Потребителският акаунт на Mac изчезна? Ето как да го върнете

Ако вашият потребителски акаунт в Mac е изчезнал, вероятно псувате машината, докато се страхувате за вашите данни. Не се страхувайте, имаме решение за спестяване на данни, от което се нуждаете.

Някои потребители се върнаха в своите Mac компютри след заслужена почивка на екрана, само за да открият, че потребителският им акаунт е изчезнал. Може да е един акаунт или няколко, които са преминали AWOL, но долният ред е един и същ: Потребителят не може да влезе, за да получи достъп до своите данни.

Възстановяване на вашия потребителски акаунт в Mac

Ако вашият потребителски акаунт в Mac е изчезнал, имаме две решения.

Първият е да възстановите вашия Mac до фабричните настройки. Тази опция обаче отнема много време и ще изтрие всички данни от вашия Mac, така че трябва да го правите само ако имате резервно копие на Time Machine, от което да се възстановите.

Второто решение е да следвате стъпките по-долу и да се надяваме да си възвърнете достъпа до акаунта си, без да жертвате каквито и да било данни. Ще трябва да въведете три компютърни команди, но следвайки внимателно стъпките, не би трябвало да имате проблеми.

1. Изключете вашия Mac и изчакайте

За да работи това решение правилно, трябва да изключите своя Mac и да изчакате пет минути. Сериозен съм. Изчакайте вашия Mac да се изключи напълно (екранът ще премине напълночерно) и задайте таймер за пет минути. Само след като измине това време, трябва да продължите.

2. Стартирайте вашия Mac в черупката на Unix, като използвате режим на един потребител или подробен режим (не е валиден за Mac с чип T2)

След като изминат пет минути, трябва да натиснете бутона за захранване и след това да задържите следните два бутона:

Command + V за macOS Mojave и по-нови версии

Command + S за macOS High Sierra и по-долу

(Ако използвате парола за фърмуер, трябва да я изключите, преди да можете да стартирате в подробен режим)

Ако на екрана мига малък бял правоъгълник, освободете клавишите. И НЕ ПАНИКУВАЙТЕ .

Трябва да видите много объркващи бели кодове да се появяват на черен фон. Това е Unix черупката на вашия Mac и е напълно нормално.

Вашият Unix Shell трябва да изглежда по подобен начин. Изображение: Hokoonho, YouTube

3. Въведете първата си клавишна команда

Долният ред на кода на Unix трябва да чете нещо подобно на:  

localhost: / root # pci пауза: SDXC

Трябва да натиснете клавиша за въвеждане , създавайки нов ред, който ще чете само:

localhost: / root #

Сега въведете следната ключова команда - като се грижите да запазите всички интервали - в този нов ред:

/ sbin / mount -uw /

Натиснете отново Enter и ще видите много редове код да се появят на екрана. Тази команда трябва да монтира файловата система на твърдия диск на вашия Mac.

Ще видите много редове код, като този. Изображение: Hokoonho, YouTube

4. Въведете втората си клавишна команда

Последният ред трябва да се различава от всички над него. По този начин можете да кажете, че компютърът ви е готов за следващата команда.

Натиснете Enter отново, за да създадете нов ред, който трябва да гласи:

localhost: / root #

Сега на този ред въведете втората си ключова команда, както следва, като се уверите, че интервалите и главните букви са абсолютно еднакви:

rm /var/db/.AppleSetupDone

Натиснете enter . Току-що изтрихте конфигурационен файл във вашия Mac, който ще ви позволи да преминете през първоначалната настройка, за да създадете нов потребител отново, без да жертвате данните на вашата машина.

5. Въведете третата си клавишна команда

След натискане на enter последния път трябваше да се озовете с още един нов ред, който гласи:  

localhost: / root #

Не въведете последната ключова команда, която ще рестартира вашия Mac, и въведете enter:

рестартирайте

Това беше по-просто, нали?

