Замяна на текст в macOS: Как да го използвам и да поправя, ако не работи

Не е нужно да бъдете рекорден машинописец, за да повишите производителността си на Mac. Вместо това използвайте заместване на текст, за да създадете преки пътища, които автоматично въвеждат дълги изречения, които използвате през цялото време.

Следвайте инструкциите в тази статия, за да настроите толкова текстови заместители на вашия Mac, колкото искате. Дори обяснихме как да поправим заместването на текст, ако спре да работи в macOS.

Какво да направите, ако заместването на текст не работи в macOS

В лентата с менюта отидете на Редактиране> Замествания и включете Замяна на текст . Следващия път, когато въведете пряк път за заместване на текст, macOS го замества с вашия заместващ текст. Ако няма опция за заместване , това означава, че приложението, което използвате, не работи с заместване на текст в macOS.

Какво мога да направя с подмяна на текст в macOS

Някои хора използват заместването на текст, за да вмъкват бързо адреси, правни ограничения или подписи. Но можете също да го използвате, за да коригирате печатащи грешки, да въвеждате символи или да създавате HTML код.

По принцип можете да използвате Замяна на текст за почти всичко. Ограничени сте само от способността си да мислите за идеи.

Ето някои добри примери за преки пътища за заместване на текст, които можете да създадете в macOS:

 • atb =
 • adrs = 10 улица, град, област, пощенски код
 • [имейл защитен] = [имейл защитен]
 • signoff = Благодаря, че прочетохте, споделете вашите мисли в коментарите!
 • nda = Споразумение за неразкриване
 • те =
 • (в) = ©
Няма ограничение за употребите, които можете да намерите за заместване на текст на вашия Mac.

Как да създам преки пътища за заместване на текст в macOS?

Създайте своите преки пътища за заместване на текст от системните предпочитания в macOS. Преди да започнете, уверете се, че знаете какъв текст искате да замените и пряк път, който искате да използвате за него. Важно е да използвате пряк път, който вероятно няма да въведете нормално.

Добър съвет е да премахнете гласните от дума или да добавите необичайни пунктуационни знаци в началото. По този начин е малко вероятно да въведете своя пряк път и да замените текста по погрешка.

Създайте преки пътища за заместване на текст от системните предпочитания:

 1. Отидете на > Системни предпочитания> Клавиатура .
 2. Щракнете върху раздела Текст, за да разкриете вашите преки пътища за заместване на текст.
 3. Добавете нови преки пътища с бутона + ( Плюс ), след това въведете вашия пряк път и текста, с който искате да го замените.
Премахнете букви от вашия пряк път, за да го направите уникален.

След като създадете замествания на текст в системните предпочитания, въведете вашите преки пътища в съвместими приложения. Когато натиснете  интервал или добавите пунктуация, macOS замества вашия пряк път с пълния текст.

Друга възможност е да маркирате част от текста и да отидете на Edit> Substitutions> Show Substitutions от лентата с менюта. Включете заместването на текст и щракнете върху Замяна на преките пътища в избрания от вас текст.

Заменете всички замествания във вашия документ или само избраните.

Преки пътища за синхронизиране на текст за синхронизиране през iCloud

Преки пътища за заместване на текст, които създавате на вашия Mac, също се синхронизират с други устройства на Apple, които използвате с iCloud. На iPhone, iPad или iPod touch можете да намерите преките пътища, като отворите Настройки> Общи> Клавиатура> Замяна на текст .

Експортиране на преки пътища за заместване на текст на друг Mac

Запазете вашите преки пътища в Plist файл.

Лесно е да архивирате или копирате преките пътища за заместване на текст от macOS. За да направите това, отидете на > Системни предпочитания> Клавиатура> Текст , след това щракнете и плъзнете, за да изберете съответните замествания на текст. Плъзнете вашите преки пътища към работния плот, за да създадете файл Text Substitutions.plist със запазените в него файлове.

За да импортирате преките пътища към друг Mac, отворете страницата Текст System Preferences отново, а след това плъзнете и пуснете на текстови Смените файла в текстовото поле за подмяна.

Какво ще стане, ако заместването на текст не работи в macOS?

Много хора изпитват проблеми с заместването на текст, който не работи в macOS. Това е особено разочароващо, защото вероятно сте прекарали много време в настройването на преките пътища, за да бъдат по-продуктивни, а сега дори не работят.

Има много причини това да е така. По-голямата част от времето е лесно да отстраните проблемите с заместването на текст в macOS, като използвате една от стъпките по-долу.

Стъпка 1. Уверете се, че използвате съвместимо приложение

За съжаление, не всяко приложение на вашия Mac работи с заместването на текст на Apple. Това е най-вероятната причина да не можете да накарате вашите преки пътища да работят в конкретно приложение.

За да разберете дали macOS Text Replacement трябва да работи в приложението, което използвате, щракнете върху Редактиране от лентата с менюта. Потърсете опция за заместване в падащото меню. Ако е там, заместването на текст трябва да работи в това приложение.

