Следвайте тези съвети, ако имате проблеми с принтера с macOS Catalina

След надстройка до macOS Catalina, може да имате проблеми при опит за отпечатване на каквото и да е от вашия Mac. Това е често срещан проблем отчасти, защото Catalina премахва 32-битовите приложения, от които може да зависи вашият принтер.  

Вероятно е честно да се каже, че всички вече сме прекарали твърде много от живота си, опитвайки се да накараме принтери да печатат. Затова спестете малко време и използвайте инструкциите по-долу, за да го поправите бързо.

Нуждаете се от 64-битов драйвер за принтер за macOS Catalina

Catalina е първата macOS, която използва изключително 64-битови приложения.

Последното надграждане на софтуера на Apple подобрява производителността на вашия Mac, като губи 32-битовата му архитектура. Разработчиците на приложения са използвали тази архитектура, преди 64-битовата технология да я замени, осигурявайки по-бърза производителност с повече памет.

Apple обяснява, че 32-битовите приложения не предоставят първокласното потребителско изживяване, за което е създаден Mac. Така те вече не са съвместими.

Повечето разработчици на приложения изпреварват играта по този въпрос, тъй като Apple работи за преминаване към 64-битови приложения от няколко години и вече пусна 64-битови версии на своите приложения.

Но все още има много „наследени“ приложения, които разработчиците не са надстроили до 64-битови.

Как 64-битовите приложения са свързани с проблеми с принтера на macOS Catalina?

Ако вашият принтер се нуждае от драйвер за работа с вашия Mac, имате нужда от 64-битова версия на драйвера за macOS Catalina. Повечето производители на принтери вече пуснаха 64-битови актуализации на своите драйвери, така че трябва да проверите за нови актуализации.

Прекратените принтери може никога да не получат 64-битов драйвер, което затруднява решаването на проблеми с него в macOS Catalina.  

Посетете уебсайта на производителя, за да получите най-новия софтуер, който да използвате с вашия принтер. Ако не предлагат 64-битов драйвер, имате четири възможности:

 1. Свържете се с производителя и ги помолете да разработят 64-битов драйвер.
 2. Или намерете алтернативно приложение, драйвер или принтер, който работи в 64-битова версия.

Как да разбера кои приложения са 64-битови на моя Mac?

 1. От лентата с менюта отидете на > About This Mac> System Report.
 2. Превъртете надолу до „Софтуер“ и изберете „Приложения“.
 3. Намерете и изберете съответното приложение от списъка в горната част на прозореца.
 4. До секцията „Kind“ на приложението пише 64-битова или 32-битова.
Намерете съответния драйвер за принтер или софтуер в списъка с приложения.

Какво да направите, ако все още имате проблеми с принтера в macOS Catalina

Ако вашият принтер не използва драйвер или ако вече имате инсталиран 64-битов драйвер, използвайте инструкциите по-долу, за да разрешите други често срещани проблеми с принтера в macOS Catalina.

Кажете ни коя стъпка го поправя в коментарите в долната част на тази публикация.

Стъпка 1. Проверете съвместимостта на вашия принтер

Съвременните принтери обикновено поддържат технология без драйвери, която ви позволява да печатате от всеки компютър, без да инсталирате допълнителен софтуер. Понякога това се предлага под формата на AirPrint на Apple, която също ви позволява да печатате директно от iOS и iPadOS устройства.

Въпреки това, дори ако вашият принтер не използва драйвер, пак трябва да се уверите, че е съвместим с Mac. Проверете списъка на Apple със съвместими принтери:

  Стъпка 2. Рестартирайте принтера и Mac

  Трябва да изключите и включите принтера си, както бихте направили с всичко останало, което спира да работи правилно. Уверете се, че рестартирате принтера, като използвате неговия бутон за захранване, вместо да го изключвате от стената.

  Рестартирането на принтера може да означава, че губите елементи в опашката за печат. Запишете ги, преди да го рестартирате.

  Използвайте бутона за захранване на вашия принтер, за да го рестартирате. Изображение от Epson.

