Направи си сам ръководство за подмяна на вентилатор на MacBook Pro

Ако имате MacBook Pro извън Unibody и той изведнъж започне да издава странен шум от шлайфането, има редица възможни обяснения. Най-очевидният избор, особено ако шумът възникне, когато компютърът работи много усилено, е твърдият диск. Твърдите дискове се провалят по много причини и след като повредата започне, се изисква подмяна.

Ако обаче диагностиката покаже, че твърдият ви диск е добре, това може да е един от двигателите на вентилатора на машината, който не работи. В някои отношения това може да бъде също толкова сериозно, колкото и повреда на твърдия диск, тъй като прекомерната топлина може да доведе до трайно увреждане на вътрешните компоненти на вашия компютър.

Първата стъпка е да се потвърди, че шумът наистина е двигател на вентилатора. iStat Pro (безплатно) е приспособление, което ще ви помогне да диагностицирате проблема. Веднъж инсталиран, iStat Pro ще ви позволи да видите колко бързо се въртят двигателите на вашите вентилатори. Ако шумът постоянно се появява, когато вентилаторите се въртят по-бързо от 2000 оборота в минута, особено когато се приближават до 3000 оборота в минута, е изключително вероятно двигателят на вентилатора да е виновникът. Тъй като iStat Pro ви позволява да видите колко бързо работи всеки двигател на вентилатора, потърсете един от тях да изостава от другия в RPM. Напълно нормално е двата мотора да варират с няколко или дори няколко дузини оборота в минута. Ако обаче единият е със стотици обороти в минута по-бавен от другия, може да се заключи, че двигателят е неизправният.

Следващата стъпка е да отидете на www.PowerBookMedic.com. Веднъж там, потърсете „фен“ и ще ви бъдат представени редица опции. Следвайте ръководството, за да определите кой е подходящият модел за вашата машина. Повечето от опциите обикновено са около $ 50.

Когато пристигне новият ви фен, ще ви трябва:

  • # 0 Филипс отвертка
  • T6 отвертка Torx
  • Кутия със сгъстен въздух

Следващите стъпки ще изискват приблизително 30 минути, много търпение и много внимателно изпълнение. Имайте предвид, че щетите, нанесени на машината, докато следвате следващите няколко стъпки, няма да бъдат покрити с гаранция (ако машината е все още достатъчно нова, за да бъде в гаранция). Също така трябва да внимавате да маркирате всеки комплект винтове, които премахвате, за да сте сигурни, че ги поставяте обратно на правилното място.

След като сте готови, изпълнете следните стъпки:

1. Изключете машината и извадете батерията.

2. Отстранете двата винта Phillips в отделението за батерията, близо до ключалката на компютъра.

3. Отстранете трите винта Phillips, придържащи вратичката на RAM, и след това отстранете двата винта T6 Torx от двете страни на отделението за RAM.

4. Отстранете четирите винта Phillips от долната задна част на кутията.

5. Отстранете 10-те винта Phillips, които са дълги отстрани и отзад на машината. Четири са от двете страни, а две отзад.

6. С машината, застанала в дясната страна нагоре, и отвореният капак, много бавно повдигнете горната плоча (съдържаща клавиатурата) нагоре, започвайки от задната страна на корпуса (близо до екрана). След като започне да се разхлабва, много внимателно го вдигнете и погледнете отдолу. Ще има лентов кабел, свързващ клавиатурата с дънната платка. Внимателно изключете този кабел от дънната платка и отстранете горната плоча.

7. Трябва да можете да видите ясно двамата фенове. В зависимост от това коя е неуспешна, ще трябва да премахнете различни компоненти. Ако левият вентилатор се повреди, може да има до четири комплекта кабели / ленти, които пресичат вентилатора или произхождат от него и да се включат в дънната платка точно вдясно от вентилатора. Ако десният вентилатор се повреди, трябва да се притеснявате само за захранващия кабел, произхождащ от вентилатора, и включването му в дънната платка вляво от него. И в двата случая внимателно извадете различните кабели и отстранете 3 T6 Torx, задържайки вентилатора на място.

8. С изваден вентилатор използвайте кутията със сгъстен въздух, за да издухате слота на вентилатора, както и останалите компоненти на компютъра.

9. Повторете стъпки 1 - 7 в обратен ред, като инсталирате новия вентилатор на мястото на стария, за да сглобите отново машината си.

Едната машина е сглобена отново, стартирайте я и направете нещо интензивно за процесора, като например гледане на филм или игра на видео игра. Трябва да откриете, че вашата машина работи тихо, както в деня, в който сте я донесли у дома!

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found