В менюто Редактиране за съвместими приложения се появява опция Замествания .

Опцията Substitutions се появява само в приложения, които работят с заместване на текст, например:

 • Сафари
 • Страници
 • TextEdit
 • Google Chrome

Опцията Без замествания в менюто Редактиране означава, че приложението, което използвате, не работи с заместване на текст на macOS. От конкретния разработчик зависи да включи функцията за заместване на текст. Популярните приложения, които не работят с заместване на текст, включват:

 • Майкрософт Уърд
 • Microsoft Outlook
 • Mozilla Firefox
Тъй като в менюто Редактиране липсват замествания , знаете, че WhatsApp не работи с замествания на текст.

Дори ако уеб браузърът, който използвате обикновено работи с заместване на текст на macOS, той може да не работи на всеки уебсайт. Понякога определени уеб формуляри не ви позволяват да замествате текст дори в съвместимо приложение.

Ако обаче приложението не работи с заместване на текст, пак можете да ускорите нещата с помощта на Spotlight. Отворете Spotlight и въведете вашия пряк път за заместване на текст. След това можете да изберете, копирате и поставите пълния текст, като използвате следните преки пътища:

 • Отворете Spotlight: Cmd + Space
 • Изберете всички: Cmd + A
 • Копие: Cmd + C
 • Поставяне: Cmd + V
Все още можете да използвате Spotlight, за да разширите заместването на текст.

Стъпка 2. Активирайте заместването на текст във всяко приложение

Възможно е да включите или изключите заместването на текст за различни съвместими приложения на вашия Mac. Може да изберете да направите това, ако има определени приложения, в които никога не искате да използвате заместване на текст.

За да включите или изключите Замяна на текст за конкретно приложение, изберете Редактиране> Замествания от лентата с менюта в това приложение. Щракнете върху опцията Замяна на текст , за да го включите и изключите. Трябва да видите отметка, когато се включи.

Заместването на текст е включено, когато до него има отметка.

Стъпка 3. Редактирайте преките пътища за заместване на запазен текст

Понякога можете да отстраните проблеми с заместването на текст, който не работи в macOS, като редактирате запазените си преки пътища. Това не би трябвало да повлияе на нищо, но изглежда, че помага поради грешка в операционната система на Apple.

Отидете на > Системни предпочитания> Клавиатура> Текст, за да видите вашите преки пътища. След това опитайте едно или всички от следните предложения, за да коригирате заместването на текст:

 • Създайте и изтрийте нов пряк път за заместване на текст.
 • Редактирайте пряк път или заместващ текст за съществуващо заместване на текст.
 • Изтрийте съществуващо заместване на текст, след което го пресъздайте.
Редактирайте или изтрийте съществуващите преки пътища за заместване на текст.

Докато преглеждате съществуващите замествания на текст, обърнете внимание на такива с изключително дълъг заместващ текст. Всичко с дължина над 128 знака може да причини проблеми, тъй като Apple блокира дълги замествания на текст в един момент.

Стъпка 4. Актуализирайте до последната версия на macOS

Пускането на iOS 8 през 2014 г. въведе грешка за заместване на текст на iPhone и iPad, която отне на Apple няколко допълнителни софтуерни актуализации. Уверете се, че използвате най-новата версия на macOS, за да сте сигурни, че не страдате от подобни грешки.

Отидете на > Всичко за този Mac> Актуализация на софтуера, за да проверите за нови актуализации. Не забравяйте да изтеглите и инсталирате всички налични за вашия Mac.

Поставете отметка в квадратчето, за да поддържате Mac автоматично актуализиран.

Стъпка 5. Рестартирайте приложението си, след това рестартирайте Mac

Както винаги, когато нещо спре да работи на вашия Mac, добра идея е да рестартирате приложението, което използвате, и ако това не помогне, рестартирайте и вашия Mac. Това е същото, когато заместването на текст спира да работи в macOS.

Quit текущата си приложение, като натиснете Cmd + Q . Ако не реагира, натиснете Option + Cmd + Esc и вместо това изберете Force Quit . След това рестартирайте приложението и опитайте отново да използвате Замяна на текст.

Използвайте прозореца Force Quit за всички приложения, които не отговарят.

Ако това не помогне, отидете на > Shut Down и да изберете да Shut Down вашия Mac вместо. Изчакайте поне 30 секунди, след като вашият Mac се изключи, преди да натиснете бутона за захранване, за да го рестартирате отново.

Помислете за помощна програма за разширяване на текст на трети страни

Ако заместването на текст все още не работи в macOS, вместо това изтеглете помощна програма за разширяване на текст на трета страна. Вече писахме за най-добрите помощни програми на трети страни, които да инсталирате на вашия Mac, което включва приложения за заместване на текст като KeyboardMaestro или Alfred.

скорошни публикации

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found