Екранът продължава ли да се върти на вашия iPhone, iPad или iPod touch?

Когато работи правилно, никога не го обмисляте мимолетно. Но когато вашият iPhone, iPad или iPod сензорен екран се върти произволно, няма какво да направите, за да спрете да го забелязвате.

Усукването на главата, за да прочетете страничен екран, ви дава сериозен ужас във врата. Използвайте тези съвети, за да поправите своя въртящ се екран вместо това.

Опитайте тези бързи съвети, ако екранът на вашия iPhone, iPad или iPod touch продължава да се върти сам по себе си:

  1. Рестартирайте устройството, докато го държите в портретна ориентация.
  2. Използвайте компютър, за да инсталирате най-новата версия на iOS или iPadOS.
  3. Отидете в Настройки> Общи> Нулиране и изберете Нулиране на всички настройки .

Стъпка 1. Превключете заключването на завъртане от Центъра за управление

Нека започнем с разглеждане на Rotation Lock; ако нищо друго в тази публикация не работи, винаги можете да го включите, за да спрете въртенето на екрана.

Отворете Центъра за управление на вашия iPhone, iPad или iPod touch. В зависимост от това кое устройство имате, правите това, като плъзнете надолу от горния десен ъгъл на екрана или като плъзнете нагоре отдолу.

Трябва да видите катинар с кръгла стрелка около него. Това е контролът за заключване на въртенето. Подобна икона може да се показва в лентата с менюта, когато е включена.

Иконата за заключване на завъртането е оцветена, когато е включена.

Можете също да използвате страничния превключвател на iPad, за да контролирате Rotation Lock. Отидете в Settings> General и изберете да използвате страничния превключвател Lock Rotation .

Включете Rotation Lock, за да спрете промяната на ориентацията на екрана.

Ако вашият iPhone, iPad или iPod сензорен екран продължава да се върти произволно, опитайте да включите и изключите Rotation Lock, за да го поправите.

Стъпка 2. Поставете екрана си да заспи и го събудете отново

Това не е постоянно решение, но може да бъде бързо решение за връщане на екрана към правилната ориентация.

Завъртете своя iPhone, iPad или iPod touch, за да го задържите в портретен режим, след което щракнете върху бутона Sleep / Wake, за да приспите екрана.

Бутонът за заспиване / събуждане понякога се нарича страничен бутон. Кредит за изображение: Apple

Дръжте устройството си в портретен режим. Не го легнете на маса, тъй като това може да обърка акселерометъра във вашето устройство.

Изчакайте няколко секунди, след което щракнете отново върху бутона Sleep / Wake, за да събудите устройството си. Дано сега е в правилната ориентация.

Стъпка 3. Затворете всяко приложение и рестартирайте устройството си

Това е стандартно предложение за отстраняване на неизправности при почти всеки проблем, който може да срещнете. Ако вашият iPhone, iPad или iPod touch продължават да въртят екрана на случаен принцип, затворете всичките си приложения и рестартирайте устройството.

Плъзнете нагоре от долната част на екрана или щракнете двукратно върху бутона Начало, за да видите активните си приложения. След това плъзнете всяко приложение от горната част на екрана, за да го затворите.

Излезте от всичките си приложения, преди да рестартирате устройството си.

Докато затваряте приложенията на устройството си, помислете за възможността някои от тях да работят само в портретна или пейзажна ориентация. Ако екранът ви се върти, когато използвате конкретно приложение, може би то работи само в тази ориентация.

След като затворите всяко приложение, натиснете и задръжте бутона Sleep / Wake с който и да е бутон за сила на звука, след което плъзнете за изключване. Изчакайте поне 30 секунди, преди да рестартирате устройството си.

Стъпка 4. Актуализирайте софтуера на вашето устройство

Проблем с въртенето на екрана засегна потребителите на iPhone отново с iOS 11. Оказа се грешка в софтуера на Apple, която беше отстранена при следващата актуализация.

Уверете се, че използвате най-новата версия на iOS или iPadOS на вашето устройство. В противен случай може да страдате от грешка, която Apple вече е отстранила.

Изберете вашето устройство от страничната лента във Finder.

Най-добрият начин да актуализирате своя iPhone, iPad или iPod touch е да го свържете към Mac с MacOS Catalina или компютър с iTunes. Актуализирането чрез компютър е по-ефективно при решаване на проблеми, отколкото при настройките.

Отворете Finder в macOS Catalina (или iTunes в Windows и по-стари версии на macOS) и изберете вашето устройство от страничната лента. В раздела Общи щракнете върху Проверка за актуализация и инсталирайте най-новия софтуер за вашето устройство.

Стъпка 5. Преместете устройството си, за да калибрирате отново акселерометъра

Възможно е сензорите във вашето устройство да загубят усещането си нагоре и надолу. Когато това се случи, обикновено можете да ги „калибрирате“, като преместите устройството си.

Намирам най-добрият начин да направя това, като преместя вашето устройство по модел на осем, като дете, което играе с ракетен кораб.

Премествайте устройството си, но внимавайте да не го изпуснете. Кредит за изображение: Хенри Аскрофт / Unsplash

Направете това няколко пъти, за да могат сензорите да се калибрират отново. Надяваме се, че спира екрана да се върти произволно.

Стъпка 6. Нулирайте настройките на вашето устройство

Има шанс екранът да се върти поради проблем в настройките на вашия iPhone, iPad или iPod touch

За щастие можете да нулирате настройките, без да изтривате приложения, снимки, съобщения или друго съдържание от вашето устройство.

Възстановяването на настройките ви не изтрива никакво съдържание.

Когато направите това, той връща всички настройки на вашето устройство обратно в състоянието им по подразбиране и променя оформлението на началния екран. Но не изтрива никакво съдържание.

Все пак трябва да направите резервно копие на устройството си така или иначе. Само в случай, че нещо се обърка.

Когато сте готови, отидете в Настройки> Общи> Нулиране . Изберете Нулиране на всички настройки и въведете паролата на устройството си, ако бъдете подканени.

Стъпка 7. Запазете ремонт в най-близкия Apple Store

Уведомете ни в коментарите дали сте успели да коригирате въртенето на екрана на вашия iPhone, iPad или iPod touch. И не забравяйте да ни кажете как сте го направили!

Ако нито едно от тези предложения не помогне, може да има физически проблем със сензорите на акселерометъра във вашето устройство.

Посетете Apple Store, за да видите за ремонт. Кредит за изображение: Apple

Свържете се с Apple директно, за да резервирате среща в най-близкия Apple Store или с оторизиран доставчик на Apple. Те могат да ви разкажат за вашите възможности за ремонт; може да имате право на безплатен ремонт съгласно едногодишната гаранция на Apple.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found