Кратка история на магазина на Apple и къде се движи в бъдещето

През 1997 г. Apple най-накрая намери почивка. Стив Джобс се завръщаше, точно когато компанията беше на фалита. Майкъл Дел, основателят на Dell Computers, имаше интервю.

Дел беше попитан какво ще прави на длъжност. Неговият отговор? „Щях да го затворя и да върна парите на акционерите.“ Това не зарадва Джобс.

Неизправност на трета страна

Цитатът на Dell разгневи Джобс на множество нива. NExT, компанията Джобс, основана след напускането на Apple, и току-що придобита, създаде опит на Dell за онлайн пазаруване, който бързо превзе присъствието им на дребно. Джобс поръча на екип да направи онлайн магазин, „който във всяко отношение е по-добър от този на Dell“. На 10 ноември 1997 г. той обяви Интернет магазина на Apple. Той също така добави: „Предполагам, че искаме да ви кажем, Майкъл, е, че с новите ни продукти и новия ни магазин и новото ни производство по поръчка, ние идваме след вас, приятелю.“

Преди Джобс да се върне в Apple през 1997 г. и дори след стартирането на своя „онлайн магазин, Apple продаваше най-много компютрите си чрез партньори на трети страни и големи магазини. Това води до ясен проблем. Тези магазини имаха слабо обучени търговски сътрудници в магазин със сто машини с Windows и два Mac. Те рядко са били квалифицирани в използването на Mac и биха отдали услуга на Windows машини. Тези магазини дори често правят вътрешни компютри, за значително по-малко за купувача, но много по-висока печалба.

Разкъсване на връзки

През 1998 г. Тим Кук се присъединява към Apple като старши вицепрезидент на Worldwide Operations, където веднага изразява някои от тези опасения. Скоро след това Джобс го накара да прекъсне връзките с над половината от своите 20 000 партньори на дребно, включително всички големи магазини. Джобс инструктира Кук, че целта е да се насочи към Dell и да съответства и надвишава техните запаси и верига за доставки.

Джобс започна да разглежда идеята за самостоятелен магазин. Той имаше 34 теста „магазин в рамките на магазин“ в Япония. Джобс реши да настоява за тези магазини с партньори на дребно, като CompUSA беше единственият, който да проследи. Те се съгласиха да създадат поне 15% от магазина си с „Apple Store“, както и по-висок представител на Apple на непълен работен ден. Експериментът изглежда се провали, като президентът на CompUSA беше отстранен година по-късно, частично поради подкрепата му за проекта. Въпреки това продажбите на Mac нараснаха в CompUSA и Джобс сключи нова сделка с Best Buy.

магазин за ябълки

Джобс осъзна, че всичко това не работи. Целият продукт на Apple беше за екосистема и той осъзна, че компанията се нуждае от екосистемата, за да започне от магазина, а не след като се приберете вкъщи, за да продава машини. И така, той реши да търси създаването на Apple Store.

През 1999 г. Джобс накара Милиард Дрекслер, бившият главен изпълнителен директор на Gap, да се присъедини към борда на Apple, последван от Рон Джонсън, главен изпълнителен директор на Target, за ръководител на операциите на дребно. Джобс започна да наема архитекти и дизайнерски екипи за изграждане на магазини на Apple в складове близо до централата на Apple.

През май 2001 г. Apple отвори първите си два магазина. Първият се намира в окръг Феърфакс, Вирджиния, а вторият в Глендейл, Калифорния.

Експертите от пресата и индустрията смятат, че идеята е предопределена за провал. Първите магазини обаче бяха изключително успешни, достигайки продажби от над милиард долара през първите три години, първият магазин, който направи това в историята.

Продавам iPod

Въпреки че Apple Stores имаха потенциал, те не бяха широко разпространени и Apple все още трябваше да има присъствие на дребно, за да продава продукти. Когато Apple пусна iPod през 2001 г., той беше продаден само от Apple и беше съвместим само с Mac. Ръководството на Apple се опита да убеди Джобс да не прави и двете неща дълго време и до 2003 г. те го убедиха.

Създаването на iTunes за Windows беше лесната част, трудно беше да се получи на машини. Освен това Джобс вече беше прекъснал връзката си с големи кутии през 90-те, така че как биха могли да върнат iPod на дребно? Джобс излезе с план за отстраняване на двата проблема.

(Снимка от Джъстин Съливан / Гети изображения)

HP

Стив Джобс наскоро се срещна с изпълнителния директор на HP Карли Фиорина, която се възхищаваше от Джобс и искаше да създаде нови и иновативни продукти, подобни на Apple. И така, Джобс дойде при нея със сделка. Apple ще позволи на HP да създаде HP iPod с логото на HP и Apple на гърба. Те ще получат дял от печалбите и в замяна HP ще: а) предостави на Apple достъп до своята верига за доставки и партньорства на дребно, б) ще инсталира предварително iTunes на всички компютри и в) няма да създаде MP3 плейър по време на сделката, което ще приключи през 2006 г. HP се съгласи и на CES 2004 Карли Фиорина представи HP + iPod.

