, натиснете веднъж бутона за захранване, за да включите компютъра, и продължете да държите бутона за захранване, докато Mac се рестартира  два пъти .

Заключение

Може да бъде доста досадно да се справите с по-ниски скорости на Wi-Fi, особено ако просто се опитвате да свършите някаква работа или да се отпуснете с Disney +. Това са само някои от начините, по които можете да накарате Wi-Fi да работи нормално на вашия MacBook.

Ако сте срещали подобни проблеми, но сте намерили по-добро или различно решение, уведомете ни в коментарите по-долу. Междувременно ни уведомете дали сте се регистрирали за Disney + и планирате ли да запазите абонамента в бъдеще.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found