  Възползвайте се от тази възможност, за да рестартирате своя Mac. От лентата с менюта отидете на > Изключване и изберете да изключите. Изчакайте поне 30 секунди, преди да натиснете бутона за захранване, за да го включите отново.

  Стъпка 3. Свържете отново принтера към вашия Mac

  Ако все още имате проблеми с използването на вашия принтер с macOS Catalina, опитайте да го премахнете изцяло от вашия Mac, след което да го свържете отново. Докато свързвате принтера отново, macOS може да ви подкани да изтеглите нов софтуер или драйвери.

  Ако използвате кабелен принтер, изключете кабела, който го свързва с вашия Mac.

  Ако използвате безжичен принтер, влезте в настройките на принтера и го изключете от Wi-Fi.

  Премахнете и добавете отново вашия принтер от Системни предпочитания за принтери и скенери.

  На вашия Mac отидете на > Системни предпочитания> Принтери и скенери. Изберете вашия принтер от страничната лента, след което го премахнете, като щракнете върху бутона Изваждане ( - ). Изчакайте поне 30 секунди, след това щракнете върху Добавяне ( + ) и следвайте указанията на екрана, за да свържете отново вашия принтер.

  Стъпка 4. Нулирайте системите за печат в macOS Catalina

  Много е лесно да нулирате системите за печат в macOS и това може да разреши всякакви проблеми с печата на вашия Mac. Ако вашият принтер все още не работи, това може да е решението, което трябва да използвате, за да го поправите.

  От лентата с менюта отидете на > Системни предпочитания> Принтери и скенери. Щракнете с контролен бутон в страничната лента, в която са изброени вашите принтери. Изберете „Нулиране на системата за печат ...“, след което потвърдете, че искате да „Нулирате“ в изскачащия прозорец.

  Потвърдете, че искате да нулирате системата за печат в изскачащото предупреждение, което се появява.

  Нулирането на системите за печат премахва всички ваши принтери и скенери, както и изчиства различни файлове зад кулисите. След това свържете отново принтера си, както направихте в предишната стъпка.

  Стъпка 5. Премахнете настройките на принтера от вашата библиотека

  Папката Library се използва за съхраняване на системни файлове, предпочитания и информация за потребителите.

  Вашият Mac съхранява всички видове системни файлове, предпочитания и други настройки в скрита папка, наречена библиотека. Когато дадено приложение се държи лошо, понякога това е така, защото тези файлове са повредени.  

  Обикновено можете да поправите това, като премахнете съответните файлове, принуждавайки macOS да ги пресъздаде. Трябва обаче да бъдете предпазливи, преди да премахнете нещо от библиотеката си. Тези файлове могат да повлияят на начина, по който работи вашият macOS.

  Уверете се, че сте докоснали само файловете в папката, изброени по-долу. И не премествайте нищо в кошчето, докато не сте сигурни, че вашият Mac все още работи.

  Как да премахна настройките на принтера от библиотеката на моя Mac?

  1. Отворете Finder, изберете Go> Go to Folder.
  2. Напишете: / Библиотека / Принтери / и натиснете Enter.
  3. Създайте нова папка, наречена „Съдържание на принтери“, и преместете всичко от папката „Принтери“ в нея. Сега плъзнете тази папка на вашия работен плот.
  4. Свържете отново принтера си и опитайте да отпечатате отново:
   1. Ако работи: Преместете папката „Съдържание на принтери“ в кошчето.
   2. Ако не работи: Върнете папката „Съдържание на принтери“ в папката Принтери и я изпразнете.
  Използвайте функцията Отиди до папка във Finder за достъп до библиотеката.

  Тези стъпки решиха ли проблемите с вашия принтер на macOS Catalina? Уведомете ни в коментарите какво е работило или не е работило за вас! И не забравяйте да се свържете директно с Apple Support за индивидуална техническа поддръжка, ако имате нужда от допълнителна помощ.

  Съвети за читатели

  • Първо настроих принтера си чрез WPS / Wifi мрежа. След това изтрих принтера от предпочитанията. Веднъж изтрит, рестартирах и добавих отново принтера като IP. Работи сега!

  скорошни публикации

  $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found