Добрите и лошите на iOS 10

iOS 10, представен от Apple миналата седмица на годишната конференция за световни разработчици, се казва, че е „майката на всички актуализации“. Въпреки че със сигурност е по-голям от iOS 8 и 9, имах съмненията си, че актуализацията може да задържи основните актуализации на iOS 5 и 7. През изминалата седмица използвах iOS 10 на моя iPhone 6s и се сблъсках с всички нови ОС. Ето всичко, което ми хареса, а всичко останало мисля, че вероятно би трябвало да остане същото.

Екранът за ново заключване

iOS 10 разполага с изцяло нов заключен екран. Това е първият път, в който наистина виждаме големи промени и много от тези промени са страхотни.

Доброто:

- В опит да спрете безкрайно бързия Touch ID 2 да отключи телефона ви, без да ви позволява да виждате нищо, сега трябва и да сканирате, и да натиснете бутона за начало, за да отключите телефона си. Това означава, че телефонът ви може да бъде отключен и удостоверен, докато все още чакате на заключения екран.

- Въпреки че е трудно да се получи добро усещане за тази функция досега, плъзгането наляво сега извежда нова област на джаджи, малко част от iOS 10. Тези джаджи ще бъдат като малки приложения, които работят в цялата операционна система и изглежда за да бъдем наистина полезни.

- Вашият телефон вече се събужда само като го вземете, което е доста готино.

Лошото:

- Въпреки че е хубаво да имате възможност да видите заключения екран, без Touch ID да се движи твърде бързо, наистина е незадоволително чувството да се налага да натиснете бутона за начало два пъти.

- За достъп до камерата, потребителите сега трябва да плъзгат надясно, вместо да плъзгат нагоре, както преди. Открих, че през седмицата на използване много предпочитам стария жест.

- С новите джаджи и интерактивни известия, голямо количество информация от телефона ви вече е достъпно без парола. Надявам се, че с преминаването на бета версиите те въвеждат някакъв начин да го направят по-сигурен, но към момента всяка джаджа и известие може да се използва от всеки без парола.

Контролен център

Доброто:

- Изглежда прекрасно.

- Потребителите вече могат да докосват 3D с икони в Control Center, за да получат по-задълбочени опции. Така например, 3D докосването на иконата на часовника ще ви даде някои опции за таймера.

- Новото меню за възпроизвеждане на мултимедия, което може да бъде намерено чрез плъзгане надясно в Центъра за управление, позволява задълбочен контрол върху аудио устройствата и възпроизвеждането на мултимедия, нещо, което предполагам е в подготовка за iPhone 7

Лошото:

- Новата медийна секция изисква допълнително прекарване, за разлика от преди, когато възпроизвеждането на мултимедия беше показано в обикновения контролен център, нещо, което ме подслушваше по време на тестването на тази бета.

- Преди това натискането на бутона AirPlay в медийните опции ви позволяваше да отразявате устройството си, но ми отнеха добри пет минути, за да разбера, че тази опция вече е отделен бутон. Вероятно просто съм глупав, но не мога да си представя, че ще бъда единственият, който има този проблем.

Център за известия и известия

Доброто:

- Новите известия са напълно интегрирани в приложението. Това означава, че когато получите известие в Messages, можете да го докоснете 3D и ще се появи панел на живо, за да отговорите на вашето съобщение, и дори ще ви покаже балончетата, които показват, че лицето отговаря.

- Центърът за известия вече ви позволява да изчистите всички известия, но 3D докосване на иконата за изчистване.

- Плъзгането наляво в центъра за уведомяване позволява на потребителите достъп до джаджи.

- Бързо нещо, което забелязах, когато използвах iOS 10: Когато използвах Apple TV, щях да търся нещо в магазина за приложения, когато телефонът ми се обади с известие, казващо „3D Touch за използване на клавиатура на Apple TV“. Това беше без инсталирано дистанционно приложение. Направих и след това въведох направо от клавиатурата на телефона си.

Лошото:

- Както споменахме по-горе, тези нови известия водят до сериозни проблеми със сигурността. Всеки можеше да ги вземе и използва.

Джаджи

Доброто:

- Приспособленията вече са дълбок инструмент на iOS. Те могат да бъдат намерени практически навсякъде и могат да бъдат достъпни чрез 3D докосване на икона на приложение. Те са по същество малки версии на обикновените приложения за iOS. Така например, ESPN може да ви покаже статистика на играчите и дори да играе игра директно от началния екран.

Лошото:

- Нищо, което виждам до момента. Това са чудесно продължение на приложенията на телефона.

Съобщения

Доброто:

- Съобщенията вече поддържат интеграция на приложения на трети страни, нещо, което все още не е достъпно за разработчици, но така или иначе изглежда страхотно.

- Новите опции за вик, шепот и др. За съобщения са доста забавни и добавят нов смисъл към това, което казвате.

- Някои от новите функции на Emoji са страхотни и това идва от някой, който не използва Emoji. Една от тези нови функции е, че след като въведете изречение, Apple ще подчертае всички думи, които биха могли да бъдат преведени на емоджи и ще ви позволи да ги замените.

- Съобщенията вече включват Digital Touch, донесено от Apple Watch, което е забавен начин за изпращане на драсканици и забавни съобщения до приятели.

Лошото:

- Някои от новите функции, като неподвижните снимки, не се прилагат много добре в този момент и изглеждат много неудобни при дизайна. Предполагам, че това ще бъде отстранено до известна степен чрез стартиране.

Всичко друго

Доброто:

- Сири изглежда разбира хората и контекста по-добре сега. След като стартира интеграцията на приложения на трети страни, Siri ще се почувства като съвсем ново изживяване.

- Новото приложение Maps е доста приятно, което ви позволява да намирате неща, които да правите, докато навигирате.

- Приложението Music е напълно преработено и силно предпочитам актуализацията. Докато преди се чувствах, че използвах само един или два от петте раздела на Apple Music, сега използвам всяка функция, така че изглежда, че други хора са имали подобен опит с мен.

- iOS 10 включва напълно преработено приложение Clock, заедно с някои нови функции за по-добър сън, което изглежда работи доста добре и посочва, че новите функции за лягане идват в Apple Watch.

Лошото:

- Въпреки че новото приложение Maps е с доста хубав дизайн и функционалност, в този момент изглежда не работи много добре. Ще оставя това да е бета и все още не е завършено, но първият път, когато го използвах, загуби там, където бях, докато все още бях в подразделението си след около 10 секунди и не наваксах добри три минути.

- Новото приложение News е доста объркващо и не по-добро от предишното, доколкото мога да разбера. Въпреки че ще призная, че харесвам новия дизайн малко по-добре, все още мисля, че това приложение има ограничен обхват.

- Не мога да си представя как ще работи това на устройства без 3D Touch.

- Какво ще кажете за някои актуализации на iPad, Apple?

Като цяло iOS е доста солидна актуализация, която преосмисля как използваме телефона си както на функционално, така и на дизайнерско ниво. Харесвам много от тези нови функции, включително променения дизайн и разширението на приложения извън самото приложение. Въпреки че чувствам, че опитът ми може да е бил по-лош поради факта, че все още сме в бета фаза, при стартирането очаквам това да бъде най-добрата актуализация на iOS от известно време.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found