5 безплатни приложения, за да поддържате вашия Mac чист от вируси, злонамерен софтуер и нежелани файлове

Собствениците на Mac OS X имат късмета, че вирусите и зловредният софтуер, които обикновено атакуват системите на Windows, обикновено не удрят хардуера на Apple. Но това не означава, че трябва да сте самодоволни. Добра политика е винаги да сте нащрек от първия момент, когато придобиете вашия компютър с OS X.

Също така, подобно на Windows, компютрите на Mac могат да се запълнят с боклуци доста бързо, ако не продължите. С течение на времето, докато това се натрупва, системата ви може да се забави и общата производителност ще бъде намалена като резултат.

За щастие има безплатни решения, които могат да ви помогнат при всички тези проблеми.

CCleaner

Това е може би най-известното приложение на партидата, що се отнася до поддръжката на системата. Първоначално наречено „Crap Cleaner“ (оттук и допълнителното „C“ в началото), това междуплатформено приложение преминава през временните файлове, кешовете и хронологията на сърфирането на всеки инсталиран браузър. Той също така ускорява операционната система и премахва всички ненужни запушвания, запушващи тръбите, както и изпразване на кошчето за боклук.

От само себе си се разбира, че ако не сте сигурни в една от опциите, НЕ я маркирайте за изтриване. По-добре е да запазите нещо и да сте в безопасност, вместо да го изтривате набързо и да гледате как Mac се самоунищожава.

Avira Anti-Virus

Що се отнася до откриването на вируси, един от лидерите в тази област е антивирусът Avira, произведен от Германия. На моя компютър с Windows го стартирам заедно с AVG, а понякога Avira е по-бърза и по-точна от AVG.

С версията на Avira за Mac, както и с вируси, нещата, които се проверяват, включват шпионски софтуер, бекдор, фишинг, както и това, което се нарича „евристично откриване“. Тук Avira разглежда приложенията, за да проверява за съмнителен код.

Но активирайте това на свой собствен риск, защото кодът, който Avira смята за подозрителен и това, което правите, може да не е съвсем същият. Така че законните файлове и приложения могат да бъдат грешно маркирани и премахнати.

Като цяло обаче Avira е един от най-горните продукти на полето, така че фалшивите положителни резултати не се случват много често.

AVG Cleaner

Освен обикновения антивирусен софтуер на AVG, AVG предлага и отделен самостоятелен продукт, наречен AVG Cleaner. Както подсказва името, това приложение изобщо не се фокусира върху вируси, а вместо това върху намирането и премахването на ненужни файлове. И го прави доста добре.

Приложението се предлага в две части. Първата част е Disk Cleaner, а втората част Duplicate Finder. Имената са почти обясними. Disk Cleaner намира и нулира ненужни файлове, докато Duplicate Finder намира дублирани файлове във вашата система и ви дава възможност да преглеждате и изтривате.

Д-р Чистач

Това е друг инструмент за почистване, който използвам заедно с AVG Cleaner. Може би си мислите, че два инструмента за почистване са прекалено големи, но когато AVG Cleaner каже, че е намерил всичко, д-р Cleaner моли да се разграничи. Така че обичам да имам конкурентни приложения, които вършат една и съща работа. По този начин мога да съм сигурен, че всичко се хваща.

Dr.Cleaner твърди, че е „безплатно приложение за почистване на Mac номер едно“. С почти 132 000 рейтинга (по време на писането) и пет звезди, наистина е вярно, че Dr.Cleaner води пътя.

С приложението можете да „оптимизирате“ използваната памет, да върнете неизползваната памет от затворени приложения и ще ви бъде казано кои приложения заемат значителни количества памет. По този начин можете да прецените кои приложения могат да бъдат най-проблематични и да помислите за деинсталирането им.

Dr.Cleaner също така изчиства нежелани файлове, големи файлове (можете да посочите минималния размер, който да се сканира) и дублиращи се файлове. Това определено е едно приложение, което да имате на вашия Mac.

MalwareBytes

Завършваме със скенер за злонамерен софтуер и въпреки че Avira се справя добре с намирането на злонамерен софтуер и шпионски софтуер, MalwareBytes има свой собствен набор от определения и доста често намира свои неприятни същества. Така че отново, конкуриращи се приложения, по-добра защита.

Приложението работи доста просто. Не се изисква ръчно. Всъщност е толкова директно, че дори няма раздел за предпочитания към приложението. Просто запалете MalwareBytes и натиснете бутона „Сканиране“. След това ще започне да ловува и ще ви уведоми, ако намери нещо.

Използвайки тези пет приложения, вашият Mac ще остане чист от вируси, шпионски софтуер, злонамерен софтуер, боклуци и музикални файлове на Джъстин Бийбър. И не можете да спорите и с цената.

Кои приложения използвате, за да запазите вашия Mac zippity-zip? Уведомете ни в коментарите.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found