Wi-Fi паролата не работи на iPhone или iPad? Проверете тези настройки

Имате проблеми с Wi-Fi връзките на вашия iPhone или iPad след актуализиране на iOS? Знаете, че имате правилната парола, но вашият Wi-Fi все още не си сътрудничи? Не сте сами - и ние сме тук, за да ви помогнем.

Изглежда има няколко различни проблема или грешки, свързани с Wi-Fi свързаността в някои от най-новите актуализации на мобилната операционна система на Apple. Ако изпитвате някакви странности на Wi-Fi след актуализиране, прочетете, за да можем да помогнем за отстраняването на точния ви проблем.

Свързани:

  Не можете да влезете в Wi-Fi или Wi-Fi отпадане на случаен принцип?

  Малко след като iOS 12.3 беше пуснат за първи път публично, потребителите на iPad и iPhone започнаха да изпитват различни проблеми, свързани с Wi-Fi.

  Това включва проблеми с влизането в защитена с WPA Wi-Fi мрежа (дори ако потребителят има правилната парола). Но това може да доведе и до лошо представяне на Wi-Fi или Wi-Fi връзки, които периодично падат.

  Изглежда, че поне някои от проблемите са продължили през iOS 12 до iOS 12.3. Въпреки че не е ясно колко широко разпространени са грешките в Wi-Fi, проблемите с Wi-Fi като цяло изглеждат като чести.

  Съвети за бързо отстраняване на неизправности

  Преди да продължите с по-задълбочено отстраняване на неизправности, препоръчваме да предприемете следните стъпки, за да премахнете всички често срещани проблеми с връзката.

  • Проверете отново паролата си. Не казваме, че не можете да въведете парола правилно, просто много пароли по подразбиране за Wi-Fi са дълги и сложни. Уверете се, че сте го въвели правилно. Можете да проверите вашия MacBook или други електронни устройства и да видите дали те се свързват без никакви проблеми.
  • Рестартирайте вашия iPhone. Използването на принудително рестартиране може да премахне много проблеми в iOS (включително проблеми с връзката).
  • Проверете за прекъсвания. Възможно е също да има проблем с края на вашия доставчик на интернет услуги. Препоръчваме ви да търсите в уебсайта на вашия доставчик на интернет услуги и да потърсите съобщения за прекъсвания във вашия район.
  • Рестартирайте рутера си. Както при iPhone или iPad, вашият рутер може да изпитва бъги поведение. Препоръчваме да го рестартирате. Просто изключете рутера и го включете отново. Избягвайте всякакви бутони отзад, които казват „Нулиране“, тъй като те обикновено ще възстановят фабричните настройки на вашия рутер.

  Проверете настройките на Wi-Fi и мрежата на вашия iPhone

  Някои проблеми с Wi-Fi могат да възникнат от настройките за свързване на бъги на вашето устройство.

  В много случаи изглежда, че тези специфични проблеми с Wi-Fi произхождат от настройките на рутера. Но преди да стигнем до това, има няколко неща, които трябва да опитате от страна на Apple, които могат да помогнат.

  Първо, уверете се, че сте актуализирали до последната версия на iOS, която е налична в момента. Apple редовно смазва грешки в своите версии на софтуера и е възможно най-новата версия на iOS да е решила конкретния ви проблем с Wi-Fi.

  След като стартирате най-новата версия на iOS, опитайте тези стъпки.

  • Забравете вашата Wi-Fi мрежа. Отидете в Настройки -> Wi-Fi. Докоснете мрежата, с която сте свързани, след което докоснете Забравете тази мрежа. И накрая, присъединете се към мрежата.
  • Деактивирайте вашата VPN. Понякога VPN ще попречи на гладкото свързване между вашето iOS устройство и рутера. Препоръчваме ви да го деактивирате и да проверите дали това помага на вашата Wi-Fi производителност.
  • Рестартирайте Wi-Fi Assist. Отидете в Настройки -> Клетъчни и превъртете до долу (покрай огромния списък с приложения). Докоснете превключвателя до помощ за Wi-Fi, за да го деактивирате, след което го докоснете отново, за да го активирате отново.

  Също така си струва да нулирате опциите за свързване. Отидете в Настройки -> Общи -> Нулиране -> Нулиране на мрежовите настройки .

  В най-лошия случай може да искате да извършите пълно възстановяване на вашето iOS устройство. Но ние препоръчваме да задържите тази драстична стъпка, докато не решите страната на проблема на рутера.

  Проверете вашия рутер и системния идентификатор

  В много случаи изглежда, че честотните ленти на Wi-Fi (2,4 GHz срещу 5 GHz мрежи) объркват iOS.

  Ако предишните стъпки, базирани на iOS, не смекчават проблемите с Wi-Fi, тогава проблемът може да е в мрежовите ленти на вашия рутер. За да бъде ясно, това все още може да е грешка в iOS, но грешката може да бъде причинена или свързана с точните настройки или наличните мрежови ленти на самия рутер.