На събитието тя обсъди колко много се интересува от нейната компания за иновации. И така, след това репортер я попита защо нейната компания реши да препродаде нечие чуждо изобретение, вместо да направи свое собствено. Тя каза, че това е тяхно собствено, защото трябва да избере цвета, който е HP синьо. Репортерът се обади на Джобс веднага след това и попита дали на HP ще бъде позволено да пусне iPod в синьо, той отговори „Ще видим“.

HP + iPod се провали, не излезе в синьо, но даде на Apple нови взаимоотношения с партньори на дребно.

Разширяване на магазините

Apple започна да изгражда все повече и повече магазини, повечето от които в молове, но някои самостоятелни магазини, най-известни със своята уникална архитектура. Те включват магазини в Grand Central Station, Ню Йорк и Union Square.

Една необичайна история, през 2012 г., Apple отвори нов, водещ магазин в Пало Алто. Магазинът имаше пълен редизайн и трябваше да бъде стандарт за бъдещето на Apple Stores. Една промяна беше извит таван, който трябваше да помогне на шума да се движи през стаята. Вместо това имаше обратен ефект. Сградата е била неправилно проектирана и е довела до място, което не е могло да позволи на звука да избяга и непрекъснато се усилва с времето. Репортерите щяха да влизат с читатели на децибели седмично и да виждат как бавно се покачва с пет точки всяка седмица.

Докато магазинът Palo Alto беше малка грешка, магазините на Apple процъфтяват както в продажбите, така и в дизайна. Сега компанията има 498 магазина в 22 държави.

Копиращи

Успехът на Apple Stores доведе до значителни промени в други магазини. Тъй като служителите на Apple не са работили комисионно, те не са имали стимул да продават машина, само за да помогнат на хората, които искат продукт на Apple. Създаването на Apple Store накара продажбите на компютри да спаднат значително и помогнаха Mac да се върне към живот, както и да направи възможни бъдещи продукти като iPod и iPhone.

Най-забележителният рипоф на Apple Store идва от Microsoft Store, отворен за първи път през 2009 г. Microsoft забеляза колко успешен беше Apple на дребно и реши да създаде пространство за Windows машини и Xbox в подобна на Apple среда. Тези магазини в продължение на много години бяха поставени само до Apple Stores и не успяха да постигнат успеха на Apple.

Бъдещето

През май 2016 г. Apple отвори нов „водещ магазин“ на Union Square, Сан Франсиско. Магазинът има за цел да покаже бъдещето на Apple Stores и преосмисля много идеи зад оригиналната концепция.

Първият от тях се нарича „The Avenue“. Avenue включва интерактивни „прозорци“, които показват най-новите продукти и аксесоари на трети страни на компаниите. Този раздел включва също така нови „Creative Pros“, които помагат на потребителите с техните идеи и разширяват възможностите на техните устройства.

Втората е Genius Grove, заместваща Genius Bar. Докато концептуално е същото, област, в която служител на Apple ви помага с вашия продукт, вместо това се намира под големи закрити дървета с хубави маси.

Третият се нарича „Форумът“. Това е голямо комунално пространство с масивен 6K дисплей с театрален размер. Основната му цел е да подкрепи новата програма „Днес в Apple“, която привлича рекламни послания от целия регион за изпълнение. Включва и класове за изучаване или разширяване на вашите знания за вашите устройства.

Четвъртият се нарича „The Plaza“, който ще бъде представен само в най-големите магазини на Apple. The Plaza е отворен денонощно и разполага с Wi-Fi и места за сядане, както и допълнителни изпълнения на местни артисти.

Последното се нарича „Залата на заседанията“, което е място за представители на Apple, за да предоставят практически и обучения на „предприемачи, разработчици и други клиенти на малкия и среден бизнес“.

Apple планира да разшири тези функции до бъдещите магазини през следващите няколко години. Те също така започнаха да обновяват съществуващите магазини, за да включат тези допълнения.

Миналия месец Apple отвори своя нов водещ магазин на брега на Чикаго. Това е първият концептуален магазин на Apple за градски площади на дребно и ще бъде последван от други подобни големи магазини в много градове по света.

„Когато Apple отвори врати на Северно Мичиган авеню през 2003 г., това беше първият ни флагмански магазин, а сега се върнахме в Чикаго, отваряйки първия от ново поколение най-значимите локации на Apple за продажба на дребно“, каза Анджела Арендтс, старши вицепрезидент на Apple На дребно.

Какво може да се промени

Единственото нещо, което бих искал да видя промяна, която не е в най-новия флагмански магазин, е Genius линии. Ако сте разходка, обикновено можете да получите помощ за 10-15 минути, което е добре. Ако обаче имате уговорка, все пак чакате същите тези 10-15 минути. Надявам се това да бъде разгледано в бъдеще.

Магазините на Apple остават най-печелившите в света. Изглежда, че компанията има добри идеи за бъдещето си. И хората все още се интересуват от изпробване на неща преди покупка, което не може да се направи онлайн.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found