Споделяне на екрана с помощта на Messages на OS X Yosemite

По-старите версии на OS X предоставят възможност за споделяне на екрана, която е вградена в приложението iChat и работи с акаунти на AIM и Jabber. Когато iChat беше заменен от Messages в OS X Mountain Lion, функцията все още беше налична, но в Yosemite Apple прави още по-лесно споделянето на екрана на вашия компютър с друг потребител на Mac, направо от приложението Messages.

Преди да започнете споделяне на екрана

За да споделите екрана си с други потребители на Mac, трябва първо да проверите няколко неща, както следва:

  • Уверете се, че и вие, и другият човек използвате OS X Yosemite
  • И двамата потребители трябва да са влезли в  приложението Messages. Съобщенията обаче не трябва да бъдат отворени, за да получите заявка
  • Трябва да сте вече започнали разговор в Messages с другата страна, за да видите иконата за споделяне на екрана!

Как да използвам споделянето на екрана

Стъпка 1: отворете Messages

За да започнете, човекът, който иска да започне да споделя, трябва да отвори Messages ( по подразбиране се намира в Dock ). Имайте предвид, че докато другият човек е влязъл преди това, изобщо не е необходимо да му се отварят съобщения, тъй като той ще получи известие на екрана.

Отворете Messages, за да започнете ..

Стъпка 2: изберете с кого искате да споделите

В Messages изберете човека, с когото искате да споделите екрана, след което щракнете върху  бутона Details в горния десен ъгъл.

Стъпка 3: поканете някой да сподели екрана ви

Щракнете върху бутона за споделяне на екрана , както е показано в кръг от червено по-долу.

Вече има две възможности: можете да поканите някого да сподели екрана ви или да поискате да сподели екрана му.

Изберете желаната опция, за да започнете да споделяте екрана си в OS X Yosemite.

Стъпка 4 - започнете да споделяте

В този пример моят приятел Дрю поиска да сподели екрана на моя MacBook Pro. Мога да избера  Приемам за стартиране или   менюто Отхвърляне, което съдържа две опции - Отхвърляне или Блокиране на потребител .

Ако откажете заявката, другият човек вижда съобщение, че сте недостъпни. В този случай, тъй като познавам Дрю и вече съм се уговорил за споделяне на екрана, просто ще приема заявката. Имайте предвид, че в малко вероятния случай, че някой, когото не познавате, се опита да сподели екрана ви, е възможно да го блокирате, като използвате опцията Блокиране на потребителя.

Споделянето на екрана ще започне в режим на преглед, за да започне, но другият човек може да щракне и плъзне екрана, за да създаде маркиран кръг на екрана на вашия компютър.

Когато някой поиска да сподели екрана ви, изберете съответната опция, както е показано.

Стъпка 5: Опции на лентата с менюта

След като се свържете с Mac на другия човек, погледнете лентата на заглавието и ще видите иконата за споделяне на екрана и нейното състояние (напр. Свързан).

Можете да поставите на пауза или да прекратите споделянето на екрана от това меню, както и да позволите на другия човек да контролира екрана ви. Гласовият чат е активиран по подразбиране, но може да бъде изключен и в това меню.

Съответните опции се показват в заглавната лента на вашия Mac по време на разговора.

Заключителни думи

Това е наистина всичко за използването на споделяне на екрана на OS X Yosemite. Той е изключително лесен и интуитивен за използване и изглежда работи добре без забележимо забавяне. За приятели, които и двамата имат Mac, това е наистина страхотна функция, която е особено полезна, ако искате да споделите презентация или да помогнете на другия човек с нещо на компютъра си. Налични са и други инструменти (като Skype), но тъй като вече е вграден в Mac, това е много по-безпроблемно изживяване.

Надяваме се да ви хареса да използвате новата функция за споделяне на екрана в Йосемити!

За да научите повече за изпращането и получаването на SMS с помощта на Messages на вашия Mac, разгледайте по-ранната ни статия или като използвате командния ред тук.

скорошни публикации