  Имайте предвид, че рутерът прави и моделите се различават. Ще поддържаме тази статия възможно най-обобщена, но може да се наложи да се обърнете към собственото си ръководство за потребителя или уебсайта на производителя на рутера за конкретни инструкции.

  Основите

  Според анекдотични доклади на потребителите, iOS 12 може да има проблеми при свързването към безжични мрежи, когато маршрутизаторът има и 2,4 GHz, и 5 GHz мрежови ленти.

  Разликите между 2,4 GHz и 5 GHz мрежи са сложни - не става въпрос просто една мрежа да бъде „по-добра“ от другата. Например, докато 5 GHz мрежите са по-бързи, 2,4 GHz мрежите обикновено проникват по-добре в стените и мебелите.

  Във всеки случай много модерни рутери предлагат две Wi-Fi мрежи, по една за всяка лента.

  По-конкретно, потребителите изглежда се сблъскват с проблеми, когато SSID и паролата за мрежите 2,4 GHz и 5 GHz са еднакви. Не е ясно защо това е така, но може да е свързано с „роуминг“ на iOS между двете ленти и забъркване в процеса.

  Ако всичко това звучи изключително технически, не се притеснявайте - ние сме на гърба ви. SSID е основно само името на мрежата, името, което се появява в Wi-Fi менюто на вашия iPhone.

  Проверете вашия Wi-Fi SSID, за да разрешите този проблем

  Доколкото можем да разберем, промяната на SSID и паролата за една от двете мрежови ленти на вашия рутер изглежда решава този проблем.

  Можете да намерите SSID (име на мрежата) за вашите 2,4 GHz и 5 GHz мрежи на гърба на вашия рутер.

  Можете доста лесно да разберете дали SSID (име на мрежата) е същото, като проверите гърба на вашия рутер. В повечето случаи трябва да има стикер, който посочва името на мрежата и за двете ленти. Ако няма стикер, ще трябва да влезете във вашия рутер, до който ще стигнем.

  След като разберете това, можете да преминете към промяна на SSID за една лента. Всичко, което трябва да направите, е да отворите любимия си уеб браузър и да въведете специален URL в адресната лента.

  Като цяло, един от следните адреси ще работи, въпреки че зависи от вашия точен модел.

  • //192.168.1.1
  • //192.168.0.1
  • //192.168.0.254
  • //192.168.1.254
  • //www.routerlogin.net
  • //www.routerlogin.com

  Потребителското име и паролата обикновено са „ администратор “ и „ парола “, освен ако вие или някой друг не сте ги променили.

  След като влезете в контролния панел на вашия рутер, промяната на мрежовия SSID обикновено е доста проста.

  След като стигнете до контролния панел на рутера, обикновено има лесен начин за промяна на SSID (име на мрежата) и парола за всяка лента. Отново опциите на рутера се различават в зависимост от производителя, така че проверете ръководството за потребителя или инструкциите на производителя, ако срещнете някакви проблеми.

  Променете SSID и паролата за една от двете ленти на нещо запомнящо се (но не забравяйте да използвате защитена парола).

  Когато всичко е казано и направено, просто наблюдавайте вашето iOS устройство за Wi-Fi производителност.

  Актуализирайте вашия фърмуер

  Докато сте в контролния панел на вашия рутер, може да си струва да проверите дали е актуален до най-новия фърмуер.

  Много модерни рутери ще актуализират своя фърмуер автоматично. Но ако сте на по-стар рутер, може да се наложи рутинно да актуализирате фърмуера ръчно. Ако случаят е такъв, в контролния панел на рутера обикновено има виден бутон „фърмуер“ или „актуализиране на фърмуера“.

  Ако няма, препоръчваме ви да прочетете версиите на фърмуера и състоянието на актуализация във вашето ръководство за потребителя или на уебсайта на производителя.

  Бележка за Smart Connect

  Отново потребителите с iOS 12, инсталиран на техните устройства, изглежда срещат проблеми само когато обхват 2,4 GHz и обхват 5 GHz са зададени на същия SSID. Когато Smart Connect е активиран, те ще бъдат.

  Поради това препоръчваме да деактивирате Smart Connect и да проверите дали това облекчава производителността на Wi-Fi или отпадащите проблеми.

  За да разберете дали вашето устройство има Smart Connect, потърсете марката и модела на вашия рутер. Ако е активиран, опитайте да го деактивирате (вижте ръководството за потребителя или инструкциите на уебсайта на производителя на рутери).

  Apple ще реши ли този проблем?

  От наше разбиране Apple идентифицира проблема и в момента работи по поправка. Препоръчваме ви да инсталирате всички нови актуализации на iOS веднага щом излязат.

  скорошни публикации

  $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found