Стъпки за намаляване на напрежението в очите от вашия iPhone или iPad

Главоболието или изсушаването на очите може да са признаци, че гледате мобилните си устройства твърде често всеки ден. Съкращаването на използването на тези устройства може да е най-добрият съвет за коригиране на тези проблеми. За съжаление, служебните и семейните ангажименти може да направят това невъзможно. Вместо това можете да опитате следните решения, за да намалите напрежението на очите от вашия iPhone или iPad.

Активирайте True Tone

През последните години Apple представи така наречената технология True Tone в много от своите продукти. True Tone използва усъвършенствани многоканални сензори, за да регулира цвета и интензивността на вашия дисплей, за да съответства на околната светлина и всичко изглежда по-естествено.

За първи път представен на iPad Pro 9,7-инчов, True Tone се предлага на множество iOS устройства, включително iPhone 8 и по-нови, iPad Pro 12,9-инчов (второ и трето поколение), iPad Pro 11-инчов и iPad Pro 10,5-инчов .

За да активирате True Tone на вашето iOS устройство:

 1. Докоснете приложението Настройки.
 2. Изберете Display & Brightness.
 3. Активирайте превключвателя True Tone в горната част на екрана.

Препоръчва се:

 • Как да свържете контактите си с приложението Apple Maps
 • Отстраняване на неизправности в HomeKit: Когато вашите Philips Hue лампи не работят
 • Как да добавяте имейл подписи на акаунт в приложението Mail
 • Защо дисплеят на iPhone е толкова мрачен и нецветен?

Помислете за използването на Night Shift

Може би най-разпознаваемото решение в този списък, Night Shift автоматично ще регулира цветовете на вашия дисплей към по-топлия край на спектъра - улеснявайки екрана за очите ви. Това се прави, като се използват часовникът и геолокацията на вашето устройство, за да се определи кога е залез във вашето местоположение. Когато е така, мобилното устройство автоматично ще започне да измества цветовете към по-топли цветове. След като пристигне сутринта, екранът ще се нормализира.

Можете да включите / изключите Night Shift на две места на вашето iOS устройство: чрез Control Center или приложението Settings.

В Центъра за управление

 1. Отворете Центъра за управление, като плъзнете нагоре от долната част на екрана. На iPhone X или по-нова версия или всеки iPad с инсталиран iOS 12 или по-нова версия, плъзнете надолу от горния десен ъгъл на екрана.
 2. Намерете и натиснете силно иконата за контрол на яркостта.
 3. След това докоснете бутона Night Shift в долния ляв ъгъл на екрана.

Чрез приложението Настройки

 1. Докоснете приложението Настройки на вашето устройство с iOS.
 2. Изберете Display & Brightness.
 3. Докоснете Night Shift.

На този екран можете да планирате Night Shift да се изпълнява между залеза и изгрева или да създадете персонализиран график. Можете също да го стартирате ръчно от този екран и да промените цветовата температура, за да отговаря по-добре на вашите предпочитания.

Използвайте престой в екранно време

В iOS 12 Apple добави Screen Time, нов начин за проследяване на използването на вашето устройство. Една част от тази функция е режимът на престой. Когато е активирано, на вашето устройство са налични само приложения, които решите да разрешите, и телефонни обаждания. Като зададете това ограничение, можете да се насърчите да се отдалечите от мобилните си устройства през определени часове от деня.

Забележка : Ако сте влезли в един и същ акаунт в iCloud, настройките на времето на екрана ще се пренесат на всички ваши устройства с iOS.

Настройване на режим на престой

 1. Докоснете приложението Настройки.
 2. Изберете Време на екрана.
 3. Изберете престой, активирайте с помощта на превключвателя.
 4. Задайте времето за начало и край за престой.

Винаги позволявай

 1. На главната страница за време на екрана докоснете Винаги разрешаване.
 2. Тук изберете приложенията, които искате да са достъпни по време на престой.

Режим на тъмно четене в Safari

Друг начин за намаляване на напрежението в очите, докато използвате вашия iPhone или iPad, е да използвате тъмен режим, докато използвате мобилно Safari.

 1. Докоснете приложението Safari.
 2. Изберете иконата за режим на четене горе вляво, след като намерите статия онлайн, която искате да прочетете.
 3. Докоснете иконата aA горе вдясно.
 4. В изскачащия прозорец можете да промените размера на шрифта на фона, цвета на фона и шрифта.

Вашите настройки ще станат стандартни за Режим на четене.

Интелигентен инверт

В macOS Mojave Apple представи изцяло нов Dark Mode за потребители на Mac. За съжаление подобна функция все още не е пристигнала в iOS. Докато това се случи, можете да се обърнете към Smart Invert, който е само един от инструментите за достъпност, които Apple включва в iOS, за да облагодетелства потребителите с очни затруднения.

Когато се активира, Smart Invert ще обърне потребителския интерфейс в по-тъмен нюанс. При това обаче графиките, изображенията и иконите на приложения ще останат същите.

За да активирате Smart Invert:

 1. Отидете в приложението Настройки под Общи> Достъпност.
 2. Докоснете Показване на настаняване.
 3. Изберете Invert Colors.
 4. Активирайте Smart Invert с помощта на превключвателя.

Намалете прозрачността

Друг вариант е да намалите прозрачността на вашия iPhone. Това ви позволява да контролирате непрозрачността на фона. По този начин текстът е по-остър и размиването на фона е намалено. Намаляването на прозрачността трябва да има положителен ефект върху вашето цифрово напрежение на очите.

За да промените прозрачността на вашето устройство:

 1. Отидете в приложението Настройки под Общи> Достъпност.
 2. Докоснете Показване на настаняване.
 3. Включете превключвателя Намаляване на прозрачността.

Намалете движението

IOS на Apple също има инструмент за намаляване на движението. Той е идеален за тези, които страдат от световъртеж и морска болест. Въпреки това, това може също така да намали ефектите от ограничаването на очите. Когато се активира, ще видите по-малко анимация и повече статични екрани на вашето устройство.

За да включите Reduce Motion:

 1. Отново отидете в приложението Настройки под Общи> Достъпност.
 2. Докоснете Намаляване на движението.
 3. Превключете в позиция Включено.

Намалете OLED трептенето

За да подобрите цифровото напрежение на очите, можете също да помислите за намаляване на OLED трептенето на вашия iPhone X, iPhone XS или iPhone XS Max. Един от недостатъците на OLED дисплеите е, че те могат да трептят при по-ниски нива на яркост. Решението е да намалите настройката на White Point на вашето устройство.

Само за моделите iPhone, споменати по-горе:

 1. За последно време влезте в приложението Настройки под Общи> Достъпност.
 2. Докоснете Показване на настаняване.
 3. Завъртете превключвателя Намаляване на бялата точка в положение включено. Когато го направите, можете да промените яркостта, за да отговаря на вашите нужди.

Най-добри залози

Ако очите ви болят от използването на вашия iPhone или iPad, има решения, които не включват поставяне на устройството. Въпреки че нито едно решение не може да ви помогне да намалите изцяло дискомфорта си, някои комбинации от гореспоменатите опции биха могли.

Вижте кои решения работят за вас чрез проби и грешки и след това ни уведомете по-долу кое работи най-добре. Имате ли друго решение? Кажете ни и това.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found