6. Преминете през настройката

След въвеждането на последната ключова команда вашият Mac ще се рестартира и ще се появи на първоначалния екран за настройка, сякаш е чисто нов. Не се притеснявайте, не бива да губите никакви данни, току-що измамихме вашия Mac да мисли, че никога не сте правили тази настройка.

Следвайте инструкциите на екрана, за да изберете вашия език, регион, настройка за WiFi и т.н.

Въпреки това, не се прехвърля данни от резервно копие или да се свържете с вашия Apple ID. Това ще отнеме много време и наистина няма нужда.

Когато бъдете помолени да направите това, създайте нов администраторски акаунт и парола. Ако всичко върви добре, ще изтриете този акаунт - обаче има шанс вместо това да трябва да копирате всичките си стари данни и да използвате този нов акаунт занапред. Затова го кръстете съответно.

7. Отключете стария си акаунт чрез Потребители и групи

След като вашият нов акаунт е създаден и влязъл в профила си, отворете приложението System Preferences от лентата или от иконата на Apple в лентата с менюта.  

Щракнете върху Потребители и групи и се чудете на старите си потребителски акаунти в страничната лента. За да получите достъп до тези акаунти, първо трябва да щракнете върху бутона Катинар и да въведете новата си администраторска парола.

С отключен катинар, изберете стария си акаунт в страничната лента и щракнете върху бутона Reset Password, който се появява. Създайте нова запомняща се парола за стария си акаунт.

Нулирайте паролата на старите си акаунти.

8. Влезте в стария си акаунт (ако можете)

С нова парола, създадена за стария ви акаунт, можете да я видите и да влезете отново от екрана за вход. За да го тествате, щракнете върху иконата на Apple в лентата с менюта и излезте. След това щракнете върху стария си потребителски акаунт от страницата за вход и въведете новосъздадената парола.

Et voila! Върнахте се в стария си акаунт с всичките си стари данни. Чувствайте се свободни да се върнете в Потребители и групи, за да изтриете администраторския акаунт, който създадохме в това ръководство.

9. Ако акаунтът ви все още липсва, отворете приложението Finder

За съжаление за някои от вас тази последна стъпка няма да работи. Ако старият ви акаунт все още липсва на страницата за вход в Mac, все още можем да възстановим данните ви, като ги копираме в новия администраторски акаунт.

За да направите това, започнете, като влезете отново в новия администраторски акаунт, след което отворете Finder .

Трябва да осъществим достъп до твърдия диск на вашия Mac и за да сме сигурни, че можем да направим така, че да отворите предпочитанията на Finder от лентата с менюта. Под заглавието Общи поставете отметка в квадратчето, за да покажете твърдия си диск на работния плот.

Поставете отметка в това квадратче в Предпочитания за търсене

10. Копирайте данните си в новия си акаунт

Щракнете двукратно върху иконата на твърдия диск, която се появи на вашия работен плот, за да отворите нов прозорец на Finder.

Придвижете се до папката Потребители и след това отидете в стария си потребителски акаунт.

Тук са всички ваши стари данни, ако в папките няма икони с червени блокове, можете да влезете в тях и да копирате всички данни, които искате да възстановите. В противен случай щракнете с мишката върху която и да е папка с икона на червен блок и щракнете върху Дублиране .

Въведете новата си администраторска парола и щракнете върху продължи. Ще се появи дублирана версия на тази папка и всички данни в нея, до които можете да осъществите достъп и да ги преместите в новия си акаунт.  

Направете това за всички данни, които искате да възстановите, и когато сте сигурни, че разполагате с всичко, можете да изтриете стария си потребителски акаунт от Предпочитания за потребители и групи, за да освободите място на вашия твърд диск.

Използвайте новия си администраторски акаунт, за да дублирате блокирани папки в стария си акаунт

Надяваме се, че след всичко това отново сте във вашия акаунт с вашите данни в безопасност. Ако тези съвети не помогнаха, възможно е единствената ви оставаща опция да е фабрично нулиране и възстановяване на данни от резервно копие. Уведомете ни в коментарите как работи това ръководство за вас!

скорошни публикации