Как да премахнете странично заредени приложения, нежелани пощенски кутии и профили от вашия iPhone и iPad

След последните новини може би се чудите как да премахнете странично заредени приложения от iOS. За щастие процесът не е твърде труден.

Първо, нека разгледаме малко контекст. По принцип страничното зареждане е метод за инсталиране на приложение върху устройство, без да се използва обичайният метод за разпространение на приложения на платформата. В случая на iOS се инсталира приложение без App Store.

Страничното зареждане е доста често срещано сред корпоративни потребители и корпорации. Големите предприятия ще използват софтуер за странично зареждане и управление на мобилни устройства, за да инсталират и следят приложенията и настройките на устройствата на своите служители.

Но може да има и по-тъмна страна на страничното натоварване.

Злоупотреба със странично натоварване

Както при всичко друго, винаги има възможност тази функция да бъде злоупотребена.

Приложения за „изследвания“

Facebook и Google наскоро бяха в новините, защото използваха сертификати за корпоративни разработчици, за да зареждат странично приложения върху потребителски устройства.

И двете компании трябваше да заобиколят App Store на iOS, защото тези странично заредени приложения получиха достъп до корен сертификат и шпионираха своите потребители. Това беше доста явно нарушение на насоките за преглед на App Store на Apple.

Разбира се, за това не трябва да се използват сертификати за корпоративни разработчици. Така Apple отмени сертификатите на Facebook и Google след откриването на злоупотребата. Въпреки че това направи приложенията нефункционални, може да има други фирми или предприятия, които използват подобни методи.

Зловреден софтуер и спам

Но приложенията за странично зареждане могат да бъдат и по-злонамерени по своя характер. Злобните субекти могат да принудят или подмамят потребителите да изтеглят странично заредени приложения, които могат да откраднат чувствителни данни от устройството на потребителя.

Понякога тези странично заредени приложения ще се показват като нежелани пощенски кутии или като спам приложения. И в двата случая те може да изглеждат невероятно устойчиви на изтриване.

Отново, строгите указания за разработчици на Apple не позволяват на повечето злонамерени приложения да станат проблем в App Store. Но докато злонамерените лица могат да ви подмамят да зареждате приложение, те все още могат да получават злонамерен софтуер и шпионски софтуер на вашето iOS устройство.

СВЪРЗАНИ:

 • Измамниците са насочени към устройства на Apple. Ето какво трябва да знаете (включен контролен списък)
 • Как да се отървем от изскачащите измами на Safari
 • Safari се пренасочва към Bing, Как да поправя този хак

Как да премахнете странично заредени приложения

Първата стъпка за премахване на странично зареден софтуер е да изтриете всяко приложение в мрежата на приложенията на началния екран на iOS.

Това е същият процес като другите приложения

 • Просто докоснете и задръжте приложението, докато се размърда.
 • След това докоснете иконата X, за да я изтриете.

Но странично заредените приложения могат също да инсталират това, което е профил за управление или конфигурационен профил на вашето устройство.

Това може да направи трудно всъщност да се отървете от странично заредено приложение.

Тези конфигурационни профили обикновено се използват от MDM или корпоративни потребители, но те също могат да бъдат използвани от шпионски компании и лоши участници.

Как да премахнете профили за управление на устройства със странично заредено приложение

 • Отворете приложението Настройки.
 • Докоснете Общи .
 • Превъртете надолу и докоснете една от следните опции: управление на устройства , Профил за управление , или профил и управление на устройства . Възможно е да изглежда по различен начин в зависимост от версията на iOS, която използвате. По същия начин, ако нямате профил на устройството си, той няма да се появи в iOS 12.
 • Докоснете който и да е конфигурационен профил, който не искате на вашето устройство.
 • След това натиснете Изтриване на профил .
 • Може да бъдете помолени да удостоверите с паролата на устройството си. Въведете го и натиснете Изтриване отново.
 • И накрая, рестартирайте вашето iOS устройство .

Понякога профилът за нежелана поща също ще добави пощенска кутия към вашия акаунт. Можете да продължите да получавате нежелани имейли от тази пощенска кутия, дори след като сте изтрили свързания с нея профил.

Можете ръчно да премахнете пощенска кутия, като отворите Настройки -> Пароли и акаунти . Но имайте предвид, че може да се наложи първо да изтриете конфигурационния профил.

Как да избегнем странично заредени приложения

Унция превенция струва половин килограм лек, както се казва. Що се отнася до странично заредените приложения, идеално е първо да избягвате да ги изтегляте.

Дори ако осъзнаете, че приложението е част от злонамерен софтуер или тайно шпионира вашия, винаги има шанс то да събере чувствителни данни от вашето iOS устройство, преди да получите възможност да го премахнете.

Ето само няколко съвета за предпазване на вас и вашите данни от злонамерени странично заредени приложения.

 • Избягвайте да изтегляте приложения за „проучване“ или „проучване на пазара“. Препоръчваме да го направите, дори ако фирмата, предлагаща приложението, е уважавана по друг начин или ще ви плати за изтеглянето на приложението. Прочетете финия шрифт.
 • Не се доверявайте на изтегления софтуер, който имате някъде различно от App Store. Ако изглежда, че сайт или връзка изтегля софтуер, който не е от App Store, на вашето устройство, опитайте да го спрете незабавно. Повечето пъти ще искате да натиснете Отказ.
 • Ако получите подкана да поискате профил или приложение, което не е от App Store, да бъде „доверено“, не му вярвайте. Натиснете Отказ и следвайте горните съвети, за да премахнете основния софтуер.
 • Основни съвети за киберсигурност. Не кликвайте върху връзки на съмнителни уебсайтове, в схематични имейли или в текстове от човек, който не познавате. Тези връзки може в крайна сметка да инсталират профил на вашето устройство.

Надяваме се, че тази статия ви е била полезна и информативна. Нашето предложение е винаги да се придържате към изтеглянето на приложения от магазина на Apple App. Моля, уведомете ни в коментарите по-долу, ако имате въпроси или съвети, които бихте искали да споделите.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found